![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=bora;26502]ja sam bio u LA 2010..nista narocito..nisma bio odusevljen nimalo..bilo je bas tesko za posao..na kraju nisam ni radio nista ..placanje na sat je bilo bedno za vecinu poslova
grad je veliki ali realno nemas potrebe da ides u 98% LA-ja ...ne bih bas preporucio nekome ko se tek doseljava u USA da ide u LA ..osim ako nemas nekoga tamo da te podrzi ili sredi posao..treba ti auto +veze+dosta love za pocetak (oko 10 000+ dolara za oko 6 meseci)..[/QUOTE] tako dakle ..ja sam trenutno u Severnoj Evropi i mogu vam reci da i ovde su recesije i restrikcije ogromne ,nacionalizam se probudio u jednom vrlo ruznom formatu ...pa najvise zbog toga pucam na GC i taj deo USA |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=milan78;26530]tako dakle ..ja sam trenutno u Severnoj Evropi i mogu vam reci da i ovde su recesije i restrikcije ogromne ,nacionalizam se probudio u jednom vrlo ruznom formatu ...pa najvise zbog toga pucam na GC i taj deo USA[/QUOTE]
pa toga ima i u US koliko sam video i koliko hoces ..zaposljava se uglavnom po etnickom kljucu ..italijani svoje,irci svoje ,indijci svoje,korejanci svoje itd . ...to mi je i bio glavni problem kad sam trazio posao u LA-ju..meksikanci samo svoje forsiraju na primer ..tu nemas sanse ma koliko bio iskusan i da ne znam kakve kvalifikacije nece te zaposliti ni u supermarketu ni u meku a kamoli na nekim poslovima gde moze da se uzme neka ozbiljnija lova ..nemoj da se zanosis da je u americi mnogo drugacije . nije kao u evropi nacionalizam in your face ali je tu ,smeskaju se i sve je kao super ali ti u sebi sve po ''spisku''. oprezno sa californijom a narociti sa la-jom,san dijego zaobidji u velikom luku tamo nema leba . radi fora da potplatis nekog za sljaku (za taksi i limo moras da se usemis sa menadzerima da uopste radis iako imas dozovlu ,znaci svi su ispred tebe od avaganistanaca do alziraca i do tuarega ) isto za kelnerisanje u boljim restoranima itd. opet ne preporucujem osim ako vec nemas semu za posao i izuzetne prijatelje u la-ju inace ce biti veoma brutalno iskustvo prema kome ce malo zapadnoevropskog nacionalizma izgledati kao banja . |
|
|||
|
|||
![]()
voleo bih da probam ..ali kazes surovo!
scandinavija je stvorena za penzionere ,uzitke rade osetis tek kada odes u penziju ,naprosto tako im je sistem namesten.Zato me je malo ta Californija privukla ..ali izgleda cu morati da razmotrim neke lepse toplije destinacije u USA. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=milan78;26654]voleo bih da probam ..ali kazes surovo!
scandinavija je stvorena za penzionere ,uzitke rade osetis tek kada odes u penziju ,naprosto tako im je sistem namesten.Zato me je malo ta Californija privukla ..ali izgleda cu morati da razmotrim neke lepse toplije destinacije u USA.[/QUOTE] zavisi od par stvari kako ces da'' legnes ''..znanje jezika recimo,dali si student ?...dali te je neko zvao da dodjes ..dali si programer/IT ...dali si ovde studirao (medicina na pr. ili nesto vezano sa time )..ako dodjes -''padnes '' u kaliforniju onda ce mislim biti jako tesko..velika je nezaposlenost ...plate male ..porezi visoki a nista se ne dobija za te takse koje placas . klima je super u san dijegu na primer ili LA-ju-san francisko ima ocajnu klimu .. sreo sam par nasih ljudi (ex yu)..mladji ljudi .imaju semu za posao na severu kalifornije (''poljski radovi'' kako kazu) dobra je para i to sad rade -sezona je oko 4 meseca godisnje (ostatak je za privatne poruke ):naughty: sretno u svakom slucaju |
|
|||
|
|||
![]()
dakle medicinari dobro prolaze.Ja ovde u Scandinaviji planiram da malo updatujem moju kvalifikaciju za USA ,inace sam medicinar ...a sada do sto kazes da je za privatne poruke ,bas si me zaintrigrirao ..
