Citat:
Prvobitno poslao korisnik ZeljkoUSA
Potpuno razumem ljude koji zive u USA i nema nekog odziva na ovoj temi. Da budem jasan, ja prvi ne ocekujem neku pomoc tog tima od nekog sa foruma. Ukoliko se kojim slucajem sa nekim upoznam i odgovara mi, vidjacemo se, zasto da ne.
Odgovor na to, po meni je vrlo vidljiv, u bilo kojoj drzavi gde zive ljudi sa ovih prostora. Nigde ne postoje "nasi" kvartovi sa "nasim" zastavama, skolama, crkvama, prodavnicama,... To je poznata stvar za emigraciju: "Sto dalje od Srba", zar ne...?!? Takva prica kruzi i mnogi to pricaju. "Pre ce mi pomoci bilo ko drugi, nas covek hoce samo da te zezne..."
Jednostavno nismo kao neke druge nacije koje se drze u inostranstvu, prave svoje zajednice, jacaju ekonomski i kasnije, kroz politiku, poboljsavaju svoj status i jacaju uticaj.
Zavrsicu opet izrekom: "U se i u svoje kljuse..." 
|
Zeljko, to je toliko tuzna stvar, ali si apsolutno u pravu! Ja zivim u razlicitim zemljama poslednjih 20 godina, ziveo sam u Nemackoj, Velikoj Britaniji par godina, i trenutno (dugacak trenutak, vise od decenije) sam ovde u Madjarskoj, i tvrdim da je pametnije nemati mnogo posla sa nasim ljudima preko, sa onima koji su tu vec neko vreme, medjutim malo je drugacije sa "gusterima", onima koji su tek dosli, oni nekako jos nisu toliko iskvareni, a i ako jesu stekao sam toliko iskustva da ih provalim i napustim u trenutku. To je neka vrsta homesick u meni koja me tera da na neki nacin trazim kontakt sa meni slicnima (po poreklu ako ne naravi) i pokusam da pomognem ako treba, ako mogu i ako tako osecam prema odredjenoj individui.
Ali generalno pravilo jeste "Sto dalje od Srba ("Yugosa")", na zalost. Da ne bude zabune i ja sam Srbin. Djavo bi ga znao zasto smo tako, sto rekla moja baba, prokleti?