View Single Post
Staro 12.03.2009, 19:20
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Skupo u odnosu na na sta Koliko minuta radis za tu teglu Americka plata - americka cena, navikavaj se polako... Kad budes poceo da vozis, videces da placas gorivo ne manje nego svi u Novom Sadu, nego manje od skoro cele Evrope... da hranu skoro svu placas daleko manje nego u Srbiji - oni jeftinije placaju papriku ali zato i ne mogu da kupe dragon ili passion fruit koji ti odradis za par minuta posmatraj sve to sa vedrije strane bice ti daleko lakse i prijatnije kad prestanes da poredis - ovde zivis, ovde radis: kakve veze ima koliki je odnos cena u drugim zemljama... nacices sve sto ti treba i po cenama koje ti odgovaraju kad krenes da vozikas naokolo... za sad - sta je tu je
Hmm...pa ja sam poredio cene u razlicitim radnjama. Mislim, koliko god radio za teglu...mislim da se isplati kupiti jeftinije ako ima...tj zasto bih dao 6$ za 5gr karija, kada mogu celu teglu da kupim za 4$? Generalno, covek se moze razbacivati i kupovati u najskupljim radnjama, ali ne vidim poentu u tome.
Ono sto sam ja hteo reci (a primecujem da me niko ne razume, pa cu pokusati jos jednom da objasnim) je to da kada neko dodje ovamo nece moci odmah najjeftinije da prodje, jer se nije jos "snasao". Dao sam poredjenje cena zacina, jer je to bas ekstrem, cisto da se vidi koliko neke stvari mogu da budu skupe/jeftine.
Ja sam odavno prestao da poredim cene u Srbiji (bar kod nekih stvari), ali sam ovde pravio poredjenje, jer koliko sam shvatio naziv teme je "alternative dok se ne snadjete", sto znaci da je namenjena ljudima koji tek stignu, a vecina njih ce itekako da poredi cene. Oni ce doci sa ustedjenim parama u Srbiji/Bosni/Hrvatskoj/Makedoniji, koje ovde nisu mnogo velike, a nece znati cake i varijante, jer jos ne zna gde mu dupe, a gde glava....i onda "sta oni trabunjaju po forumu, pa ovde su stvari 10x skuplje od onog sta su mi pricali" :-)
Sto se cena u Srbiji i minutaze rada tice, sve zavisi. Stvari koje su 2x skuplje nego u Srbiji je ok....ovde je takav standard, dok stvari koje su 10x skuplje...jbg...to jeste skupo. Nesto je jeftinije, nesto skuplje...da se naviknuti. Cak i neke skuplje stvari se kasnije mogu naci povoljnije...ali trebaju kola i sl. Nije sve jeftinije nego u Srbiji, vecina stvari je skuplja. Garderoba, tehnika, kola i benzin jesu jeftiniji....ali po meni tu negde ta prica i staje. Gradski prevoz placam 86$, u srbiji je mesecna karta 15$.....meni plata bas i nije 5x veca. Hocu da kazem da se za neke stvari dozivi pocetni sok....
Neki sport da trenirate....pa to jeste skupo i za americki standard. Sve sto ukljucuje ruke je uzasno skupo. Za ta gore kola koja jesu jeftinija i benzin jeste jeftiniji, moraces da placas parking koji je 10x skuplji (ako moras, neko ne mora), osiguranje koje je isto skuplje, ljudi kada stignu ne mogu dobiti kredit za nova kola, pa ce kupiti matora kola za par hiljada dolara....kada ta kola stanu, automehanicar ce za ruke da ti uzme vise nego sto auto kosta...a ako ne promenis deo, ne mozes ga registrovati itd....da ne duzim.
Mozda moje izjave deluju negativno, nije ni bitno....ali sam rekao, cisto kada neko sleti ovde i vidi da kafa kosta 4$ ne padne u trans...:-)

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote