Cao svima. Evo mene nakon pola godine iz suncane Arizone,tacnije Phoenix-a. Koliko vidim, ovdje je osnovano novo drustvo, malo se javlja ljudi iz DV 2007. Nije vazno, za sve koji nisu citali od pocetka, ja sam dobitnica GC DV2007. Dosli smo u Phoenix prije tacno 17 dana i ne znam tacno kako bih opisala prve utiske. Oni koji su u Americi duze, vjerovatno se sjecaju tog osjecaja. Ni tuga, ni radost. Samo shok. Prvo sto se moze osjetiti u Arizoni je vrelina. Onog dana kada smo sletili, bilo je negdje oko pedesetak stepeni celzijusa. Navecer. Onda dolaze bijesna auta, pa limuzina kojom su nas docekali prijatelji, bljestavilo i ogromne ulice (bez ljudi). Samo bijesna auta. Vrlo,vrlo cudno je bilo, toliko da covjek pocne da place. Drugi i naredne dane odlazimo u obilazak grada. Sve je prelijepo. Onda opet tuga, jer sam predaleko od svih dragih ljudi sa kojima sam zivjela dvadesetak i nesto godina. Sada je OK. Temperature su malo spale, naucili smo sta gdje volimo jesti (jer mi je prvih dana hrana bila odvratna), naucili gdje volimo otici i gdje sta kupiti. Uglavnom, nije ono sto smo ocekivali, ali je lijepo.
Uzgred, puno pozdravljam Meelosha i moram pitati, iako sam vec nesto gore procitala, da li je tebi dosao SSN na adresu koju si upisao u aplikaciji ili si morao sam zatraziti isti, nakon ulaska u USA? Nama jos uvijek nije nista doslo, stavili su nam pecate u pasose, u ambasadi u ZG su nam rekli da cemo dobiti SSN na adresu u USA, ali nema nista. Takodjer, neki su nam poznanici rekli da mozemo aplicirati za drzavljanstvo nakon tri godine u USA, po dobijanju GC, da li neko nesto zna ili mozda Meelosh?
Moram obavijestiti sve na blogu, da smo ovdje culi kako ima ljudi koji dodju na turisticku vizu, ostanu u USA, zatraze azil i nakon 8 mjeseci, uz pomoc advokata naravno, dobiju Green Card.
Eto toliko za sada, molim Meelosha da ako ikako nadje vremena da odgovori na pitanja, jer bi htjeli sto prije polagati vozacke. :-) Puno pozdrava za sve i onima kojima predstoji izvlacenje SRETNO!
|