![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
u ambasadi s pravom mogu da sumnjaju u vencanje iz koristi, pa bi trebalo imati dokaze o, da se izrazim,
dugogodisnjem verenickom statusu", prethodno, naravno poslati nov obrazac o promeni bracnog stanja; znaci, ako neko ima snimljenu veridbu pre dobijanja na lutriji, njegovo je pravo da vencavsi se, trazi useljenicku vizu i za bracnog druga; od trazenja posla preko neta, bolja varijanta je imati kes, mislim da je limit iznosa deviza iz zemlje povecan sa 2 na 5 hiljada po osobi, a moja porodica je imala ukupno 7 hiljada $, znaci minimalno, a cak smo odseli kod garanta koji nam je i poslao i-134 (overen kod javnog notara); isti garant nam je trebao i kod iznajmljivanja stana, a izdaju se na godinu dana najcesce, jedna kirija unapred; takodje i kod kupovine kola, osim ako necete da se vozite u krsu od par hiljada za kes; opet, trebaju vam dva takva ako imate bracnog druga (u vecini usa zivot bez auta je nezamisliv, osim u metropolama tipa nyc); pare prosto isklizavaju kroz prste, zapravo karticu/cekove, tako da je nalazenje posla imperativ, a vremenski to oduzme 2 meseca, koliko je potrebno i da polozi vozacki neko ko nikada nije vozio, iskusnim vozacima treba par dana, dok procitaju buklet o propisima (bukvalno debil moze da polozi); kod odabira mesta za imigraciju, rukovoditi se brojem nasih, cikago, klivlend, - trebalo bi da vazi pravilo da nasi hoce da pomognu preporukom kod svog poslodavca da se ubacite, jer bez preporuka tesko da cete doci do posla, osim ako niste expert u svojoj struci koji im bas treba; za pranje sudova takodje ne treba preporuka; na pitanje da li porodicu da dovedem kasnije kada se snadjem, odgovor je: zavisi - u svakom slucaju dve plate su neophodne, ili 1, ali extra; moglo bi da protekne mnogo meseci dok se jedan supruznik ne snadje; ja sam npr. posle par meseci cekanja dobio 2 ponude, a supruga je za pola godine vec na trecem poslu sa 30% vecom platom od mene; ja radim kontinuirano, posle 3 meseca dobio sam beneficije, zdravstveno (za celu porodicu, u zavisnosti od % odvajanja, %-ualno su pokrivene razne usluge), a ona je pauzirala 3 meseca; od trnovitog pocetka, na putu smo da se izdignemo iznad proseka bili smo kod pedijatra par puta, pre osiguranja pregled smo platili oko 100$, vakcinu nam nije naplatio, posle osiguranja samo smo pruzili karticu naseg osiguranja; sto se tice slozenijih zdravstvenih usluga, znam za slucaj kada je covek bankrotirao (nista strasno ovde) po zeninom porodjaju, jer nije mogao da plati troskove, a nije imao nikakvo osiguranje; ono opet zavisi od % koji vam se odbija, tj. od firme gde radite; isto je i sa penzionim 401k, na koje sticete pravo posle nekih 6 meseci, ali i tu je u pitanju % - sami ga birate, koliko zelite da odvajate od svoje bruto plate (taj novac se ne oporezuje, ukoliko odlezi 5 godina, sto firma jos dodaje na njega neki %), ali buduci da $ pada, po meni je bolje stedeti u evrima, ako ko ima sta da ustedi, a ako ne, onda krecu krediti, gradjenje kreditne istorije, najbolje preko garanta |
|
|
![]() |