Citat:
Prvobitno poslao korisnik gorasheen
Voleo bih da je ovako kao sto ti optimisticno pises, ali ceo imigracioni proces je zaustavljen i nema logike da ce ambasada raditi bilo koji posao vezan za imigraciju: razgovori, viziranja, produzavanja viza i slicno.
Sto se tice tvog lepog iskustva sa ambasadom, pa npr. ja imam jako lose, jer su me odbili za turisticku vizu samo zato sto nisam ozenjen, a na razgovor sam doneo ubedljive dokaze (podaci o zaradi, ugovor sa agencijom, itd) rekao da idem na godisnji, da zelim da posetim new york i miami, da zelim da se tamo lepo provedem i potrosim dosta novca.
Konzulka mi je samo odgovorila: ,,sorry mr. G.. you aren't qualified because you aren't married and for us you are a potential immigrant''.
Te njene reci cu pamtiti dok sam ziv i toliko o tom 'drugom svetu'' .
|
Nisi ti kriv sto nisi ozenjen. Znam da nisi hteo da ih prevaris, ali je zemlja u nemilosti zbog mnogih koji su prekrsili "pravila igre". Da ne govorim o $%@#%$@ koje prave ljudi na visokim polozajima u zemlji poslednjih 30 godina (sa kratkotrajnim izuzecima).
Ni ja nisam mogao da dobijem vizu kada su mi nudili posao u USA, pre nego sto sam dobio zelenu kartu.
Secam se da su mi se u britanskoj ambasadi izvinjavali sto sam morao da prolazim kroz ponizavajucu proceduru za dobijanje vize. A kad je carinik na Hitrou video pasos (odakle sam), morao sam da prodjem dodatnu kontrolu. Mog kolegu iz firme su 'ladno odbili. Ja sam znao pravila i prosao sam.
Ne govorim o tome da je lako dobiti americku vizu. Zahvaljujuci nemilosti u kojoj se (opet) nalazi zemlja nece biti lako ljudima narednih, recimo, 10 godina.
Ali ja sam govorio o vizi koju dobija covek kada je izabran. Onda vaze druga pravila. Da li proveravaju sve potencijalne imigrante? Da. I treba da proveravaju. Da li sam se ja ljutio na SAD i UK zato sto su me "mucili"? Ne.
Procitaj iskustva dobitnika ranijih godina. Svi kazu da su veoma dobra. Da su svi ljubazni. Ako ti kazu, "Ne zelimo da ti damo vizu." saopste ti to ljubazno. To sto se ti ljutis je druga stvar. Ali ne treba da se ljutis na njih. Oni postavljaju pravila igre. Ako ih ne ispunjavas, nema vize. Ako ih prekrsis, na crnoj listi si, a zemlja dobija negativne poene. Ako je zemlja u nemilosti, onda moras da da cutis i da se nadas da ces proci.
Da li ce ambasada raditi? Hoce. Oni koji su pozvani na razgovor ce sigurno dobiti vize. Da se ne ponavljam zbog cega sam siguran u to.