View Single Post
  #6  
Staro 10.05.2019, 14:02
Nutelyca's Avatar
Nutelyca Nutelyca je offline
Član
 
Datum prijave: 20.10.2018
YU lokacija: Novi Sad
Poruke: 24
Nepromenjeno Informacije od značaja

Hvala puno Uran, pogledaću.
Odlučila sam da na ovoj temi pišem o osnovnim informacijama do kojih sam ja došla na zvaničnim i manje zvaničnim sajtovima.
Ukoliko naiđete na neke informacije koje su netačne, molim Vas da me ispravite. Ideja je da oni koji žele putem radnih dozvola da odu u Ameriku, ovde uspeju da nađu osnovne informacije, a na daljim temama da se informišu o konkretnim slučajevima.

AMERIČKE VIZE

Strani državljanin koji želi da uđe u Sjedinjene Američke Države mora imati u pasošu vizu, koju mi izdaje zemlja čiji je državljanin. Samo u posebnim slučajevima viza nije potrebna, odnosno u Ameriku može da se otputuje putem WVP (Visa Waiver Program), odnosno putem ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Ovaj program omogućava da se u Ameriku ode poslovno ili privatno, izdaje se na 2 godine i dozvoljava da se u USA boravi do 90 dana.

Ovaj program je moguć samo za državljane određenih država, ali Srbija nije jedna od njih, tako da ovaj program u našoj zemlji nije moguć. Više o WVP možete naći na stranici https://travel.state.gov/content/tra...r-program.html

Američke vize mogu biti useljeničke i neuseljeničke.
Useljeničke vize su za ljude koji planiraju da trajno borave/žive u USA.
Neuseljeničke vize su za ljude koji privremeno planiraju da borave u USA (zaposlenje na određeno vreme, turistički, studiranje, razmena studenata, itd.)

Sve vrste viza možete pronaći na ovom linku (useljeničke i neuseljeničke) https://travel.state.gov/content/tra...ategories.html

USELjENIČKE VIZE
Stranog državljana koji želi da se trajno useli u USA po pravilu mora da sponzoriše državljanin USA - osoba sa stalnim boravkom u Americi ili budući poslodavac, ili da stalni boravak dobije putem ''Lutrije za zelenu kartu''.

Strani državljanin mora imati odobrenu peticiju pre nego što podnese zahtev za useljeničku vizu. Proces sponzorisanja počinje podnošenjem peticije za stranog državljanina Američkoj imigracionoj službi USCIS.
Zvanični sajt Američke imigracione službe https://www.uscis.gov/

Useljeničke vize mogu biti
- na osnovu srodstva
- vereničke vize (dozvoljavaju ulazak u Ameriku za verenika US državljana, koji mora da sklopi brak sa njim u roku od 90 dana)
- useljeničke na osnovu zaposlenja
- lutrijski DV program
- povratnici (strani državljanin sa dozvolom stalnog boravka u USA koji je prekršio više od godinu dana van USA)

Podnošenje zahteva može da uradi:

US državljanin za:
- bračnog partnera
- decu
- roditelje
- braću i sestre

US Lawful Permanent Resident (odnosno nosilac zelene karte koji još uvek nema državljanstvo) za:
- bračnog partnera
- nevenčanu decu

Za ovu vrstu dobijanja vize, popunjava se I-130 formular, i različit je za svaku vrstu odnosa, odnosno drugačiji je za bračnog partnera, decu, roditelje, itd.

Zahtev takođe može da podnese i poslodavac, u formi I-140.

Nakon što USCIC odobri molbu, i nakon zavšetka procesa u Nacionalnom centru za vize (NVC), odnosno ako se viza dobija putem Lutrije, onda u Konzularnom centru u Kentakiju (KCC) sledite uputstva koja ste primili.


NEUSELjENIČKE VIZE

Na gore pomenutom linku možete pogledati sve vrste viza i pronaći kojoj kategoriji pripadate i na koji način možete podneti zahtev za neuseljeničku vizu. Neke od najčešćih viza su:
RADNE
H1B (radna viza za zaposlenike sa visokim stepenom obrazovanja. Traje do 3 godine, a supružnik i deca ima pravo na H4 vizu, koja ne daje pravo na rad)
H2B ( radna sezonska viza, za kraći vremenski period, maksimalno na 10 meseci. Supružnik i deca imaju pravo na H4 vizu)
L1 (radna viza za zaposlenike kompanija čije sedište nije u Americi, ali postoje radna mesta u Americi. Traje 3 godine i vezana je za kompaniju. Sa gubitkom posla, gubi se i legalni status u roku od 3 meseca. Supružnik i deca dobijaju vizu L2, ima SSN broj i mogu da, uz dodatnu aplikaciju, steknu pravo na rad)
O (radna viza za zaposlenike sa izuzetnim (extraordinary) sposobnostima. O-1A u sportu, umetnosti i nauci, biznisu ili obrazovanju, a viza O-1B je za umetnost, film i televizijsku industriju. Traje 3 godine i može da se produžava. Vezana je za određenu kompaniju odnosno sponzora, ali može da se uz nadoknadu promeni kompanija za koju zaposlenik radi. Supružnik i deca dobijaju O3 vizu, bez prava na rad.
J (viza za AuPair, odnosno razmenu. Ovu vizu dobijaju često ljudi koji idu na određeno vreme u Ameriku da čuvaju decu)

STUDENTSKE
F1 (srednjoškolska ili studentska, za školovanje i edukaciju)
M (stručno, neakademsko obrazovanje)

TURISTIČKE I POSLOVNE
B1 (turistička, važi 10 godina)
B2 (poslovna, važi 10 godina)

OSTALE
A (diplomatska)
C (transzitna)
J (kratkoročna - praksa ili obuka)
E (za pokretanje posla u Americi - potrebno oko 100.000 $)
I (novinarska)

Više o vizama i životu u Americi može da se pročita i na ovom blogu koji vodi jedna devojka koja je otišla u Ameriku preko O vize. http://www.americkisan.com/
Reply With Quote