[QUOTE=Naja;24516]Kako sam shvatila po ostalim pricama bas tako kao i sto kazes: da mozes biti kod nje za pocetak, da je spremna da ti pomogne i sl. Ali bolje da ti odgovori neko ko ima iskustva s tim ili da ti posalje kopiju takvog pisma.
Mene zanima koji odgovor treba da se odgovori u ambasadi kad te pitaju planiras li da radis tamo i sta?
Muz i ja fakultetski smo obrazovani, imamo dobre -drzavne poslove ovdje (u BiH), i mislim da bi to mogao biti problem zasto sve to napustamo. A iskreno ne znam ni da li je pametno dati otkaz i krenuti od nule. Koliko mjeseci je potrebno da se snadje u USA? I da li nase diplome vrijede tamo? Moze li se naci posao u struci? (u glavi mi je puno pitanja :) )
Ukoliko se ne dobije viza da li ovo sto se placa 819 dolara propada ili vracaju pare?[/QUOTE]
Nisi napisala koje struke i koje su diplome u pitanju. Vjerujem da cete raditi sve i svasta u pocetku jer ce ustedjevina koju nosite od kuce da ode jako brzo.
Imam grupu kolega koji su se nedavno vratili iz USA... Radili su selidbe, pa u autoperionicama, ciscenje lokala, i iako su svi fakultetski obrazovani (saobracaj, ekonomija, filozofija, masinstvo), elokventni i inteligentni, ni jedan nije nasao odgovarajuci posao u struci mjesecima pa su se vratili i pokusace za godinu-dve.
Odavde ljudi idu jer nemaju posao; evo sad nas par diskutujemo zasto bi se neko upustio u ovako nesto, u ovo doba, ako vec imate sigurne poslove. Nisam radio u drzavnoj firmi, ali vjerujem da je drugacije raditi za privatnika, narocito u drugoj zemlji.
|