Meni je Amerika odgovarala iz vise razloga - najvise mozda kulturoloski jer mi se zbog uticaja pop kulture nekako najlakse bilo uklopiti u to drustvo. Drugu znacajnu ulogu je odigrao jezik - engleski govorim tecno dok nisam bio bas raspolozen za ucenje Holandskog ili Njemackog sa 30 godina. Istina - ti jezici nisu potrebni za obavljanje poslovne djelatnosti, ali nekako bas ne bih volio da zivim u zemlji u kojoj ne govorim jezik stanovnistva te zemlje. Proces prilagodjavanja je dovoljno tezak bez potrebe da bude otezan sa tom stavkom. Treca, mozda i presudna stavka je ta sto sam apslutno zaljubljen u NY i uzivam u svakom sekundu koji provedem u tom gradu. Tu satisfakciju novac ne moze da kupi

Plate mozda jesu znacajno visocije nego u ostatku svijeta, al ko sto spomenuste, i troskovi zivota znaju da budu prilicno zajebani. Tu prevashodno mislim na rentu i na velike gradove, ovdje je spominjan SF, al i NY prilicno divlja sa tim cijenama i sam proces rentanja stana je paklen. Ako vidite studio ispod $1000 na marketu, odmah znate da je u getu, a ni takvih prakticno da nema. Ja sam bas sad trazio stan u periodu kada je cak i slow market za rente i jedva, jedva nasao neki basement za $1400, u relativno pristojnom dijelu grada (doduse na skoro milju od voza). Novopecenim imigrantima uzasno situaciju otezava i nepostojanje kreditnog scorea, bar u ovim velikim gradovima. Vjerujem u manjim mjestima gdje je potraznja manja da to ide puno lakse.
Sa imigracione pak strane, mislim da je sve pametnije, sem Amerike (osim ukoliko nemate vec spremnog sponzora za radnu vizu ili vas ubode lutrija). Prilicno je zatvoren taj sistem legalne imigracije za visoko obrazovane generalno. A i kada se nadje put, sve to uzasno mnogo traje (opet sem ako na neki nacin ne krenete odmah sa procesom sredjivanja GC). Svaki drugi put je muktorpan i potrebna je bas zestoka volja i zelja da se bude ovamo da bi se izguralo
Sa druge strane, Kanada moze biti prilicno dobro rjesenje. (Relativno) lak imigracioni proces koji se zavrsava relativno brzo, poslova ima prilicno, mada su slabije placeni nego SAD i manje ih je nego u SAD-u, uredjeno zdravstvo, navodno znatno mirniji zivot. Slicna stvar je i sa Australijom samo je tamo proces imigracije znatno duzi (do godine dana ako ne i jace) i mnooogo skuplji od Kanade, a i sama zemlja je u odnosu na Evropu bas predaleko.
Na kraju, mislim da u bilo koju od ove 3 zemlje se mnogo lakse uklopiti i biti prihvacen kao imigrant nego sto je to slucaj u Evropi. Vec je receno, ovo su zemlje nastale od imigranata upravo, i zbog toga sam proces asmilacije ide mnogo lakse.