Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzeremija
Vazi to druze i dan danas. Nemoj sve da gledas kroz politicki spektar, nego i sire. Ne zivim, ali sam bio vise puta, i znam da mnogi inne znaju gdje se nalazi Evropa, samo su culi za nju. Mada, Sjedinjene Drzave se ne mogu generalizovati, to je jednostavno nemoguce s obzirom na njenu velicinu. Tako da i ovo sto ja pricam je pogled iz jednog ugla, onoga sto sam vidio u Novoj Engleskoj, na istoku kontinenta.
A razlika je velika, bila nekad, sad je, i bice.
Btw, pored toga sto sam bio tamo, zavrsio sam master na Studijama SAD gdje se izucava njihova istorija, politika, ekonomija itd. pa smatram da sam koliko-toliko kredibilan da govorim na tu temu.
|
nema tu mnogo filozofije pogledaj samo cifre. Posle rata pola svetskog GDP je islo na USA. Posle rata Amerikanci su isli po Evropi dzipovima i delili kokakolu iz zvake malim Holandjanima i nemcima koji su trckarali bosi po svojoj srusenoj zemlji. Danas vecina Amerikanaca moze samo da sanja o kvalitetu zivota kakav ima vecina zapadnih drzava u Evropi.
GDP Amerike je veci za nekih 15% od GDP EU, ali ima dosta Evropskih zemlja koje imaju priblizni pa cak i veci GDP. To sto ti kazes vecina Amerikanaca ne zna gde je Evropa, pa znas ni vecina Afrikanaca ne zna gde je Japan sto nije nesto istraumiralo Japan.
U poslednjim decenijama je USA pocela vise da se pribliava eropskom modelu welfare state nego sto je obrnut slucaj ! Naravno sve se to radi stidljivo i zamaskirano, ali pogledaj koliko se Amerika samo napunila raznim socijalnim programima, madicerom, food stamps, a mlade generacije i buduci glasaci traze jos i jos. Nece proci dugo a Amerika ce sigurno imati dravstvenu pokrivenost kao Evropa i puno puno jeftinije fakultete.
Zivi bili pa videli.