![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi | ||||
Uspešan početak | Krediti u USA | Kreditna istorija | Kreditne kartice | Pomoć oko kredita |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Iz mog licno iskustva najvaznije je koliko imas para u budjelaru, ako imas vise nego sto trosis ode on i preko 800 za cas posla... Sve i da je bio za 100 dole...
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Bitno je da su tu dve prosto-prosirene recenice ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ja imam jedno jednostavno pitanje.
Da li može u Americi da se živi bez te kreditne kartice ? Ja nikad nisam imao potrebu ni kod nas da je imam. Jednostavno trošim kolko imam. Doduše nikad nisam kupovao kola ili nešto kapitalno. Da li može tamo da se funkcioniše kao kod nas sa jednom debitnom karticom na koju leže plata? Pa kad želiš da kupiš nešto jednostavno uštediš. Naravno jasno mi je da ako neko kupuje skuplja kola, oprema kuću ili nešto tako da je jednostavnije otplaćivati kredit bez kamate na 18 mesečnih rata. Ali za novajlije, možda je nepotrebno to u početku. pozzz
DV-2014 - Has not been selected DV-2015 - Has not been selected Last edited by cape011; 12.02.2014 at 02:11. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Ti kao novajlija i ne mozes da dobijes neki ne znam koliki limit - par stotina dolara sto bas i nije za neko razbacivanje... Ali... Hoces da iznajmis stan - proveravaju ti kreditnu istoriju. Telefon na ugovor - kreditna istorija... Kablovska... Apsolutno izvodljivo, sa malim poteskocama oko stvari koje sam gore naveo. Tako zive ljudi koji su proglasili bankrot. Hteli - ne hteli - nepodobni su za bilo kakvu vrstu kredita. |
|
|||
|
|||
![]()
Budjelar je metafora. U Srbiji ne bih ni u ludilu uzeo kredit od banke, u Americi je već druga priča, mada, mislim da je htela da kaže, bolje prodati novac nego ga kupiti...
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Ali da stvar uprostim, evo kako se na primer dodeljuju poeni za razlicite stavke iz kreditne istorije i kada se poeni saberu, dobijes numericki FICO kreditni skor: ![]() Iz ove tabele se, na primer, vidi da ako kasnis sa placanjem kreditne kartice, to ce imati najveci udar na tvoj kreditni skor prvih 5 meseci nakon kasnjenja. U 6-om mesecu od kasnjenja skor ce porasti za 5 poena, a do 12-og meseca za 10 poena. Kreditna istorija ce se potpuno oporaviti tek posle 2 godine. I sve ovo se odnosi samo na numericki FICO skor. Ako se prijavis za neku kreditnu karticu ili kredit, zajam i sl. onda underwriteri (procenjivaci rizika) pri bankama imaju svoje algoritme i mehanizme odluke—oni ce gledati i kolika su ti mesecna/godisnja primanja, koliko dugo si zaposlen na istom radnom mestu, koliko dugo zivis na istoj adresi, koja je osnova oporezivanja prihoda (W-2 ili 1099) i jos dosta drugih stvari. Kao sto vidis nije ni malo jednostavno izgraditi i odrzati dobru kreditnu istoriju, zato sam gore i napisao da je treba graditi sto pre i dobro cuvati. To se nikako ne postize jednom kretitnom karticom koja se isplacuje na mesecnom nivou ili ni jednom karticom i zivotom "kao kod nas". I ovde se stalno vrte ista pitanja u drugom pakovanju: "Pa jel mora bas da se imaju kreditne kartice i da se gradi taj sreditni skor, zar ne moze jedan obicna debitna kartica i gotovo?", kao da ocekujete da ce vam neko reci: "Jeste, moze u Americi kao kod nas, dobar kredit i kreditna istorija vam nisu bitni." Meni samo nije jasan motiv takvih pitanja—sta vi kao zelite da se preselite u napredniji sistem ali da se ne potrudite malo da shvatite kako taj sistem funkcionise? Lakse je da se drzite starih, losih navika, nego da naucite i primenite nesto novo? Zato tamo i niste imali novca i hocete da pobegnete ovde, zasto—da bi ste nastavili po starom?
