Citat:
Prvobitno poslao korisnik Master Yoda
Upravo zbog ovoga mi je USA bio dugo van radara, uvek sam je smatrao nepristupacnom kao npr. Svajcarska u koju je takodje dosta tesko uci.
Mislim da je jedini dobar naci u USA preko lutrije, znam da je sansa jako mala, ali jedino tako oba supruznika dobijaju GC i mogucnost da rade. Ako bi nasao tamo posao i sponzora i izborio se za H-1B visa supruga ne bi smela raditi sto znaci da bi nase napredovanje bilo otezano.
Ne znam koliko vremena je potrebno proci (i da li je moguce uopste) kad bi ona mogla poceti da radi.
Kanada kao i Australija imaju regularnu proceduru za imigraciju i to takodje deluje sasvim primamljivo. Mislim da dodatno olaksava stvar ako se prvo pronadje poslodavac tamo koji je spreman da se zalozi za vasu vizu
|
H1B je paklen iz više razloga. Prvo, praktično je nemoguće naći nekoga da to sponzoriše. Drugo, kad i nađeš nekog, čeka te proces lutrije, jer se svake godine prijavi veći broj ljudi od broja raspoloživih viza. Treće, ako te i izvuku, i dođeš ovamo, ta viza ima jako puno restrikcija, promjena poslodavca je jako teška, i ako se odmah ne krene u proces sređivanja GC, baš zna da bude zajebano. Zato sam i pisao, treba čelična volja za ovu zemlju ako se krene u proces.
Kanada je laganija, mada sam čitao da novopristigli imigranti imaju problema da pronalskom posla jer nemaju Canadian experience koji je svuda requirement. Al kad udjes negdje legalno i bez restrikcija, opet je drugačije.
Inače, San Diego je izuzetno lijep grad. Ako mi ikad dosadi NY, vjerujem da bih okušao sreću tamo. LA, sa druge strane mi je bio totalno razočarenje.