ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Gde je najbolje za porodicu sa malom decom? » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 22.04.2012, 02:23
curlika's Avatar
curlika curlika je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.02.2012
US lokacija: Las Vegas, Houston, Chicago
YU lokacija: Sombor-Novi sad, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku curlika
Nepromenjeno

Mi cemo za Vegas...tamo su nam prijatelji kod kojih bi bili za pocetak...Prijateljeva zena koja je iz BiH otisla i udala se za ...njega (amerikanca naseg porekla) skoro se zaposlila u hotelu na ispomoci i radi samo 3. smenu i ima 16$/h. Mislim da je dosta veliki grad za naci posao i da se dosta para okrece tamo...kad je turisticki mahom. Posto se nadam da cemo pre drugih doci, slobodno racunajte da cete imati nekog tamo...za pomoc.
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 03:24
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Ok, evo sada sam našao vremena da pročitam unazad nekoliko stranica

Kao što su svi napomenuli, ako dolazite svi zajedno a nemate unapred obezbeđen bar jedan posao trebaće vam novca za bar 2-3 meseca.

Jer kada dođete proćiće jedno 2 nedelje da dobijete social number bez koga ne možete baš ništa, pa dok se potraži posao, obično prođe neko vreme dok prihvate prijave, obrade, obave razgovor, itd ...

Stan: $700+/mesečno
Depozit za stan: obično oko $350, bez kreditne istorije može da bude u visini rente ili nekoliko renti.
Komunalije: $50-100/mesečno + depozit za struju

U principu tražiće vam za sve depozit, pogotovo bez istorije

Mi trošimo oko $100 nedeljno na hranu (samo prodavnica, ne računam restorane, itd). Može da se prođe sa manje, ali u vašem slučaju sa četvoro teško ...

U hjustonu postoji javni prevoz koji nije baš pouzdan i razgranat. Postoji za sada jedna linija metroa, koja je super (upravo su radovi po celom gradu, jer se pravi druga linija i proširuje postojeća). Takođe špstoje autobusi, koji nisu baš tačni, ali ralativno svuda može da se dođe sa njima.

Trebaće vam novca da opremite stan, imate IKEA radnju kao najjeftinije za nove stvari, ili preko craigslist ili garage sale može da se nađe nešto kvalitetnije ali polovno ...

Kažeš da si socijalni radnik, ja pojma nemam kako stvaro stoje što se toga tiče, proveri da li ti treba neka licenca za to ovde ...

Kao što rekoh, ako se odlučite da dođete pomoćićemo vam koliko možemo kao i svakome drugom ...
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 05:52
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

E good spirit bas si good spirit. Zelim vam srecan pocetak (moram da dodam nesto malo slova ima)
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 09:13
NadjaM NadjaM je offline
Drug član

Datum prijave: 11.04.2011
Nepromenjeno

Zaista je lepo videti da postoje ljudi koji nesebicno nude svoju pomoc.
Posto sam na mnogo foruma procitala da u US treba izbegavati zemljake,sada sam u potpunoj neverici,da li verovati takvim savetima.
Bravo za sve ljude dobrog srca
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 09:35
dinna3008 dinna3008 je offline
Drug član

Datum prijave: 20.04.2012
US lokacija: Houston
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Hvala puno Good Spirit i svim ostalim članovima na informacijama i Vašoj nesebičnoj ponudi. Nas je četvoro muž , ja i dvoje djece (jedno će imati kad krenemo 3godine a drugo 7godina) mi planiramo put za oktobar, sutra idemo na razgovor za vizu nadam se da će sve lijepo proći.
Što se tiče mog zanimanja vidjela sam da trebam da dobijem licencu ali otom potom, prvo da se smjestimo, nađemo bilo kakav posao za početak pa onda je lakše mijenjati i poslove i sve. Gledala sam apartman dvosoban u Websteru za 750$ kako sam uspjela vidjeti lijep je i čini mi se da nije u opasnom kraju bilzu je Nase, poslala sam im upit pa vijdeću šta će nam odgovoriti mi smo ionako planirali put za oktobar jer ja čekam da dobijem diplomu sa Master studija.
Hvala još jednom voljela bih svakako da budemo u kontaktu bez obzira treba li na pomoć ili ne, lijepo je nekoga svog poznavati u dalekoj zemlji
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 10:18
dinna3008 dinna3008 je offline
Drug član

Datum prijave: 20.04.2012
US lokacija: Houston
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Hvala Good Spirit na informacijama, naravno svaka pomoć je dobro došla, puno je lakše kad imaš nekog svog pa ti on može pomoći a i pogledati stanove unaprijed prije dolaska, mi moramo svi doći zajedno tako smo odlučili znam da je rizik ali ne želimo se razdvojiti a i ne možemo zbog obaveza, tako da početkom jeseni možemo krenuti.
Samo još jedno pitanje prilikom popunjavanja paprira za ambasadu jeste li vi pisali adresu gdje ćete biti u Americi kad dođete, jer službenica mi reče kad budemo dolazili na intervju da napišemo adresu gdje ćemo biti. Šta tu napišem kad ne znam ni gdje ću biti?
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 10:43
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

