Citat:
Prvobitno poslao korisnik neus
Eto, drago mi je da sam vam rijesio misteriju
Dodatno, da pojasnim dio sa advokatom.
Ja sam trenutno u SAD i radim AOS po osnovu DV.
Na najvećem internet forumu posvećenom DV gdje se nalazi detaljno uputstvo za ovaj proces, bukvalno odreda se javljaju ljudi koji su za proces AOS-a angažovali advokata i za koje se odreda ispostavlja da ne poznaju proces prilagođavanja statusa po osnovu DV-a i daju pogrešne savjete klijentima. Upravo zato jer je broj ovih slučajeva zanemarljivo mali (oko 1000 godišnje) i jednostavno nemaju iskustva oko ovoga. Sa druge strane, ovaj proces je prilično straightforward i realno nepotrebno je angažovati ikoga, ali ljudima to očito daje neki lažni osjećaj sigurnosti. Iako su iste forme, postoje cake koje su različite za DV u odnosu na employment based ili family sponsored vize, a advokati ih izgleda po defaultu ne znaju (opet sve ovo tvrdim na osnovu desetine slučajeva koji su se javljali na ovom forumu).
|
Verujem u pricu oko Adjustment of Status. U pravu ste da je AOS prilicno straight forward i da nema potrebe za advokatom, mada sam ja na svakave ljude kroz posao nailazila pa mi je postajalo jasno zasto ih angazuju. Takvi slucajevi su prilicno jednostavni i verujem da se dodeljuju neiskusnim advokatima koji verovatno ne znaju sve (pricam iz iskustva). Stavise, opet iz iskustva, znam da takve slucajeve cesto rade i legal assistants, koji nisu uvek upuceni, pa advokati samo provere i potpisu, i tu moze da dodje do propusta.
Na kraju oni takve slucajeve ne mogu da naplate mnogo, pa ih advokatske kancelarije sa reputacijom i ne uzimaju. Dok naravno ima i onih koji prihvataju sve i svasta ne bi li naplatili, takvi cesto ne znaju bas mnogo.
U principu svi oni hoce jedno-pare, samo neki imaju moral dok druge iskreno bas briga da li ce nekom uporpastiti slucaj ili zivot...