Citat:
Prvobitno poslao korisnik damagon
Za izvestaj o kreditnom rejtingu- FICO Score se mozete besplatno prijaviti ukoliko imate bank of america account.
Meni se FICO i transunion poklapaju
|
Razlikuje se Fico u zavisnosti koji biro ga racuna, Transunion, Equifax i Experian. Na svakom Fico skoru pise od kog je biroa.
Mislis Fico i Vantage od Transuniona ti se poklapaju?
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Svenson
FICO skor je uvek veci. Kad su mi proveravali kreditni skor za kupovinu automobila, rekli su mi da je manji, sto je odgovaralo trenutnom stanju na CreditKarma. Svako ima neku svoju verziju i vrednost kreditnog skora. Sretao sam Vantage 3 i 4 i FICO 9, dakle 3 verzije, a kada pogledam vrednosti skora na pet mesta (gde imam pristup) svi su razliciti.
Dakle, svi koriste iste podatke, ali ih malo drugacije interpretiraju. Zbog toga i postoji toliko razlicitih vrednosti.
Ne mozes imati velik kredit skor bez duge kreditne istorije. Iako kreditna istorija i raznorodni krediti uticu malo na kredit skor (kako svi kazu), ovo je jedan od veoma vaznih elemenata. Veliki uticaj ima placanje dugova na vreme. E, tu dolazimo do faktora duzine kreditne istorije. Nije isto placati 10 godina na vreme i 6 meseci.
|
Veruj mi da ako imas skor 750 i kreditnu istoriju od 6 meseci/ godinu dana i neko skor od 680 i 20 godina, da to ne moze da se poredi. Do sad sto sam naucio da najvise od svega utice procenat zaduzenja, uz naravno placanje na vreme. Nekada mi se potrosnja poveca samo za 30-40 dolara u odnosu na prethodni mesec i skor padne ko lud.