View Single Post
Staro 11.03.2022, 14:14
kdragan77's Avatar
kdragan77 kdragan77 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2015
US lokacija: Castle Rock Colorado
YU lokacija: Banja Luka
Pošalji Skype™ poruku korisniku kdragan77
Nepromenjeno

Malo sam pricao o finansijama sa vozacima , koji su 10+ godina u kompaniji.
Kazu mi ti odlucujes koliku platu hoces imati svake godine .
Ako radis 9.5h svaki dan plata ce ti biti oko 120k . Ako hoćeš da radis svaku + drugu subotu dobrovoljno plata ide na +130k posto si tu sedmicu blizu 60h ( subota je overtime)
Svaka subota radna stavlja te na max platu + 150k ali to je svaka sedmica 60h rada ( 2940$ sedmicno bruto)
Ovdje nisam računao peek season kada DOT ( department of transport) odobrava i 70 h radnu sedmicu ( preko 60h je dupla satnica)
Neki vozaci su toliko gladni para (na sve ovo gore navedeno) da ne uzimaju ni godisnji tako da im to bude isplaceno 15. januara naredne godine zavisno od broja sedmica koje imaju za godisnji odmor. Mi godisnji imamo prvu sedmicu( option week) placenu 50h, ostale sedmice 45h = regular $/h .
I na sve to lova od gravience za over 9.5h , ako sam preko 9.5 tri dana u sedmici sve je triple pay.
Ako hocu da me ne pojede porez max moj 401k( ove godine 20500$) I Roth ira( 6k godisnje) I da idem na 5% after tax ( ovo dodje kao neka ustedjevina koju mogu uvijek isplatiti)
Kazu mi nije lose 100$ sedmicno odvojiti za stocks posto imamo taj 5% discount.
Kada se sve to rasporedi i ujka Sam uzme svoje budem na oko 50k do 60k neto.
Sve su ovo kalkulacije na satnicu 42.5$/h ( trenutno je top pay 39.60$/h) koju cemo dostici 1 augusta ove godine ( 1$ povecanje + inflacija 6% ( tkz Cola= cost of living adjustments)
Slusam dva, tri podcasts svi govore o strajku sledece godine i pripremama za isti. Union ce ici na satnicu 50$ /h plus godisnje povećanje ( ono je oko 3% +cola). Moze se ocekivati veliki otpor od strane kompanije iako je profit za 4 kvartal 3.9 bilion .
Union ce i povecati odvajanje za penziju od strane kompanije sada je trenutno 175$ po pay check i naravno poboljsanje benefita health incurance itd.
Moj je plan raditi oko jos 15 godina ako sve bude bilo sa zdravljem , do moje 60 godine.
Jos nisam definitivno odlucio da li da idem u feder vozace kada budem stariji sve je kako tijelo bude izdrzalo.
Neki planovi su da se ima oko 500k na 401k , Roth oko 200k I nekih 1000 stocks od kompanije kada budem isao u penziju. Penzija od ups je za tih 20 godina radnog staza I te godine starosti mjesecno 2.500$ . Za to vrijeme cemo otplatiti kucu I to ce biti dobar assets u portfolio.
Supruga ima istu strategiju oko investiranja ( max 401, max roth) samo ima prednost njena kompanija daje 10% na tvoj ulozeni 401k.
Mi smo oboje zivotno osigurani na 1 mil. $ tako nedaj Boze necega da drugi supruznik moze normalno zivjeti.
Nasa strategija je uvijek bila da se moze zivjeti od jedne plate u slucaju da neko izgubi posao i naravno da se ima emergency fond minimum 6 do 12 mjeseci ( svih troskova)
Sve ove stvari oko investiranja I stednje, kreditne istorije sam znao prije dolaska u USA , tako da sam napravio neke projekcije kako bi trebalo da se napreduje . Po svaku cijenu sam htio da ispunim svoje ciljeve a to je da za 5 godina imamo kucu I apliciramo za drzavljanstvo a za 20 do 25 god od dolaska idemo u penziju .
Reply With Quote