Pozdrav svima
Nisam naišao na temu u vezi sa praksom u SAD, pa bi ova tema mogla da bude posvećena tome.
Isčitao sam forum uzduž i popreko i imam osećaj kao da lično poznajem Magelana i Vuxanne
- Da li neko ima iskustva u obavljanju prakse ili poznaje nekog ko je radio praksu?
Oko vize
Ja spadam pod kategoriju studenata koji imaju godinu dana radnog iskustva u struci. Kapiram da je u pitanju J1 viza. Znam da nema pravila, ali obzirom na to da nisam zaposlen trenutno niti imam nekretninu na svoje ime; da li je to ozbiljan problem za dobijanje vize za praksu? Drugo, moja radna iskustva su stečena u tri različite zemlje, da li to predstavlja problem?
Dosta informacija koje sam pročitao na forumu su stare i po 5 godina, možda se nešto u međuvremenu promenilo, pa moram opet da pitam. Ja bih išao kao trainee; da li po isteku J1 vize (tj. prakse) mogu pronaći drugu praksu i produžiti vizu ili mi je jedina opcija da se prebcujem na F1 ili H1B vizu. Hteo bih svoj CV da unapredim da povećam šanse za upis PhD programa i dobijanje stipendije. Da li neko ima informaciju koliko je danas teško ili lako prebaciti se sa prakse i upisati neki kurs na F1 (pa eventualno po isteku kursa opet na J1 ili je to nemoguće)? Na primer, po isteku prakse hteo bih da upišem ESL da unapredim znanje akademskog izražavanja ili pripremu za TOEFL ili GRE.
Oko prakse
Work&Travel otpada, jer koliko sam video većina naših agencija nude sezonske poslove za redovne studente preko leta ili poslove-prakse koji nisu ni blizu moje obalsti. Da li neko ima iskustva ili informacije oko pronalaženja prakse u svojoj oblasti? Da li tražiti U.S. agencije po netu (a time i platiti usluge) za pronalaženje prakse ili pisati direktno organizaciji? Kako realno doći do prakse u svojoj oblasti?