View Single Post
Staro 10.08.2020, 03:35
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Za ovo prvo, ne mozes da skidas pare sa kartice kreditne, da prebacujes sa kartice na tekuci racun. Mozes sa karticom BoA da prebacis na tekuci racun u BoA pare ali placas za podizanje kesa sa kreditne sto je jako skupo, obicno izmedju 3% i 5%. Ono sto nisam napisao za Discover sto je jos jedan veliki plus, ukoliko se pare uzimaju na kasi, kao cash back ne naplacuje se nikakva provizija, i to mislim da je jedina takva kartica. Dizanje sa bankomata se placa. Tako da kad mi treba kes u prodavnici ga uzmem sa kartice bez ikakve provizije.

Sto se tice bonusa, naravno imaju uslovi potrosis 2000-3000 dolara za 3 meseca, ili 2000 dolara. Ja sve placam kreditnim karticama, cak nekada i kvartalni porez iako platim 2% proviziju dobijem isto toliko nazad na karticu. Kiriju placam sa apple pay, 2% provizija, 2% cash back nazad. Tako da lako dostignem ciljeve te za prva tri meseca, pogotovo sam ciljano vadio kartice za velike kupovine, tipa avio karte i ostalo.

Sto se tice hard inqiry, imam na Trans Unionu 15, Equifax 9 i Experian 15. To uopste nije uticalo toliko koliko registrovanje novih racuna i opadanje starosti, ali se ne opterecujem ovaj vantage score koji niko ne koristi mi varira ko ekg, najnizi je bio 640 najvisi 720, Fico 8 na sva tri biroa izmedju 710 i 760, ovaj poslednji mesec mi je bio najgori jer su mi izvestaji zahvatili 11 000$ duga na karticama i utilization na 3 kartice mi je bio preko 80% ali nista to nije drasticno spustilo kredit, Problem je sto placam sve kreditnim i prebacujem odmah kes sa racuna ali cesto puta se transakcija obracuje par dana pa se zakaci na izvestaj. Padne za 10 poena skoci za 15, padne za 30 skoci za 25 i tako svake nedelje. Placam Experian i Equifax pa imam redovne izvestaje. Ljudi previse veruju samozvanim guruima na netu koji imaju blogove i vlogove kako i sta raditi. Da sam slusao nekog sad bih imao max 3 kartice sa 2000$ limita i to bi bilo to. Poslednja kartica koju sam dobio u maju sad je bila AA master na 7000$ limita pocetno. Toliko o tome koliko uticu cesta apliciranja i kratka kreditna istorija. U februaru u dva dana sam otvorio 6 kartica ili kreditnih linija, nista spec nije ostetilo skor. Apple master, Rooms to Go, Victoria, Pay Pal, Best Buy Visa i licni kredit.

Kad kazem cash back, ne treba mesati uzimanje kesa na kasi prodavnice i cash back kao bonus u procentima ili poenima zbog tipa kartice.

Dobra stvar su predodobrene kartice, uvek treba proveriti, gledati koja kartica i banka gleda koji biro, pravilno rasporediti hard inquiry. Chase ima idiotsko pravilo da ako imas vise od 5 kartica u 24 meseca ili u nekim slucajevima cak i 5 hard inquiry u 24 meseca automatski se odbija kartica. A ko za baksuz United Airlines i Starbucks imaju kod njih kreditne. Sapphire je dobra kartica bas sa dobrim bonusima.
Reply With Quote