[email]lyonski100@gmail.com[/email], je moj e-mail |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam prije 5 godina ispunila obrazac u agenciji da me salju u L.A da budem dadilja :woohoo:
Cekala sam mjesec dana, a potom su mi javili da me je primila jedna porodica. Oni placaju put ( s tim da ti placas agenciji odredjenu svoticu :naughty:) i kreces sa pasosom i vizom na jednu godinu, na kolko i potpisujes sam ugovor. Otisla sam do Zagreba, pa do Londona pa do L.A-a... Kada sam stigla na aerodrom vec sam vidjela kroz prozore taj ljepi "gradic", a tek kad sam vidjela kako porodica koja me je trebala primit mase sa papirima da ih prepoznam,mojoj sreci nije bio kraja :D L.A je idealan za zivot ko se zna dobro snalaziti. Ja sam imala pregrst slobodnog vremena,sto sa klincima, sto vazeceg vremena,pa sam mogla razgledati idilican krajolik, dok nisam skopcala gdje je dobro, gdje je opasno,a gdje je savrseno... Ja sam primala 200$ sedmicno, ipak svaki trosak su oni snosili ( na njihovo insistiranje). Imate restorane sto kineske,sto italijanske sto japanske kuhinje. Da bi opstali morate naci posao, a da bi uzivali morate upoznati grad.. jer sa svkog ugla obicno vreba neka opasnost.. Sto se tice vremena, vruce je... Naravno ja sam se udala za amerikanca u medjuvremenu, zivimo na Beverly Hillsu u njegovoj kuci.:1072: i imamo solidna primanja, to znaci da mozemo sebi prijustit godisnji odmor ( idemo za Hrvatsku :grin:)i mozemo zivjeti bez nekih velikih pretenzija. Radim u turistickoj agenciji. |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=Mayra;26770]Ja sam prije 5 godina ispunila obrazac u agenciji da me salju u L.A da budem dadilja :woohoo:
Cekala sam mjesec dana, a potom su mi javili da me je primila jedna porodica. Oni placaju put ( s tim da ti placas agenciji odredjenu svoticu :naughty:) i kreces sa pasosom i vizom na jednu godinu, na kolko i potpisujes sam ugovor. Otisla sam do Zagreba, pa do Londona pa do L.A-a... Kada sam stigla na aerodrom vec sam vidjela kroz prozore taj ljepi "gradic", a tek kad sam vidjela kako porodica koja me je trebala primit mase sa papirima da ih prepoznam,mojoj sreci nije bio kraja :D L.A je idealan za zivot ko se zna dobro snalaziti. Ja sam imala pregrst slobodnog vremena,sto sa klincima, sto vazeceg vremena,pa sam mogla razgledati idilican krajolik, dok nisam skopcala gdje je dobro, gdje je opasno,a gdje je savrseno... Ja sam primala 200$ sedmicno, ipak svaki trosak su oni snosili ( na njihovo insistiranje). Imate restorane sto kineske,sto italijanske sto japanske kuhinje. Da bi opstali morate naci posao, a da bi uzivali morate upoznati grad.. jer sa svkog ugla obicno vreba neka opasnost.. Sto se tice vremena, vruce je... Naravno ja sam se udala za amerikanca u medjuvremenu, zivimo na Beverly Hillsu u njegovoj kuci.:1072: i imamo solidna primanja, to znaci da mozemo sebi prijustit godisnji odmor ( idemo za Hrvatsku :grin:)i mozemo zivjeti bez nekih velikih pretenzija. Radim u turistickoj agenciji.[/QUOTE] ..''sve je lako kad si mlad''..prljavo kazaliste ...ti si bas imala srece ..idi u crkvu i zapali svecu nekome ..:bravo: |
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=bora;26771]..''sve je lako kad si mlad''..prljavo kazaliste ...ti si bas imala srece ..idi u crkvu i zapali svecu nekome ..:bravo:[/QUOTE]
Pa jesam, imala sam srece sto sam "upala" u agenciju za dadilje bez ikakvih problema i uz to primila me je genijalna obitelj. Posle sam nasla decka i udala se poslije 2 godine. :1060: Sreca me jest posluzila ali ja sam inace snalazljiva osoba,tako da sam brzo usla u spiku i snasla se kod amerikanaca... :1081: |
|
|||
|
|||
![]()
Aaaa ta kalifornija, definitivno ako dobijem GC tamo spustam sidro :)
|
|
|||
|
|||
![]()
[QUOTE=nikolasubotica;26798]Aaaa ta kalifornija, definitivno ako dobijem GC tamo spustam sidro :)[/QUOTE]
po meni california je najtvrdja drzava za ''proboj'' u americi-u ovim vremenima absolutno nebi tamo pokusavao NISTA osim ako nemam bas dobre veze koje ce mi GARANTOVATI sljaku kad dodjem .:no: |
|
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
San Diego, California | pence | Lokacije u USA | 174 | 23.05.2019 18:14 |
Pronalaženje prvog posla u Americi | stizeljeto | Vodič za emigrante | 492 | 25.03.2019 13:34 |
Par saveta u vezi poslova | dreamerns | Vaša strana | 51 | 11.04.2012 03:20 |
Sadasnji zivot u USA-DA ili NE??? | nelson | Vaša strana | 49 | 15.10.2008 00:04 |
Neki drugi zivot... | nelson | Vaša strana | 7 | 02.10.2008 07:06 |
![]() |