Tema: Dv-2022
View Single Post
Staro 13.11.2020, 22:43
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik svetlana33 Prikaz poruke
Hvala Danijela,
Takodjer veoma lep opis stanja. Upravo tako sam i ja dobila saznanja i sve je kako sam i pretpostavljala.
Ja sam bas naginjala New Yorku i za tu sam drzavu imala posebno interesovanje, tako da vam zahvaljujem
na lepom i detaljnom uvidu. Ja sam identicnog senzibiliteta i tacno vidim isti osecaj i slicne preferabilnosti. Naravno, kako ste naveli, znamo da sve opet moze da se razlikuje u zavisnosti cak i o kojem je delu NY rec, a narocito kada uzmemo u obzir citav kontinent tj USA globalno, sa svim svojim koloritom i etnickim i rasnim razlikama (a NY sam po sebi jeste cela ta zemlja u malom). Verovatno se zato i kaze da je u USA sve moguce..
Polako cak vidim neke naznake da se podudarna kultura "brzog zivota" sada lagano siri i na nasa podrucja. Osobito ulaskom regiona u EU,, a u vecim kompanijama i zastupnistvima u sustini i ovde. Takodjer ljudi sada sve vise rade po ceo dan, pa kao i tamo, druze se tek u pauzama za rucak ili po restoranima. Takodje ostaje im nista ili tek malo vremena za povrsna druzenja, sve manje za kafice ili sport... Otudjenje s vremenom i napretkom tehnologije jeste, na zalost, neminovnost novim generacijama. Kako se u svemu tome snaci u narednim vremenima i kako odrzati taj nama svojstven duh sirine, ali i dubine, ostaje za videti. Vec na ovim prostorima to sad postaje sve teze, a kako taj duh tek odrzati ili preneti na drugo podneblje i implantirati ga u stranu sredinu predstavlja pravi izazov..
To sve isto vazi i za Ameriku, nece vas ni Amerikanac nesto mnogo nuditi, niti vas sam od sebe povesti na pice, mozda neko kolektivno druzenje posle posla, ali da se sa nekim spontano posebno zblizite pa kao odete na pice, jako retko. Takodje se Amerima svet svodi na posao, mozda cak i bez piva. Ima i ovde ljudi koji ne vole imigrante, evo vam pola Trampove Amerike prilicno su negativno nastrojeni, ne svi ali dobar deo. Ovde se ne ceka 10 sati ovde mogu da te prijave i posle 18h, ako usisavas recimo, ili potpises ugovor za stan gde je jedna tacka da ne sme TV da ti bude glasan Ili kao u slucaju nasih prijatelja, non stop se zale na njihovu decu...
To za Bavarce i gledanje sa visine, moze se recimo primeniti i na neke Beogradjane koji na ljude iz unutrasnjosti gledaju sa visine Ja verujem da nisu svi takvi, vec da su to pojedini. Pa ni na Balkanu ljudi ne vole strance, i cesto moze da se cuje kao da mi nemamo svoje. Generalno danas svuda na svetu postoje te neke podele.

Depresija je i u Srbiji ziveti u mnogo malom mestu, a tek u Americi. Nije bas previse velikih gradova, naprotiv veliki deo drzave su mala mesta u kojima apsolutno nista nema, mozda jedan Mc Donalds, Starbucks i jedan bar, neki trzni centar na 30 km odatle. To su takoreci sela, malo naprednija od nasih, i ako nisu blizu nekog veceg mesta ti ljudi nemaju bas alternativu i vrlo su zatvoreni.
Nije isto ziveti u Minhenu ili nekom selu par desetina km od grada, kao sto nije isto ni ziveti u Njujorku i recimo Corningu(koji je u drzavi NY, to je mali gradic varosica gde sam bila pa zato navodim) koji ima 5000 stanovnika, jednu ulicu sa dva restorana, jednim kafeom i 3 prodavnice. Pritom je i tih 5000 ljudi rastrkano po naseljima, sto bi bila sela kod nas.
Nasi ljudi uglavnom odlaze u veca mesta i gradove, pa je zato malo drugacije iskustvo, ali slabo ko prica o ovom delu Amerike koji ja spomenuh i koji je u vecini, prosto zato sto na takvim mestima ne zivimo.

Na kraju, ja znam ljude koji su se jako lepo uklopili u Evropu, evo i Svetlana je podelila svoje iskustvo. Ja mislim da sve zavisi od osobe do osobe. Ja sam se lepo uklopila i u americko drustvo, a verujem da mi ne bio problem da se uklopim i u bilo koje evropsko.