@Landlord

Ako dodje do tog momenta da palim za Las Vegas, jedno 1-2 meseca pre selidbe cu da odradim "reciprocity" licence i to bi bilo to (posaljes zahtev board-u u Springfield-u da iskomunicira sa onima u Carson City uz naravno svekolike fee-jeve). Ako stvarno u zdravstvu ima toliko posla koliko sam uspeo da vidim po drugim forumima, satnice su skoro iste kao ovde po Naperville-u i Bolingbrook-u pa bi to bila ok varijanta za nastavak avanture zvane USA
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 13:12
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Nadja, mnogi tvrde slicnu stvar. Ali meni su ovde najbolji prijatelji ipak bili nasi ljudi, e sad da li oni bili iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Zagreba, Varazdina, Banja Luke, Sarajeva ili Skoplja, uopste nebitno... Ipak imamo mnogo toga zajednickog i slicno prozivljavamo neke faze boravka u ovoj zemlji daleko od one u kojoj smo odrasli. Imam prijatelje i iz Rusije, Indije, raznih evropskih zemalja. Ali opet najblize prijateljstvo su mi bili nasi ili Ruskinje. I doduse jedna Amerikanka sa kojom sam radila, ali vecinom pod broj jedan neko sa Balkana, iz Rusije i zemalja oko nase. Doduse uvek se nekako dobro slozim i sa ljudima iz Italije, Grcke i Spanije... a druzila sam se i sa onima iz Nemacke i Turske.

Mesec dana nakon sto smo dosli u grad u koji smo prvo dosli, ja sam i imeniku pronasla dvoje prezimenjaka (imam jedno ako ne najcesce prezime sa podrucja Srbije). Odmah smo se nasli, upoznali su nas sa jos jednim momkom. Sve prve ekskurzije u Americi smo isli sa njima, sto na rollercoaster-a (kako se zovu na nasem upoznajte me), sto na aktivnosti tipa koncert, put u neke gradove oko nas. A kad su otisli nakon godinu dana, sve sto nisu uspeli da prodaju su nam dali. A mi to dalje nekim drugim nasima koji su dolazili u isto mesto. Imali smo recimo dvosed koji smo zvali "Makedoncev dvosed" jer ga je tako nas drug zvao i slicno. Nas stan je bio kao prijemna stanica ljudi sa nasih prostora, bilo ih je vise kod nas, cesto i na vise nedelja, izmedju stanova i na raspustima. Drugarici sam skupila bila namestaja za ceo stan (mi smo ziveli u domovima za studente u braku pa cesto neko nesto ostavi napolju ili ako se neko seli, ostavi nam nesto). Davali su nam kola da idemo u prodavnicu dok nismo imali nasa (komsije) a mi smo vozali neke nase koji nisu imali kola u prodavnicu... Znaci svaka pomoc, pogootvu na pocetku...

Kad sam isla na praksu, prijatelji su nas upoznali e-mailom sa dvoje nasih ljudi, jedno iz Bosne, drugo iz Hrvatske. Pozajmili su nam bili jedan auto koji ne koriste sa kojim sam isla na posao svaki dan za ta dva meseca. Druzili smo se sa njima svo vreme dok smo bili tamo a i dan danas smo u kontaktu.

Ovde sad doduse nemamo nikog iz Evrope a kamoli naseg dela Evrope, ali sam u kontaktu sa nekima preko skajpa, telefona, fejsbuka...

Licno mislim sve zavisi od ljudi kakvi su i kako ce da se sloze. Sto se mojih iskustava tice, kad god sam nekog naseg videla ko najrodjenije da sam srela, grlo me je zabolelo i nismo mogli da dodjemo do reci, toliko iskustava, toliko zanimljviih prica... A kad se rastajemo uvek mi se cinilo da je na krace nego sto to stvarno jeste bilo.

Last edited by vuxanne; 22.04.2012 at 13:27.
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 16:04
Good Spirit's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik NadjaM Prikaz poruke
Zaista je lepo videti da postoje ljudi koji nesebicno nude svoju pomoc.
Posto sam na mnogo foruma procitala da u US treba izbegavati zemljake,sada sam u potpunoj neverici,da li verovati takvim savetima.
Bravo za sve ljude dobrog srca
Pa znaš kako, mi izbegavamo naša okupljanja i druženje isključivo sa jugovićima. Možda 20% ljudi sa kojima redovno kontaktiramo su jugovići, jer kolko god hteo da se distanciraš, na naše ljude naletiš na svakom ćošku

Budi obazriva kao i sa svima pa sama proceni. Mi smo našli dobre ljude svih nacionalnosti i vera i zato su SAD sjajne.
Reply With Quote
Staro 22.04.2012, 16:17
Good Spirit's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dinna3008 Prikaz poruke
Gledala sam apartman dvosoban u Websteru za 750$ kako sam uspjela vidjeti lijep je i čini mi se da nije u opasnom kraju bilzu je Nase, poslala sam im upit pa vijdeću šta će nam odgovoriti mi smo ionako planirali put za oktobar jer ja čekam da dobijem diplomu sa Master studija.
Ako je blizu NASE, to je veoma, veoma daleko od centra. Nećete moći da mrddnete nigde bez kola. To su već predgrađa koja se čak i ne računaju u Hjuston (do prve obilaznice). Moj savet vam je da gledate nešto u prvom loop-u i blizu metro linije. U predgrađu ljudi obično žive jer hoće veće kuće i stanove i ako možda radite u blizinu, ali ako se radi u centru, trošićete mnogo vremena svaki dan u kolima.
U centru sam vam najveće šanse da nađete posao. Da bi vam plastično dočarao, to je jedno 40-50km od centra i jedno 30-40min kolima kada nije gužva (skoro uvek je gužva radnim danima)

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dinna3008 Prikaz poruke
Samo još jedno pitanje prilikom popunjavanja paprira za ambasadu jeste li vi pisali adresu gdje ćete biti u Americi kad dođete, jer službenica mi reče kad budemo dolazili na intervju da napišemo adresu gdje ćemo biti. Šta tu napišem kad ne znam ni gdje ću biti?
Koliko ja znam ta adresa nije neophodna da se ima i služi kao informacija gde da vam pošalju zelenu kartu. Tu informaciju možete dati i na aerodromu pri sletanju.

Srećno danas!
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja