ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 06.08.2008, 16:26
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno Kupnja auta u Americi

Mi koji tek trebamo da dodemo tamo bili bi vam zahvalni da nam date neke smernike od koga kupovati auto, neke korisne web stranice, cene auta za prvu ruku (recimo oko 2000 dolara), od koga kupovati (dealer, oglas...)

Nadam se da vas ima nekoliko koji nam mozete pomoci, pa da vec i sada mozemo planirati i taj aspekt zivota u Americi.
Staro 06.08.2008, 18:04
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

craiglist.org jedna od super stranica na kojoj mozete naci auta stanove i sl.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Staro 13.10.2008, 14:23
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Evo nekih podataka koji mogu biti od velike koristi:

Svako vozilo ima [B]VIN[/B] tj. [I]Vehicle Identification Number[/I] koji moze reci mnogo toga. To je 17-o karakterni alfa-numericki niz (npr JH4UA2651TC005643) koji se moze procitati sa polise ili registracije a fizicki se na kolima nalazi ovde:
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/USA/VIN.gif[/IMG]

Svaki znak nesto znaci ali je to suvise smorno i uglavnom nepotrebno tumaciti, ako nekoga i to interesuje upload-ovao sam i VIN sifrarnik.

Ono sto besplatno mozete saznati kada imate VIN je dal' je taj auto prijavljen kao ukraden, to mozete saznati u [URL="https://www.nicb.org/cps/rde/xchg/nicb/hs.xsl/vincheck.html"]National Insurance Crime Bureau[/URL]
Poklapanje VIN-a i auta koji gledate mozete proveriti i na nekom od sajtova koji imaju besplatan VIN Decoder, npr. [URL="http://www.decodethis.com/"]Decode This[/URL]

Jos jedna veoma bitna stvar je [I]Vehicle History Report[/I] a to se radi takodje na osnovu VIN-a. To je kompletan "dosije" tog vozila, bitni kvarovi, registrovane mane, istorija prodaje ... E to vec nije besplatno i kosta $10-15 za jednu proveru ili ~$25 za neogranicen broj provera u roku od 60 dana ili sl. Sajtova na kojima se to moze raditi ima mnogo, prosta pretraga na Google [URL="http://www.google.com/search?hl=sr&q=check+vin&lr="]check vin[/URL] zavrsava posao. Jedan od njih je i [URL="http://www.checkmycar.com/"]Check My Car[/URL]
Ako neko uspe da nadje link na kome se i to moze besplatno proveriti bilo bi fino da objavi.

Evo par validnih VIN-ova da mozete da vezbate:
[B]1FAFP4441YF101346
1G8AL52F23Z118894
1G1NE52J5Y6273754[/B]
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v124/fingaup/Smileys/driveby.gif[/IMG]
Attached Files
File Type: txt VIN sifrarnik.txt (13,1 KB, 13 views)
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Staro 13.10.2008, 14:38
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

najpoznatiji sajt te vrste je [URL="http://www.carfax.com/"]http://www.carfax.com/[/URL] gde za $39.99 mesecno , mozete proveriti bilo koje vozilo, videti gde je sve registrovano, vozeno na popravke i sl.

Tako cete izbeci da kupite [B]lemon car[/B]

A lemon is a defective car that, when purchased new or used, is found by the purchaser to have numerous or severe defects not readily apparent before the purchase
Staro 13.10.2008, 14:57
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Da, to su te provere.
Najpovoljnije sto sam do sada nasao je [URL="http://www.checkmycar.com/"]Check My Car[/URL] koji kao besplatan info daje vise podataka od CarFax-a i za 2 meseca cena je $24.99
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Staro 13.10.2008, 16:23
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Lemon law postoji u svakoj od drzava i razlikuje se od jedne do druge, i naravno postoji i Federal Lemon Law. Sad, to se tako zove ali se vise tretira kao guide jer nijedan slucaj striktno ne zapadne da je kao iz knjige. Odnosi se i na nove i na stare aute, ali se primenjuje uglavnom na polovne. Neke drzave imaju limit za primenu kao na primer da auto ima manje od 100 hiljada milja, ali su kupci i nakon toga zasticeni sa Consumer Act. Znaci ako je teska prevara, necete biti osteceni. E sad, posto je u vecini sporova nadlezan small claim court treba znati nekoliko stvari (up to $7500 in CA, u drugim states $2500-$5500) – sudovi imaju reasonable approach ili sto bi se reklo ako zbog svojih gluposti pogresno potrosis novce tu ti niko ne moze pomoci. Nekoliko stvari je vrlo bitno da se ispostuje ako privatno kupujete retko ko ce vam dati warranty (craigslist, ebay). Znaci – obavezno se proveri da li je title u redu, da se VIN broj poklapa. Istorija auta se moze proveriti ali imajte u vidu da stete ispod 1000 dolara niko nije duzan da prijavi u DMV. Kad kupujete auto, dajte ekstra 100 dolara i odvezite auto kod bilo kog mehanicara na dijagnozu – nisu uzalud potroseni novci (to ce svaki sudija da vas pita zasto tako nesto niste uradili. Ako iz nekakvog razloga to ne uradite a auto je u ozbiljnom defektu i nije ono sto vam je prodavac rekao (non-intentional misrepresentation, non-disclosure) da bi ste dokazali da je prodavac odgovoran treba vam napismeno izjava od mehanicara sta konkretno nije u redu i estimate u suprotnom ne mozete da verifikujete na sudu. Takodje da bi se presudilo u vasu korist, treba dati priliku prodavcu bar dva puta da ispravi problem. Ako imate dovoljno dokaza, contract ce biti void, vi vracate auto, vraca vam se novac. Svaka comunikacija treba de evidentira (dan razgovora, o cemu se razgovaralo itd) Ja se nadam da vam ovo nece zatrebati ikad lol Inace, ja nevidjeno pametne stvari pokupim iz People’s Court with Judge Marilyn Milian (pomogne dosta u zivotu)... Pa onda kad sam jednom DirecTV supervisoru izdeklamovala odluke suda o njihovom fine print i arbitration i da kao ne mogu da ih tuzim jer sam tako potpisala, i kad sam pocela da citiram kodove o advertisement da vidis kako stize sledeci dan ispravan dvr i besplatan service lol

Pravila pisanja