|
||||
|
||||
![]()
Mozemo mi ovde da pisemo 500 puta nesto sto je vec odavno ispisano... Prvo, vecina ljudi ovde nije spremna da cita, pa se malo malo vrte ista pitanja. Drugo, ljudi nerado menjaju navike i stavove (cista psihologija), dodju ovde i tvrdoglavo pokusavaju da balkanski obrazac primene na americkom tlu...
Poenta price - treba vam kreditna istorija. Zivi bili pa dosli na ovo kopno... Kalkulisanja tog tipa vas mogu skupo kostati... Izgubicete dragoceno vreme, i propustiti mnoge sanse. A vreme je u USA novac... |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala, Simo, na detaljnim objasnjenjima potkrepljenim preciznim informacijama. Sad je malo jasnije kako stvari funkcionisu i na koji nacin su medjusobno povezane. Takodje je jasno da obican smrtnik nema sanse da samostalno upravlja svim parametrima koji izgradjuju kreditni skor, nego samo ovim "uopstenim" koje si naveo.
Medjutim, ono sto mene sve vreme zbunjuje, to su odredjene kontradiktornosti koje se pojavljuju u svakoj prici o tome kako nesto u USA funkcionise. Kao npr. ovo: Citat:
Citat:
Citat:
Takodje, razliciti ljudi razlicito shvataju taj isti sistem, i otuda razlicita tumacenja istih stvari. U svoje ime mogu da kazem da sam, pazljivo iscitavajuci svaku temu na ovom forumu koja me interesuje, naisla na dosta razlicitih infromacija (da ne govorimo o tome da nemam uvid u relevantnost svih izvora tih informacija - ipak je ovo virtuelni svet ![]() ![]() Tvoje taksativno nabrajanje parametara koji uticu na kreditni skor i postavljanje grafikona bilo je u tom smislu vrlo korisno, te se jos jednom zahvaljujem. |
|
||||
|
||||
![]()
Др Сима је доста тога и разумљивим језиком објаснио. Кога интересује, пуно тога о кредитном скору пише на сајту Credit Carma. Тамо је све лепо описано и објашњено. Они су све што утиче на кредитни скор поделили у 6 категорије, и за сваку пише да ли много или мало утиче на скор. Одатле је мени податак да је за најбољи скор потребна потрошња до 20% лимита. Тамо пише све. Постоје фактори на које можемо да утичемо (лимит потрошње, редовност плаћања...) и они на које не можемо да утичемо (дужина кредитне историје...). Jа се трудим да оно на шта могу да утичем радим најбоље, а на шта не могу, не могу...
У сваком случају, добра кредитна историја и добар кредитни скор, овде олакшавају живот...
|
||||
|
||||
![]()
Prvih 15 mjeseci boravka u USA ja nisam uoste imala ni jednu kreditnu karticu. Trosila sam preko debit kartice a placala sam racune sa cekovima. Nakon tih 15-ak mjeseci, selim se iz CO u SC I trazeci novi stan, menadzerica mi trazila dozvolu da mi provjeri credit score. Isto su me pitali za dozvolu prvjere score-a za posao koji sam tad dobila i zbog kog sam se i preselia. Povratna informacija je dosla da imam credit score 820. Stan sam dobila odmah, bez problema i samo $100 safety deposit-a.
Kako sam ja onda uspjela da izgradim tako dobar score bez kreditinih kartica i kredita? Placajuci racune na vrijeme ocito je ipak urodilo plodom, tj, dobrim score-om, nista drugo ne moze da bude ![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Prevara - Ponuda za kreditne kartice Citi banke (CITIGLOBAL) | bora | Stare teme | 36 | 14.12.2012 23:39 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |