Cao ljudi, ono sto me interesuje jeste procedura dobijanja zelene karte preko zaposlenja. Citao sam dosta po netu ali nisam bas siguran da li sam dobro shvatio pa mi je potrebna pomoc. Naime, sve pocinje dobijanjem H1B vize (odmah imam nekoliko pitanja u vezi sa H1B vizom:
- da li je potrebna nostrifikacija cetvorogodisnje "bolonjske" diplome ekonomskog fakulteta Srbije da bih se uopste prijavio za posao u SAD-u preko H1B vize,
- da li postoji pravilo za koje poslove je potreban a za koje nije "Labor Certification",
- ko aplicira za H1B, ja koji trazim posao ili poslodavac)
pa nakon toga je potrebno da prodje neko vreme u radu, sto zavisi od toga koliko ce poslodavac da se potrudi da sto pre posalje zastev za GC ili postoji obavezan period koji mora da prodje pre slanja zahteva ?
Koliko otprilike traje period od slanja prijave za H1B vizu pa do dobijanja statusa Permanent resident ?
Koliko je realno uspeti u svemu ovome sa 4-orogodisnjom diplomom naseg fakulteta bez iskustva u poslu i kako uopste naci poslodavca koji voljan da prodje kroz sve ovo ?