Citat:
Prvobitno poslao korisnik Andrew Wiggins
Generalno nasim ljudima je uvek problem u vecini zemalja taj sto se ne druzi van posla. Ja na to ne gledam kao nesto negativno. Naprotiv 
Gledaju da se prilepe za nase kao sto Danijela kaze, vidjaju se u crkvi i uvek nekoj "nasoj" kafani gde naravno tuguju za svoju zemlju i pljuju tamo gde rade
Sve zavisi kakvi ste, ako ste introvertni nema zime
Na kraju krajeva dosta prijateljstva kod nas su lazna i iz interesa
Ljudi se sve manje podnose al se trpe nekako
Uvek mi je smetalo kad neko kaze "ali ljudi se tamo ne druze, sam-a/i smo nemamo nikoga" a nece ni da probaju sa kolegama nego sve cekaju da ih neko pozove 
Ako ce vam nedostajati ogovaranje na kafici svaki dan s prijateljicom ostanite na brdovitom Balkanu
|
Nije uvek problem to druzenje, vec manjak vremena za sebe i za stvari koje nas interesuju bilo to druzenje, ili bilo koja druga aktivnost. Nas mentalitet generalno govoreci jeste drugaciji po tom pitanju,i u tom smislu smo blizi mozda Latino Amerikancima, Spancima, Grcima i slicnim. Ali takav je mentalitet i to se ne moze zanemariti. Tacno, lakse je onima koji toliko nisu vezani za svoje prijatelje i porodicu, recimo meni to jeste bitno, mom suprugu nije. Covek je socijalno bice, i mnogo je manje onih kojima ljudi nisu potrebni, i okruzenje kao takvo nije bitno. Ali se onda navodi zakljucak da kao takvi mogu ziveti bilo gde nezavisno od mentaliteta!?

Onda zaista nema razlike da li su ljudi ljubazni ili vas gledaju sa visine.
Mislim da je besmisleno generalizovati pa reci da su prijateljstva lazna, to je opet nesto subjektivno, i cega ima, ali se srecom ne odnosi na sve nas. Uostalom prijateljstva nisu najbitnija, gde su roditelji, braca, sestre...
I mene nervira to i apsolutno nije tacno da se ljudi ne druze, vec je u pitanju nedostatak vremena i generalno drugacija organizacija zivota. Kad su u pitanju recimo porodice sa decom, tu nema pomoci sa strane kao kod nas, i sasvim je logicno da ljudi imaju manje vremena za sve u tom kontekstu.
Ja sam jako druzeljubiva i komunikativna, i upoznala sam tonu ljudi sa svih strana, i generalno se uklopila u drustvo. Izlazila i druzila se sa svojima sa posla, ali ponovicu i to, jako retko se tu stvaraju duboka prijateljstva.
Nije mozda bas ni fer reci ostanite na Balkanu, jer su ljudi iz razlicitih razloga resili da napuste svoje zemlje, da li je to egzistencija ili nesto drugo, potpuno je nevazno, svi imamo svoje razloge.
Poenta je da svi imamo razlicite motive i da odemo iz svoje zemlje, i da negde ostanemo, a ne ostajemo zato sto je uvek idealno i super, vec zato sto postoje ozbiljniji razlozi od toga sta nam se u trenutku svidja ili ne.
Danijela