Za priku,
Ovde u NY su mi rekli da je zdravstvena zastita znatno bolja no u vecini drugih drzava.Cak i ako nemas pokrivenu zdravstvenu zastitu imas puno bolnica koje ce te prihvatiti for free. Isto je i u San Francisku, tamo sam ziveo 5 godina. Jedina je stvar sto se u tim besplatnim ustanovama ceka red malo duze, ukoliko nije nesto bas hitno...
Kao alternativu sam imao Gradsku Bolnicu koja ima subvencije od Vlade Kalifornije pa je lecenje tamo puno jeftinije no u privatnim klinikama...
Nije Amerika toliko okrutna kao u Moore-ovom dokumentarcu Sicko, ali opet, sve zavisi od drzave do drzave...
Mi smo jos uvek gradjani Srbije, pa mozemo da koristimo i nasu socijalnu zastitu. Ja sam se bio prijavio pre par sedmica na biro kao nezaposlen i isao na operaciju bez da sam dao dinar za to. Ovde bi me to puno kostalo . Ne mogu da kazem kako bih ovde prosao, ali u slucaju da mi firma uplacuje socijalno i zdravstveno, morao bih se raspitati sta ono tacno pokriva: popravku zuba ili samo vadjenje...Zato, ako si vec u Americi, a pretpostavljam da jesam, siguran sam da ces u drzavi tj gradu u kome boravis naci nekoga da ti objasni kako to tamo ide... ovde u NY za ta i takva pitanja najbolji za to mi je poslodavac tj boss. U januaru mi je zakazao razgovor i pricacemo o svemu, pa i o tome.
Nadam se da sam ti i malo pomogao, koliko sam mogao. Posle razgovora sa gazdom pisacu vam kako tacno stvari stoje ovde u NY...
Molim sve koji citaju ovo da napisu za svoje USA drzavice, svoja iskustva... mislim da je tema znacajna za sve nas...
Pozdrav i srecno... dragan NY
|