ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 10.02.2016, 20:28
skopje-makedonija skopje-makedonija je offline
Član

Datum prijave: 10.02.2016
Nepromenjeno Kako produziti skolovanje u USA

Zdravo svima!
Moja cerkica ima 13 godina i u Skoplju ove godine zavrsava 7-mi razred osnovne skole. Ja i supruga,zajedno sa cerkicom zeleli bi da ona od iduceg razreda svoje skolovanje produzi u USA(Chicago)no,neznamo kako je to izvodljivo i dali je to uopste moguce.Ima 10-godisnju turisticku vizu i imamo puno prijatelja koji bi mogli (voljni su)da budu sponzori ili sl.ukoliko treba da zivi kod njih,da daju garanciju ili sl. S obzirom da nema socijalni broj,dali je moguce da se upise u skoli,dali dozvoljava zakon jer je maloletna da zivi odvojeno od nas roditelja,bez obzira sto i mi bi je posecivali(imamo i mi 10 godisnje vize) i tokom skolovanja dali bi ona dobila neki dokumenat ko joj garantuje da moze dolaziti u Makedoniju i vracati se nazad na skolovanje.
Ako,ovo nije izvodljivo,kakva je mogucnost skolovanja u srednjoj skoli i koji je nacin za to?
Bombardovao sam Vas sa ova pitanja,no procitao sam skoro sve teme,ali nisam nasao odgovor na moja pitanja.Zato Vas molim ukoliko znate,pisite mi odgovore,a ako ne gde da se obratim.... Hvala puno
Reply With Quote
Staro 11.02.2016, 06:15
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik skopje-makedonija Prikaz poruke
Zdravo svima!
Moja cerkica ima 13 godina i u Skoplju ove godine zavrsava 7-mi razred osnovne skole. Ja i supruga,zajedno sa cerkicom zeleli bi da ona od iduceg razreda svoje skolovanje produzi u USA(Chicago)no,neznamo kako je to izvodljivo i dali je to uopste moguce.Ima 10-godisnju turisticku vizu i imamo puno prijatelja koji bi mogli (voljni su)da budu sponzori ili sl.ukoliko treba da zivi kod njih,da daju garanciju ili sl. S obzirom da nema socijalni broj,dali je moguce da se upise u skoli,dali dozvoljava zakon jer je maloletna da zivi odvojeno od nas roditelja,bez obzira sto i mi bi je posecivali(imamo i mi 10 godisnje vize) i tokom skolovanja dali bi ona dobila neki dokumenat ko joj garantuje da moze dolaziti u Makedoniju i vracati se nazad na skolovanje.
Ako,ovo nije izvodljivo,kakva je mogucnost skolovanja u srednjoj skoli i koji je nacin za to?
Bombardovao sam Vas sa ova pitanja,no procitao sam skoro sve teme,ali nisam nasao odgovor na moja pitanja.Zato Vas molim ukoliko znate,pisite mi odgovore,a ako ne gde da se obratim.... Hvala puno
Ja ne bi poslala dete od 13 godina nigde samo da ide bez roditelja, ma kakvi prijatelji bili u pitanju. Veliki je ovo svet, bez roditelja si mali, ne znas jos mnogo. Sa 14 sam otisla prvi put u Englesku na dve nedelje, isla kuci uvece kasno nakon sto sam bila kod drugarice, i jedan me je napao da me siluje. Srecom sam se prodrala i on je pobegao. Nakon toga se plasim mraka i kasnih sati naopako ceo zivot. Dobro, bilo je za nauk.

Sto vam se zuri? Ako hocete posaljite je kad je cetvrta godina srednje skole, ima tih programa za razmenu, nisu slucajno za decu koja su punoletna kod nas...
Reply With Quote
Staro 11.02.2016, 13:14
skopje-makedonija skopje-makedonija je offline
Član

Datum prijave: 10.02.2016
Nepromenjeno

Hvala na dobronamernom savetu,no ja sam pitao za nacin na koji mozemo realizovati nase planove...
Reply With Quote
Staro 13.02.2016, 18:25
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik skopje-makedonija Prikaz poruke
Hvala na dobronamernom savetu,no ja sam pitao za nacin na koji mozemo realizovati nase planove...
Ovo je bilo "aj ne s***" nego reci kako! E, ne bi ti ja rekla kako da posaljes dete od 13 godina samo u svet u zivotu!
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Reply With Quote
Staro 14.02.2016, 02:34
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

E, ako cemo vec da pisemo sto nas nitko nije pitao, i da dajemo svoja misljenja, koja nas nitko nije trazio, da i ja nesto napisem: drago mi je da imate prijatelje koji su spremni da vam pomognu i nadam se da ce vam plan uspjeti.
Nazalost ja nemam informacije koje trazite, ali cisto da napisem da vas ja podrzavam u vasoj namjeri (ako vam to nesto znaci )
Reply With Quote
Staro 14.02.2016, 06:46
SEEUSAIC SEEUSAIC je offline
Super Moderator

Datum prijave: 22.04.2010
Nepromenjeno

Dete moze studirati u drzavnoj skoli godinu dana maksimum, pod uslovom da ima F-1 vizu i da pokrije troskove skolovanja. Dete moze ostati sa rodjacima - koja papirologija je potrebna od roditelja, zavisi od propisa skolske uprave u tom regionu. Dete moze nastaviti skolovanje u privatnoj skoli bez pomenutog limita od godinu dana, takodje je F-1 uslov. Vise informacija na zvanicnoj stranici OVDE. Pravila su drugacija za decu diplomatskog osoblja.

To su legalni tokovi. Dete ne moze nastaviti skolovanje ovde sa turistickom vizom. Molimo vas da ne potencirate na varijantama tipa "da li dete moze da dodje i ostane sa turistickom" i slicno. U suprotnom, tema ce biti zakljucana. Diskusija i razmena iskustva je dobrodosla.

Sup. Mod.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja