Hajde da i ja dodam nesto na ovu temu.
Kad ste odlucili da saljete novac svojim kuci u ex-yu to podrazumjeva se da imate stalni posao. E, kad imate posao, znaci vasa firma vam salje novac na racun banke koji ste im dali jer ste sigurno morali da ispunite EFT (Electronic Funds Transfer). Prilikom ispunjavanja tog papira pogledajte sta nudi...koliko opcija ima za koliko bankovnih racuna. Koliko ja znam moze ih biti maksimalno tri ali u nekim firmama i samo jedan. Ako ste sretni pa da imate opciju za makar dva bankovna racuna, onda prvi podaci (Primary) na njemu su o vasoj banci u koju zelite da vam firma salje platu. Druga opcija (Secundary) treba da bude taj racun iz ex-yu na koji cete dati nalog firmi da se salje ili % ili u $ zavisi sta forma nudi-trazi.Na taj nacin nemate vise brige da li ce pare stici roditeljima kuci ili nece. Svaki mjesec kad dobijete odrezak od plate lijepo je razgraniceno koliko je para otislo na koji bankovni racun. To vam je i najsigurniji nacin. Provjerite to sa svojim firmama u kojima radite. Ja tako saljem svojima kuci pare svaki mjesec (u stvari firma salje

) i za sve ove godine nisam nikad imala ni jedan jedini problem ni od strane firme ni od strane banke u Bosni.
Ako vasa firma nudi opciju za samo jedan bankovni racun na koji ce da vam salje platu onda mozete otici u tu svoju banku i provjeriti da li je moguce (a trebalo bi) i napraviti trajni nalog da vam banka licno uplacuje sredstva sa vaseg racuna na roditeljski racun i to se regulise automatski kad legne plata. Neznam kolika bi bila bankovna provizija za to pa provjerite sa svojim bankama.
Inace, koliko cujem od ovih svojih radnih kolega amera, oni tako placaju sve racune...naprave nalog sa svojom bankom i cim legne plata banka automatski poplaca sve racune za koje se napravio dogovor, posalje pare bivsim zenama, djeci..... i tako su sigurni da su platili sve kredite i ostalo na vrijeme jer im se ne ispalti kasniti, znate i sami.
Nadam se da ce ovo sto napisah makar nekome biti od pomoci