View Single Post
Staro 30.04.2009, 05:43
srdjevic's Avatar
srdjevic srdjevic je offline
Administrator

Datum prijave: 19.05.2005
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

[quote=nikolar;9671]Pozdrav društvo! Sjajno je što postoji ovakav sajt, i svaka čast onome ko se setio i uložio truda. Kad god sam googlao, uvek je to bilo na engleskom, a tada se pojavljuju samo agencije. Za ovaj sajt sam čuo off-line što je najsmešnije. Ali dobro, sad sam tu, i nadam se da nije kasno.[/quote]

Ako nije problem, napiši kako si tražio... ja sam gledao skoro, za sve kombinacije reči "zelena karta" i "lutrija" smo na prvoj strani (sa poljacima i ekipom koji slično pišu ove reči)... javi pa da vidimo kako da ispravimo. :obrva:

[quote=nikolar;9671]1. U trenutku slanja formulara (iz prve koverte) sam imao položene sve ispite na mojoj višoj školi, i ostao mi je samo diplomski. U tom trenutku mi se činilo ispravno da čekiram polje "College, No degree" u delu o obazovanju, ali se sad plašim da sam pogrešio? Šta vi mislite? Šta da radim povodom toga? Ako jesam, onda da li da zovem ambasadu i pokušam da im objasim pre intervjua da sam preveo pomalo bukvalno i zeznuo stvar, ili da sačekam intervju pa šta bude? Ne bih voleo da steknu pogrešan utisak o nama zbog takve gluposti.. [B]Šta da radim?[/B]
[/quote]

Nemaš brige, identičnu situaciju sam imao. Nisu ni oni mutavi, razumeju oni da je prošlo 1+ god od onda, pa je, je li, logično da se može situacija promeniti u međuvremenu (doduše, ne unazad; nemožeš baš pasti sa srednje na osnovnu školu, je li....). :;D:

[quote=nikolar;9671]2. Drugo, već duži period živim na A adresi, a prijavljen sam na B. To je zbog toga što na toj B adresi moji roditelji izdaju stan, što naravno nije prijavljeno i ne plaćamo porez na izdavanje. Kako smo venčani tek nekoliko meseci, supruga je još uvek prijavljena na staroj C adresi (kod tetke gde takođe nikad nije živela), iako od kako smo se uzeli živimo kod mene na B adresi. (Inače, dve godine dok smo se zabavljali, živeli smo na D adresi). Da ne dužim, moje pitanje je [B]šta da odgovorimo konzulu kad nas pita zašto živimo na različitim adresama a u braku smo, kao i zašto nismo i prijavljeni tamo gde živimo?[/B] Ako počnem da mu/joj objašnjavam verovatno će pomisliti da smo kriminalci koji se kriju od policije i bave se utajom poreza :) A istina je da živimo zajedno od treće nedelje od kako smo zajedno, i da moji roditelji muče muku kao i svi ostali i da ne žele da poklanjaju ovoj prokletoj državi ništa što apsolutno ne moraju, a pogotovu ne 3-4 mesečne kirije godišnje na nekakav porez.[/quote]

Dovoljno bi bilo da jedan od vas promeni pasoš i da stavi adresu onog drugog. Uopšte njih ne zanima gde ti spavaš. Ti si prijavljen na jednu adresu i to je tvoja adresa, nju pišeš svugde... Takođe, ta pitanja ne postavljaju na intervjuu; tada njih više ni ne zanima gde sad živiš. Jedino pasoši ako im budu sumnjivi (što mi pada na pamet)... A to se lako da srediti...

[quote=nikolar;9671]3. I na kraju, zanima me, [B]da li je iko imao loše iskustvo?[/B] Pročitao sam za onog dečka što je vanredno završio srednju i nisam mogao da verujem. Iskreno, tim službenicima ne treba sve slepo verovati. Moje lično iskustvo: Supruga i ja smo tek u januaru poslali formulare, čim smo se uzeli, jer sam razumeo da moramo biti u braku da bi išli zajedno. Kada sam kontaktirao KCC da to pitam, dobio sam vrlo formalan odgovor.. Zeznuo sam, u svakom slučaju.. ali to sad nije bitno. Bitno je da kad sam u januaru otišao u ambasadu po dodatni primerak formulara za moju suprugu, službenik mi je rekao da je "bezpredmetno sada poslati formulare" tj. da je "kasno". Ja sam i pored toga poslao pa šta bude, i posle mesec-dva dobio odgovor, tj. drugu kovertu. Dakle, kako sad "kasno"?[/quote]

Stigla ti druga koverta; i dalje si u proceduri. I tačka. Ko njih šiša. :bravo: Ne šalju oni koverte, uostalom. Oni će samo iz Kentakija dobiti instrukcije da ti otvore termin za intervju i to je to.

Apsolutno ne vidim nikakvog razloga da se za bilo šta laže. Oni su normalni i razumni ljudi, videćeš i sam kad izađeš iz ambasade (s olakšanjem). Takođe, (ovo moram da napomenem) apsolutno je neprihvatljivo lagati o bilo čemu. Ne bih da te plašim, ali odgovoran si za sve što si napisao/rekao (ono za školu nije laž, inače, kad si slao, tada je bio taj status, uvek mogu da pogledaju da je diploma izdata kasnije, uostalom), pa mogu zakonski da te gone, i to svetski, ako te u'vate u laži. Dakle, bolje je ne lagati i ići otvoreno s njima. I tako (ponavljam) imaš čistu situaciju, koliko sam mogao da zaključim iz ove tvoje poruke.

E da... i dobro nam došao na forum. :;D: Svako dobro.