Citat:
Prvobitno poslao korisnik shadow032
Ako recimo imam kreditnu sa limitom na 500$ mogu da odem u negde i platim nesto sa istom. Recimo kupio sam nesto za 200$ pa me zanima do kada je to moram da otplatim da mi ne bi naplacivali interes i kako to sve funkcionise?
|
Imas minimalni iznos koji moras da platis za tu karticu recimo 30 dolara i to ti je svaki mesec da placas toliko na to se moze a ne mora naplacivati interes. Sve zavisi od tipa kartice koju imas i koliki ti je interes na toj kartici oni mogu ici i do 27%
Citat:
Ako sam dobro razumeo ako se sve otplacuje na vreme sve transakcije mogu da budu bez interes tj. isto je sve kao i kod debitne nema naplate interesa. Znaci zanima me kako funkcionise ova kartica prilikom svakodnevne kupovine
|
Lepo je koristis svaki dan i vodis racuna da ne odes preko limita, na kraju meseca platis sve ili platis minimalni iznos pa otplacujes ostatak ali pazi da ne odes preko limita jer onda placas penale.
Citat:
kao i sta treba da uradim ako zelim nesto da kupim i placam ga u narednih recimo 6 meseci???
|
Odes npr. u prodavnicu i kupujes kompjuter za nekih 700 dolara, tebe na kasi lepo pitaju da li zelite da uzmete nasu karticu ti kazes da hoces da uzmes karticu i da placas na kredit sve, tebe odobre za 500 dolara ti mozes da svaki mesec narednih 6 meseci otplacujes bez interesa, neke kartice imaju penale ako reshish ranije da otplatis neke ne, a ostatak razliku od 200 dolara platish iz svog dzepa ili drugom karticom eto.
Obicno kartice za prodavnice dolaze sa izuzetno velikim interesima pa se preporucuje da ih se klonis u pocetku, osim mozda za prodavnice u kojima stalno kupujes, npr ako reshish da se oblacis, ti i tvoja cela porodica u Nordstormu onda ima smisla, a ako si se tu samo zatekao sticajem okolnosti i kupujes par carapa, onda nema bas. Isto tako nemoj da te zavara da neke "jeftinije" prodavnice imaju bolje uslove, za kartice naprotiv... cesto su to standardne kreditne iz dosta "losih" banki pa su ineresi bahosnosni a tebi su vece sanse na pocetku da odes 2x na jamajku nego da dobijes tu karticu.