Citat:
Prvobitno poslao korisnik Nikola1995
Pozdrav, imam jedno pitanje.
U julu ove god sam se ozenio, zena je uzela moje prezime s tim da joj u dokumentima jos uvek stoji devojacko. Da li neko zna koje prezime bih trebao napisati, svoje ili njeno devojacko? Sad planiram da posaljem prijavu pa mi nije bas jasno. Svakako ce ona do izvlacenja imati nova dokumenta sa mojim prezimenom.
Hvala unapred!
|
naime kod udaje/ženidbe partner bira hoće li zadržati svoje prezime, dodati partnerovo ili ipak ostaviti svoje. Svo troje je legitimno. Ukoliko na bračnom certifikatu (koji je poslije jako važan) stoji da je preuzela tvoje prezime bilo bi poželjno da je tako i u aplikaciji. Inače je uvijek dobro reći istinito stanje jer nikad ne znaš hoće li ona stići promijeniti prezime u dokumentima do tada ili ne, kasnije uvijek možeš dodati promjenu (staviti u ds260 novo stanje stvari), No ako će zaista svi dokumenti biti do izvlačenja na tvoje prezime, te u bračnom listu stoji njeno ime s tvojim prezimenom, možeš pisati kao da je već promijenila, jer ste zasad samo broj, a i ne vrijede joj više dokumenti. Dakle što prije neka mijenja dokumente jer oni više nisu validni. Dužni ste zatražiti poništenje dokumenta u roku od 2 dana od dana nastanka promjene. Isto ili slično jest i u SRB .Problem možda postoji ukoliko se opet traži broj pasoša već sada, onda bi bilo preporučljivo staviti kako jest da ne bi bilo kasnije problema. Ipak su to dokumenti. Lako se to sve kasnije može objasniti na intervjuu, ukoliko ste legitimno u braku i to je tako zavedeno.