Citat:
Prvobitno poslao korisnik bora
rekordna nezaposlenost koliko znam + uglavnom ljudi (citaj "pravi ameri") napustaju taj grad ...ALI JE KLOPA SUPER (da parafraziram "vuxane ") i grad je "preljep"( "na slikama izgleda super")..ljudi su veoma druzeljubivi ( stalno zapitkuju za novac i cagarete).. i veoma "otvoreni" prema emigrantima
rekordan broj "right wing " politicara dolazi odatle
koliko se secam to je jedini grad gde se kriminal duplirao ili cak utrostrucio u zadnjih 5 godina otkako je pocela kriza (rece mi neki amer da je phoenix nesto kao "detroit of the south" -doduse to su mi rekli i za las vegas nekoliko puta )
ukratko pravo mesto za novopecenog "zelenasa" sa balkana
|
Hehe, zvuci kao mesto gde cete imati minimalni kulturni shok. Meni je u onom Soutfieldu kod Detorita sve imalo nekav smek kao kod nas za vreme bombardovanja. Onaj predkatalkizmicki. Kad su svi oko tebe nadrndani i sa onim lepim izrazima lica koje mozes sresti na nasim ulicama svakodnevno. Uz koji ide onaj nas izraz: "prodji-me-se".
Evo bas vidim da im se procenat nezaposlenosti popeo u Feniksu na istorijskih 8 %. Bio je izgleda 4, popeo se na 12 % pa pao na 8 % opet. Izvor:
google public data. E sad, ako ste iz Srbije gde se pominju cifre od 23.7 % do 36.2 % (sve zavisi kakvim arsinima mere), mozda ce vam taj broj zvucati strasno a mozda i nece. Naravno da takodje zavisi od vrste posla kolika je nezaposlenost ne samo od generalnog broja.
E Srbiji je nezaposlenih u proseku 23,7 % a zaposlenih 35,3 % (ostali su ili previse mladi, ili penzioneri ili neaktivni). Prosecna zarada je 58712 dinara (609 dolara). E sad ko se u celim SAD kvalifikuje da je gori od ovog, grant ima negde, zanimljivo bi bilo naci. (Izvor:
zavod za statistiku). Naravno trebalo bi prvo ukapirati kako mere to tamo kako ovde. Da li su ovde nezaposleni samo oni koji apsolutno nikakav posao nemaju ili u njih spadaju svi oni koji imaju neke bilo kakve poslove ali koji se ne kvalifikuju za "full time".
Rata nezaposlenosti u SAD: klikni za google pretragu po drzavama i mestima po javnim informacijama, mozda vam pomogne pri odlucivanju gde cete se uputiti.