![]() |
|
|
Vodič za nove emigrante u USA Praktične informacije za nove emigrante u USA |
Vodič za nove emigrante u USA » Kako izračunati i platiti tromjesečni porez ako radite kao 1099 kontraktor » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Ako ste u stalnom radnom odnosu sa kompanijom (tzv. “W2 employee”), vasa kompanija ce automatski odvojiti porez sa vase bruto plate, i platiti taj novac IRS-u na vase ime. Takodje, kompanija placa jednu polovinu vase Social Security i Medicare takse, tako da ako se vodite kao “1099 employee” placate dodatnih 7.65% od zarade na ime ovog poreza.
Ako ste nezavisni kontraktor (tzv. “1099 employee”), onda ste sami odgovorni za placanje poreza i morate platiti “estimated taxes” svaka 3 mjeseca. Raspored je sljedeci: Zarada u ovom periodu*** *Platiti do ovog datuma Januar 1 - Mart 31******************* April 15 April 1 - Maj 31************************ * Jun 15 Jun 1 - Avgust 31********************* Septembar 15 Septembar 1 - Decembar 31*** Januar 15 sljedece godine Sve poreske forme za placanje*i uputstva mozete naci na IRS-ovom sajtu . Ako ne platite ovaj porez na vrijeme, IRS vam moze naplatiti kaznu od 6%-8% od iznosa koji im dugujete (znam po vlastitom iskustvu!). Ja radim kao programer (i cesto radim kao nezavisni kontraktor). Metod koji koristim da vodim racuna o mojim “estimated taxes” je sljedeci: 1) Vodim detaljnu evidenciju o svim primanjima. Koristim Google spreadsheets, tako da imam sve onlajn na jednom mjestu (u slucaju da mi se kompjuter pokvari). 2) Vodim detaljnu evidenciju o svim troskovima: predjena miljaza, internet, telefon, home office, itd. 3) 10ak dana prije datuma, izracunam “taxable income”: profit = prihodi - rashodi4) Ukupno izdvojim 39% od profita za porez svaka tri mjeseca:
![]() Izvor: Vodič za nove emigrante u USA |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kako se plaća porez u USA | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 16.05.2007 20:53 |
![]() |