Tema: Dv 2020
View Single Post
Staro 09.05.2019, 22:43
uran's Avatar
uran uran je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 21.04.2018
US lokacija: Northwest Pacific
YU lokacija: Tel Aviv, Israel
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzeremija Prikaz poruke
Vazi to druze i dan danas. Nemoj sve da gledas kroz politicki spektar, nego i sire. Ne zivim, ali sam bio vise puta, i znam da mnogi inne znaju gdje se nalazi Evropa, samo su culi za nju. Mada, Sjedinjene Drzave se ne mogu generalizovati, to je jednostavno nemoguce s obzirom na njenu velicinu. Tako da i ovo sto ja pricam je pogled iz jednog ugla, onoga sto sam vidio u Novoj Engleskoj, na istoku kontinenta.
A razlika je velika, bila nekad, sad je, i bice.
Btw, pored toga sto sam bio tamo, zavrsio sam master na Studijama SAD gdje se izucava njihova istorija, politika, ekonomija itd. pa smatram da sam koliko-toliko kredibilan da govorim na tu temu.
nema tu mnogo filozofije pogledaj samo cifre. Posle rata pola svetskog GDP je islo na USA. Posle rata Amerikanci su isli po Evropi dzipovima i delili kokakolu iz zvake malim Holandjanima i nemcima koji su trckarali bosi po svojoj srusenoj zemlji. Danas vecina Amerikanaca moze samo da sanja o kvalitetu zivota kakav ima vecina zapadnih drzava u Evropi.

GDP Amerike je veci za nekih 15% od GDP EU, ali ima dosta Evropskih zemlja koje imaju priblizni pa cak i veci GDP. To sto ti kazes vecina Amerikanaca ne zna gde je Evropa, pa znas ni vecina Afrikanaca ne zna gde je Japan sto nije nesto istraumiralo Japan.

U poslednjim decenijama je USA pocela vise da se pribliava eropskom modelu welfare state nego sto je obrnut slucaj ! Naravno sve se to radi stidljivo i zamaskirano, ali pogledaj koliko se Amerika samo napunila raznim socijalnim programima, madicerom, food stamps, a mlade generacije i buduci glasaci traze jos i jos. Nece proci dugo a Amerika ce sigurno imati dravstvenu pokrivenost kao Evropa i puno puno jeftinije fakultete.

Zivi bili pa videli.