Da ne odgovaram svakom posebno, nisam klinac i neko ko voli bilo kakav rizik, do ovih zakljucaka sam dosao dugogodisnjom analizom i istrazivanjem americkog trzista, to je nesto sto mi je "fetiš"

Na istom principu radim poslednjih 20 godina i u Srbiji ali ne zelim vise da gledam klijente kriminalce, nepravdu i korupciju, a pogotovo ne zelim da moja deca rastu u toj atmosferi. Imam puno potvrda za to sto govorim, skoro sam se video sa prijateljem posle 25 godina koliko zivi u USA i posle celodnevnog razgovora rekao mi je ovim recima "Ti bolje poznajes Ameriku od mene", a on ima dve uspesne firme. Pored njega, bas poznajem ljude koji se u USA i cak Kanadi bave razlicitim zanatkim poslovima, moleraj, bastovanstvo, auto limar, imaju svoje male firme/radionice, i niko ne zaradjuje ispod $100.000. Prijatelj fotograf je u prvoj godini rada uzeo $80.000, a realno nije radio vise od 6-7 meseci, i to nije 9-17 posao, po 5 dana sedis kod kuce. To se cak i jednostavnom logikom moze razumeti, sve sto uradis svojim rukama i skillom u USA se dobro placa i zato bilo kakvi zanati lepo zaradjuju, ali ako postoji "middle man", taj ti uzme 90% onoga sto si stvarno zaradio, i to sto ostane je plata

Pa to vazi i za Srbiju, preduzetnistvo je nesto cega se vecina plasi a manjina "zloupotrebljava". To je bukvalno life hack, potpuno isti posao kada radis za platu i imas svoju firmu, isti broj sati, grubo 10x veca zarada kada imas firmu. To je sustina odlaska u Ameriku, rad za platu je zatvor i maltretiranje, ja sam to shvatio pre 20 godina. $3000 zaraditi u USA je uzasno jednostavno, znam coveka koji fotografise reak estate malim dronom i uzme $500-1000 za 8 sati i to ne radi nista specijalno, bukvalno amater. isto to vazi i za Srbiju, dok vecina radi mesec dana za neku prosecnu platu i misli ako hoce bolje mora bolja skola i slicno, ili veza za bolji posao, a nista od toga nije pravo resenje, resenje je otvaranje firme, ali ne u Srbiji, to vise ne preporucujem, raspala se i nece postojati uskoro
Evo i moj primer, bavim se video produkcijom i imam 15 godina iskustva i jak portfolio, kada krene posao ja cu prosecnu americku platu da zaradjujem za dan, nije tajna koliko se placa sat posla za bilo koju vrstu produkcije videa, ne moram da odem tamo pa da vidim licno koliko se placa neki rad. Isto tako ne moram da zivim u USA da bih video cene rada auto mehanicara, molera, vodoinstalatera ili bastovana, to se sve lako moze proveriti i izracunati, $10.000 mesecno je nista za te poslove, a ako zaposlis ljude, povecas firmu, nebo je granica. Pa skoro gledam video u kome zena govori o odrzavanju njenog Porshea, stariji model, platila je $1200 dolara za akumulator sa ugradnjom koji kosta $180, nasao sam isti taj u online storeu, a zamenu ulja $550, gde najkvalitetnije ulje kosta $100 za taj auto, majstor je $1450 uzeo za pola sata posla. Takvih primera u USA ima svuda, ja na papiru vec imam tri razradjena posla a jos nisam ni otisao. Sta vecina uradi? Gleda oglase za konobare ili vozace kamiona, i u stvari je potpuno nebitno koji je posao sve dok je za platu.
Principi i logika koju vecina koristi za posao su potpuno pogresni, zato je svo bogatstvo u rukama malog broja ljudi dok se svi ostali prebrojavaju po novcaniku. Amerika je najbolja drzava za brzi start i razvoj biznisa, sa tim se ni najjace zemlje Evrope ne mogu porediti, a uz mnogo laksi nacin za dobijanje vize, a uostalom i lutriju, najbolje je otici u USA, napraviti firmu koja stampa novac, a ti onda zivis u Tokiju ako hoces, sto je i meni plan I ne treba ti tu puno para, nikom ne trebaju ni zamkovi ni Ferrariji, dobro ajde moze Ferrari, ali ako imas small biznis koji ti cisto pravi $20k mesecno, ti bukvalno mozes da zivis bilo gde kao kralj ili kraljica, i obidjes biznis s vremena na vreme. Ne treba samo biti alav i juriti novac zbog novca, mnogo je bitan balans, uzivati u zivotu, raditi ono sto volis, a to nikada neces uraditi sa platom, cak i kada si hirurg, taj nema zivot.
Zato je potpuno nebitno koliko je zdravstveno, koliko su porezi, kada potoji mogucnost da se zaradi mnogo vise, potencijal za biznis je najbitnija stvar, dok vecina gleda koliko nesto kosta, i jos direktno poredi sa Srbijom sto nema nikakvog smisla, ako paradajz u USA kosta $2 a u Srbiji 100 dinara, ti kada ga kupis u USA sa USA platom je isto kao kada bi u Srbiji isti paradajz platio 20 dinara, a svi ce se prvo uhvatiti za to sto je paradajz duplo skuplji tamo, to se zove “flawed logic”.
Sto se stanova tice, preveliki broj stanova ima bazene, teretane, doormana, sun deck, rostilj, i to vec od najjeftinijih, evo malopre sam na Redfinu video jedan vrlo lep 900sqft 1 bedroom u samom centru Chicaga, sveze renoviran za $150.000, ima sve to, i to bukvalno moze da se priusti sa dve obicne plate u kuci. O nekim jacim stanovima da ne govorim, za $3000 mesecno u suvom centru Chicaga se rentira ili kupuje 2 bedroom sa "amenities" na nivou hotela sa 5 zvezdica. Slicne su cene u vecini najvecih gradova Amerike, osim u CA i NY, tu niko ne bi trebalo da zivi, potpuno besmislene drzave, i bas su u njih svi dosli zbog filmova
@Yoda, nije to nikakav optimizam, to je dugogodisnja analiza svega i testiranje u praksi, odavno sam prerastao optimizam bez dobrog razloga, nisam vise ni klinac, skoro sam na 50, ali je bitno da se osecam kao 30

Sto se vize tice, imam sve papire za radnu, to je sad samo na "Bajdenu" koliko ce brzo proci, a GC sam dobio sad u maju, tako da me to nadam se ceka sledece godine da zavrsim i onda sam miran, stoje mi tri biznisa na papiru pa penzija, malo Svajcarska, Norveska, Holandija, Japan, a sto ne i Rusija, Juzna Afrika, Novi Zeland, svuda imam pravo na po 3 meseca da zivim bez ikakve vize, nije los plan?