Tema: Dv-2022
View Single Post
Staro 12.11.2020, 10:24
Andrew Wiggins's Avatar
Andrew Wiggins Andrew Wiggins je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2015
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik svetlana33 Prikaz poruke
zahvaljujem svima na doprinosu u priblizavanju SAD kulture nama ostalima koji je mozda nikada necemo iskusiti osim preko filmova, a sto smo odavno naucili nema mnogo veze s realnoscu...
Verujem da, kako navode clanovi, svakako postoji (a opet i nemora) taj neki Evropski mentalitet koji jeste daleko mirniji i opusteniji nego na Balkanu, i slazem se s Danijelom da to postoji i ovde blize (npr Holandija, Finska, Danska, Spanija, Irska...i mnoge druge zemlje EU)
Takodjer, u pravu je i da svatko treba sam da se oproba, ali upravo je zato postavljen post jer mene konkretno zanima bas taj licni filtar razlicitih (ili istih) rezona slucajnih ljudi poput mene (a i ostalih), koji su takodjer prosli znacajnu kolicinu zemalja i kontinenata (u mome slucaju nazalost bez USA),
a ipak se odlucuju ne posustati nikada u stremljenju za zivotom, bas i jedino, u Americi. Naravno ti ljudi ce se prilagoditi i najverovatnije to nije bukvalan stav, ali razumemo se na sta se misli...
Znaci zanimaju me upravo ti razliciti stavovi i misljenja o istom, slicnom ili potpuno suprotnom aspektu nacina zivota i odnosa medju ljudima na slucajnom promatranom mestu ili vise njih, te kako se ta iskustva (misljenja) i u cemu, medjusobno preklapaju ili kose u zavisnosti s razlicitim uslovnim parametrima. Naravno da se ti dojmovi medjusobno razlikuju, no ipak do sada zaista nisam cula neki po meni relevantniji razlog da se iskljuce bas sve ostale zemlje i/ili kontinenti...Volela bih cuti jos..
Zasad imam zaista premalo misljenja i volela bih da se prica nastavi, ali iz izvedenoga (opet zasad ) zakljucujem (rado bih da me netko demantira nekim, necu reci valjanijim, nego cvrscim, stvarnijim razlogom) da je globalna zelja nas s Balkana uopste ka USA donekle svevremena romaneskna veza s opstepoznatom (utopijskom ili ne?) USA way of life and culture, baziranoj zaista na nasoj decenijama dugoj vernosti filmografskoj i diskografskoj kulturi SAD-a i uopste bliskost i prepoznavanje, te na kraju i poistovecivanje s izvorom te pop kulture. To nije uopste pogresno, samo je vise neka, takorekoc, osecajna kategorija, a ne geografski, ekonomski, povijesni,pa cak niti kuturni ili neki slican fact... , no to ne znaci da je manje lepo...

Dakle da rezimiram "stvarne" i "ozbiljne" razloge koje vecina navodi za prednost pred drugim drzavama i kulturama:
1.neimastina domiciliuma (dakle globalno Balkana)
2.brza i uspesna zarada, mogucstvo uspeha
3.opustenost i finansijska neopterecenost zivotom
4. demokratija u drustvu i kulturoloska bliskost/evolucija
5.engleski jezik : poznavanje kao razlog olaksane asimilacije drustvu i zivotu
uopste

Ne treba niti da se prolaze navedeni razlozi, u slucajnoj poredbi sa starim kontinentom, vec ovlas (u prva 4) mogu da se nadju razne (ili cak bolje) alternative u ostalim drzavama cak i da se navedene stavke uzmu kao popuno tacne. (neke bi ponekad bile prozvane kao polutacne ili netacne ).

