View Single Post
Staro 20.03.2009, 09:50
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Sto se tice umotavanja kofera u foliju to sad rade i na BG aerodromu.
U januaru kad sam se vracala sa odmora cim sam se pojavila u salter sali za cekiranje karte prisla mi je djevojka i pitala me da li sam zainterosvana da osiguram stvari u koferu sa folijom..nosila je sivkastu uniformu-kostim sa crvenkastom kosuljom..imala je neki bedz na grudima..nisam koristila njene usluge ali je lijepo znati da se moze i kod nas to odraditi prije polaska.
Za kilazu po koferu je tacno do 23 kg i po jedan kofer po osobi koji ide "dole" ali recimo jedne prilike sam imala 7 kg viska pa me gospodja na salteru lijepo informisala da za svaki kg viska moram doplatiti 15 eura ako necu da vadim i bacam stvari na sta sam se ja "kao" sokirala i pitala ima li neki drugi nacin...ona mi je vratila pasos i tiho rekla "stavi nesto za kafu" i ja stavim 20$ u pasos i ona me pusti bez problema - nasa posla
Rucni prtljag koji ide u avion maksimalno je dozvoljen 7kg i ja uvijek nosim ruksak "pun k'o brod" i moju torbicu-tasnicu ali mi nikad ni ne vazu niti me pitaju za to dvoje premda vide da imam. U zadnje vrijeme ni ne prinosim ruksak salteru (ostavim ga kod sestre koja me ceka malo dalje od saltera). Zenska rucna torbica se ni ne racuna kao prtljag (barem meni je nikad niko nije ni darnuo niti me upitao za nju a putujem tako vec nekoliko zadnjih godina po tri puta godisnje) a moja moze da primi i do 4-5 kg kojecega jer je malo veca, od platna, sa dugom i kratkom ruckom, prakticna (odabrna bas za te namjene) .....ali je zenska torbica i ne pika se, zar ne, hehe
Dokumenta, ali bas sva dokumenta koja nosite sa sobom ne spustajte u kofere nego ih nosite gore u avion sa sobom. Nikad se nezna kad moze kofer da vam se zagubi ili da se posve izgubi, ili da ga otvore radnici nekih aerodroma kao sto se meni desavalo (Dubai aerodrom - opet sve zakljucali po propisu ali nema nekih stvari ), da se kofer pocijepa pa stvari pocnu da ispadaju ako nije osiguran folijom a nosit cete sve originale sa sobom, kako diploma ili jos kojecega tako da jeste malo vise tereta na ledjima ali isplati se..vjerujte mi..jer sve drugo mozete kupiti ali dokumenta ponovo nabaviti je nocna mora.
Ako nosite laptop sa sobom najbolje vam je da ga nosite na ramenu u njegovom originalnom case radije nego u ruksaku na ledjima jer na svakoj kontroli morate da ga izvadite da prodje "kroz masinu" odvojeno, u posebnoj plasticnoj kutiji za te namjene a kontola ima podosta pa da ne bi bilo nervoze i suvisnih pitanja....vidjela sam kod svojih kolega da je tako najjednostavnije i carinici ne pitaju nista.
Najbolje vam je da putujete u nekim patikama jer ako imate cipele, kanadjanke ili cizme na nogama vecinom traze da se skinu pa cete onda proci kroz skenere u carapama. Takodje i kais od pantalona cete morati skinuti svaki put, sat, sve sto imate u dzepovima a da moze da zazvoni, sitni novac...blallala...sto manje metala na vama, bolje je, brze se i lakse prolaze kontrole.
I....naoruzajte se strpljenjem i sretno svima koji uskoro odlazite
Reply With Quote