Dreamerns, mi smo nas kredit za auto (isto Toyota kao i milimelo) dobili sa 0% APR preko dilera od kojeg smo uzeli auto. Zanimljivo je da smo kredit dobili pre nego sto sam ja poceo da radim (samo smo im pokazali ugovor o zaposlenju). Jos su me pitali da li sam skoro diplomirao (srecom, godinama odugovlacio sa magistriranjem) pa na konto toga dobili i popust. Najzanimljivije je sto smo mi usli na taj plac da kupimo auto za maksimalno 2500 dolara (par dana ranije nas odbili kod Nissan-a za kredit, tacnije, trazili mi cosigner-a, sto mu opet dodje isto :), pa nismo hteli dalje da uzaludno pokusavamo) i kada nam se diler obratio, ja, vise price radi, objasnim u kojoj smo situaciji i da li moze da nam pomogne. Ibrahim (diler, sada prijatelj) nam lepo objasni da Nissan pravi dobre automobile, ali da im je kreditni sistem ocajan i da misli da moze da nam pomogne. Par sati kasnije smo izasli sa novim autom.
Tog dana smo potpisali ugovor po kojem im dajemo odmah 2500 dolara kao depozit, 1000 dolara mi oni poklanjaju kao svezem diplomcu i jos im dodjemo 1000 dolara (napisao im cek koji ce deponovati kada mi legne prva uplata od poslodavca); ukupno 4500 dolara kao depozit, kamata 1.9% APR, a naplata prve mesecne rate krece za mesec dana. Kada smo potpisavali ugovor receno mi je da cemo najverovatnije za par nedelja dobiti obavestenje da smo odbijeni za kredit, ali da se uopste ne brinemo oko toga, jer ce oni to sve srediti. Objasnjeno nam je da u Americi sve pitanje veza i da oni imaju dobre :). I stvarno je bilo tako...dobili pismo u kojem nam pise da smo odbijeni (ovo su bili obavezni po zakonu da nam posalju). Par nedelja kasnije nam javili da nisu uspeli da nam pronadju kredit sa onim uslovima, ali da postoje jos povoljnije opcije. Na kraju smo potpisali novi ugovor sa jos povoljnijom kamatom (0% APR) s tim da moramo da damo jos 1000 dolara depozita (umesto prve mesecne rate smo napisali jos jedan cek na 1000 dolara, a prva mesecna rata odlozena za sledeci mesec).
Kao sto vidis, pravila nema...bitno je samo biti na pravom mestu u pravo vreme :). Zaobidji banke i idi direktno kod dilera. Samo da napomenem da je sve ovo bilo pre zvanicnog velikog opoziva, tako da verujem da su sada uslovi finansiranja jos povoljniji ;).
Srecno u kupovini!
Last edited by Misa; 10.02.2010 at 07:17.
|