Citat:
Prvobitno poslao korisnik GiM
U sustini kontali smo da nema nista od GC i da je to na jako klimavim nogama...i supruga koja ima mogunosti da mislim na EU pasos i rodbinu tamo tj rodjenog brata, se vec preselila i uveliko trazi posao, smestaj...
Sad smo bas u nebranom grozdju sto se kaze.
A na koje okolnosti tacno mislis?
|
Sama cinjenica da tamo ima rodjenog brata je vec prednost Evrope u odnosu na Ameriku. Ona se definitivno ne kvalifikuje na osnovu obrazovanja, mozete pokusati, ali mislim da cete samo baciti novac jer su pravila jasna.
Mislim na pandemiju, puno ljudi je ostalo bez posla, mnogima su smanjene plate iako rade istim kapacitetom (i to onim visokokvalifikovanim koji rade u dobrim firmama)... dosta ljudi se vraca u Evropu (cak i na Balkan), bar oni koji imaju kvalifikacije i koji mogu naci posao.
I mozda jedna od najbitnijih stvari, pogotovo u sred pandemije, jeste zdravstveni sistem odnosno zdravstveno osiguranje, koje je i u normalnim okolnostima veoma diskutabilno.
Doci u surovi kapitalizam u ovoj situaciji bez igde ikoga, bez znacajne sume novca, ili neke odredjene kvailifikacije sa kojom se lako moze naci posao, je zaista hrabrost. Ko ne bira, ili ne razmislja i o takvim stvarima, posla u smislu fizikalisanja uvek ima, samo je pitanje da li to moze da omoguci pristojan zivot (pod pristojinim podrazumevam i solidno zdravstveno osiguranje).
U tom kontekstu ce Evropa uvek biti ispred Amerike, jer je "humanija" i socijalnija, vise okrenuta coveku i drustvu. Ja, da imam prilike, da predjem u Evropu, istog trenutka bih otisla, bez razmisljanja. No, svi mi imamo drugacije okolnosti i ocekivanja, samim tim i razlicita iskustva i misljenja, uvek je najbolje kad na konto sopstvenog iskustva mozemo da donesemo odluku.
Moj brat je izvucen, doduse sa visokim brojem, ali zaista ne bi bilo toliko za zaljenje ukoliko se to ne realizuje, bas zbog gore pomenutog.
Danijela