Na kraju kad sam to ovako napisala, u sustini me zatekao ovaj krajnji rezultat; a to je da ispada da je zapravo sam jezik jedini meritoran razlog,
a svakako nije nimalo nevazan, iako se redje kao takav istice.
No ako sagledamo cak i engl. koji nam je svima itekako blizak, bas kao i ostale 4 stavke, ima svoju blizu ili poneku manje udaljenu alternativu, ali je
u sustini kao takav solidan razlog za pocetak novoga zivota upravo u SAD.
Naravno ja bih jos uvek od vas volela da cujem onaj samo VAS "it" momenat, za koji svakako verujem i dalje da postoji, i naravno, on je uvek i svakome potpuno individualan, a takav, da bi bio savrseno verodostojan, upravo i treba da bude.
Nekome je to bila ljubav koju je tamo pronasao, nekome mozda bas "ta" i takva zgrada kakvu je godinama sanjao, nekome je tek drvo kakvo nigde dosad nije video (iako mozda postoji neko i u njegovoj avliji), nekome je to maleni kafe ili svirac na Greenwich Villageu, nekome mozda golemi frappuccino, nekome novi komsija koji je bez reci pritrcao poneti novi kauc uza stepenice...Sve to vredi zlata i govori i o mentalitetu i o kulturi... i o samome slucaju, i nemora uopste biti pravilo za neko podneblje/grad (nakad upravo suprotno)...i meni je sasvim legitimno kao razlog srca koje vuce na tu stranu...
Upravo iz svega od vas napisanog izgleda da je tih "it" momenata zapravo i najvise..i bas me oni interesuju, jer su bili upravo vas razlog da se odlucite...
Vecina onih koji su bili, nenamreno pricaju o svemu i svacemu sto je relativno i blisko mnogim mestima na ovoj planeti i, da tako u sali kazem, svemu sto bas i ne drzi vodu da bi bilo velikim razlogom za potpuni odlazak, osim....osim o tome necem mozda malom i skrivenom i samo vama znanom, sto je zaiskrilo izmedju SAD i vas/nas koji ste/smo ostali potpuno ocarani...
Ako ste voljni pisite, imamo sve vreme sveta..(sve do... maja meseca )
jos jednom vam svima veliko hvala na doprinosu...(hvala na vasim iskrenim i znacajnim postovima Danijela, Andrew, Mihajlo, i svi ostali..)
Meni je "it momenat" taj neki pozitivan vajb Amerike i osecaj "velikog prostranstva" iliti velikog neba ako me razumes. Zato sam rekao da su razdaljine velike gde god se ide a to meni odgovara, nije skuceno kao Evropski gradovi sa malim uskim ulicama sto ne volim.
Uopste su ljudi svugde pozitivni (gluma ili ne, svejedno), nisu nervozni kratkog fitilja kao u Beogradu. Ne vozi se nervozno. Nema bahatih kriminalaca/dilera koji vise po kaficima ceo dan i noc (mozda se bolje kriju tamo ne znam)
Kao sot je rekla Danijela, ceni se rad, neko to vidi i cesto ti kazu pretpostavljeni posle posla "hvala sto si dosao danas", sto je nama bilo nepojmljivo. Niko mi to u Beogradu nije rekao na poslu kapiras. Vise te vide i tretiraju kao roba ovde nego u Americi.
Takodje tamo se ocekuje rad od 8 sati ali kljucna rec umerenog inteziteta. Umesto kod nas gde se efektivno radi 3 sata ali jakog intenziteta da bi se vatale krivine sledecih 5 sati.
Uopste mnogo je manje stresno tamo zato sam rekao psihicki je mnogooooo zdravije.
Ovde imam osecaj da nema buducnosti sa nasim politicarima/secikesama, i da je sve postavljeno ja staklenim krhkim nogama koje svakog trenutka mogu da nas unazade 20 godina opet i da zavisimo od stranih faktora kako nam kazu i sta nam daju.
Ne snadje se svako u Americi i mnogi nasi pate i preklinju kad su ikad otisli al se tese parama pa se vecina vracaju. Mozda smo previse nostalgican narod ne znam.
Rekao sam, ko juri samo pare bice svugde nezadovoljan.

Svetlana nije jezik jedini meritoran razlog, npr. ja nikad ne bih ziveo u Britaniji. Niti bih se cimao nesto za Kanadu, nije mi primamljiva.
Pitaj ako te nesto konkretno zanima

Last edited by Andrew Wiggins; 12.11.2020 at 10:37.
Reply With Quote