Citat:
Prvobitno poslao korisnik snowflake
Jos jedno pitanje u vezi H1B...
Kako stoji stvar sa produzavanjem vize, prema onom sto vidim na netu izgleda da ako imas srpski pasos moras da je produzavas svake godine i to pretpostavljam u Srbiji???
Da li to znaci da moras svake godine da dolazis i iznova placas taksu, iako je na formularu receno da ce viza trajati 3 godine?
|
Jedna H1B obicno traje 3 godine. Mozes da je imas 2 x. Znaci 2 x po 3 godine. Ja sam je dobila kao promenu statusa (Adjustment of status) sa druge vize F1 i svo vreme nisam napustala zemlju. Imas neki zvanicni formular I797, uz njega ti daju I94 formular. Broj I94 sa kartona koji si popunio u avionu sa kojim si usao u zemlju se ne menja, samo ga prepisuju. Ja sam licno ovde u H1B statusu a u pasosu imam F1 vizu sa kojom sam usla ovde poslednji put juna 2010. Od tada nisam izlazila iz SAD. Ne moras da imas vizu kao vizu - papir koji se zalepi u pasos. Bitno je da imas taj drugi dokument od USCIS-a na kome pise tvoj status. I ako predjes sa jedne H1B na drugu H1B (sto sam ja upravo uradila), taj broj I94 ostaje isti.
minimaxus: Ja koliko znam (a mozda sam u krivu) H1B ti je viza koja se dobija obicno za posao u struci. I moraju da dokazu njihovom Ministarstvu za rad (Department of Labor) da si bas ti ta osoba za taj posao i da nemaju lokalaca koji su bas kao ti pa da tebi daju taj posao. Ja koliko znam ljude oko sebe, znam sa magistarskim i doktoratom da su na toj vizi. Naravno da sigurno postoje i drugi slucajevi ali ja ne poznajem te druge price. Koliko sam cula od ljudi ovako usput moze i sa B.S. diplomom.
Fora je da oni te prijave za H1B podnose 1. aprila. I postoji broj viza koje daju za B.S. nivo obrazovanja, broj za M.S. i broj za PhD. I svi koji se prijave sa B.S. i M.S. diplomama idu na lutriju. Tako da ako dobijes neki broj tamo u redu za cekanje, ne znaci da ce odobriti H1B vizu. Obicno profesorima i radnicima u naucnim institutima ne ide na lutriju, ali radnicima u kompanijama da. Jako puno ima Indijaca i Kineza koji cekaju H1B vizu jer rade za Americke firme u maticnim drzavama (pogotovu Indijci). Ako se dobro secam cifre su bile nesto kao 30 000 ukupnih viza za B.S. nivo, ako iz google-as nesto kao H1B cap trebalo bi da dobijes sajtove koji pisu o tome.
Cekanje:
1. DOL certification - moze da traje od min 2, 3 meseca pa i vise, zavisi od slucaja do slucaja (Ministarstvo za rad)
2. USCIS - imigracija - ako platis ekstra 1250 dolara rese ti slucaj za dve nedelje (premium processing). Ako ne platis to ekstra, min dva meseca i vise
J1 je viza vezana za sisteme razmene. Tipa Work & Study, Fulbrajt i slicno. Obicno studenti kod nas imaju pravo na nju. Ali neko ko je zavrsio vec neku skolu, nisam cula.
Jeste,s a H4 smes da boravis ovde, da dobijes vozacku, da dobijes kreditne kartice i pravo da trosis pare (naravno o muzevljevom/zeninom trosku). A ne smes da radis.