![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Mislim koliko sam čitao po forumu-u. Većina koji su otišli za SAD od naših jugoslavena, imaju fakultet po svemu sudeći, e mene zanima npr. dali je itko otišao sa srednjom školom, moja supruga završava predškolski odgoj (teta u vrtiću). A po struci je ekonomist, a ja sam 4 stupanj kuhar znači više za stepenicu od srednjoškolkog. Mislim kakve su nam šanse za zaposlenje tamo s obzirom da se naša škola ne priznaje tamo. Ispada da nemamo tamo ni 8 razreda što bi se reklo kod nas. Dali ste vi šta tamo išli polagati neko školovanje i koliko vas je koštalo to?. Malo me frka to, ako dođe taj dan jednom da možemo ići ja i moja familija ipak malo dijete imamo i tak nije to baš šala otići, a ne raspitat se o svemu. Hvala vam unaprijed i nemojte zamjerit na mojim pitanjima i hvala vam na odgovorima kakvi god bili..
|
|
|||
|
|||
![]()
Ma nije da se ne prizna,ja i moj suprug obadvoje dodjosmo ovde samo sa srednjom skolom,ne racunajuci moju jednu godinu fakulteta.Ja sam mu pokazala diplomu iz srednje skole(na makedonskom -nisam pravila nikakav prevod na engleski),nije ih interesovalo mnogo,dobila sam poso.E sad zavisi i kakav poso hoces da nadjes.Ti kazes da si kuvar i to bi mogo i ovde da radis,ne treba ti diploma.Ako hoces da dodjes kao profesionalac,kompjuteri,biznis,inzinjer i sl,onda da,treba da pokazes i da dokazes,sve sertifikate i diplome sto ih posedujes.Ja iskreno sad hocu da zavrsim neki kurs,da bi nasla placeniji poso.Ima ih razlicitih,od 6 nedelja online ili u kampusu,pa do stvarnih studija 2,3,4 godina,tako se krecu i cene od 400/500 dolara po kurs-u pa do 40 000 za odredjene studije.Ja iskreno se drzim one,stepenik po stepenik,ne mora sve odjednom.I ja sam dosla ovde pre samo godinu i po dana,sa dvoje dece,i ne mogu da se pozalim,evo pre nedelju dana smo se vratili i sa prvog odmora u Makedoniji.Nije lose ovako,ali moze i bolje normalno ako se zavrsi neka skola.I to je sve normalno bolje dok su deca manja.
|
|
|||
|
|||
![]()
Znači priznaje se ako prevedem? A što točno radite i koliko vam je trebalo da nađete posao kad ste došli?Ako može neke konkretnije informacije kako ste se snašli u vezi posla..
|
|
|||
|
|||
![]()
Imas temu posebnu za skolovanje za ljude koji dolaze u SAD sa srednjoskolskim obrazovanjem [URL="http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=277"]klikni[/URL]
|
|
|||
|
|||
![]()
Već sam gledao taj topic, i stvarno nisam našao temu da je pisalo, da netko dolazi sa srednjoškolskim obrazovanjem i šta mu je činiti kad stigne. Neznam možda mi je promaklo, kao i svakoj osobi. Ali nisam našao ništa konkretno. Pa, ako netko zna neka kaže svoja iskustva. Pozdrav narode!
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Bullet4MySelf;31116]Znači priznaje se ako prevedem? A što točno radite i koliko vam je trebalo da nađete posao kad ste došli?Ako može neke konkretnije informacije kako ste se snašli u vezi posla..[/QUOTE]
Moj suprug radi kao sofer u firmi za medicinski transport,a ja radim u Community Center kao staf(personal).U Americi smo od 9 marta 2011 godine,a poso smo nasli,moj suprug sredinom maja,a ja 1 juna iste godine.Pre toga smo radili samo po nekoliko sati u obliznom restoranu S'baro,tu smo poceli dve tri nedelje posle dolaska ali ko sto kazem to je bilo samo part time.Nas obadvoje je naslo poso preko interneta,tacnije preko craigslist. |
|
|||
|
|||
![]()
Da li je tvoj suprug za taj posao medicinskog transporta (pretpostavljam da vozi nesto kao nas kombi) polagao vise od regularnog vozackog ispita za automobil?
|
|
|||
|
|||
![]()
Da,polozio je dva kursa,to je trajalo 2-3 sata,znam bilo je kao subota ujutro,platio je oko 200 dolara,i vec u ponedaljak je poceo s poslom.Jedan od kurseva je bio CPR,a drugi neznam skracenicu ali kao nesto kako da bezbedno smestis invalidska kolica,i putnika u kombi.
|
|
|||
|
|||
![]()
Imam i ja jedno pitanje. Da li ste imali dobro znanje engleskog jezika kada ste poceli da radite na sadasnjim poslovima ti i suprug?
|
|
|||
|
|||
![]()
Da ne zvucim ne skromno,moj engleski je negde solidna 4-ka u skali od 1 do 5,a moj suprug je ceo zivot ucio ruski jezik,tako sto mogu da kazem da je znao jedva nesto malo,koliko ono osnovno,dobar dan,kako ste i sl.Sta mogu da kazem je da sam vrlo ponosna na njega posto je vrlo brzo poceo da prica engleski,jos uvek mu treba pomoc za pisanje i citanje,ali u glavnom moze da vodi dijalog na engleskom sto je najvaznije u njegovom poslu.
|
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Da li je moguce dokazati radno iskustvo ukoliko nije zavedeno u radnoj knjizici. | zed015 | Vaša strana | 7 | 18.08.2015 13:22 |
Dali na nekoj par mu treba I134 | antoniomk | Prva koverta | 12 | 06.01.2011 22:57 |
Dv 2010: Dali ima jos sansi za NL??? | martinwerdel | Prva koverta | 77 | 29.07.2010 01:51 |
![]() |