I obecavam da cene vise necu spominjati, svaki put kada ih spomenem dobijem packu "zasto poredim". Postoje stvari koje se ovde smatraju luksuzom, a kod nas su skroz normalne i svakodneve i obrnuto...upravo sam zato poredio. I radi jos jedne stvari...kada sam dolazio ovde, svi koji su bili u americi ziveli su mi napricali bajke kako je ovde sve jeftino. Niko nije rekao "jeftino u odnosu na platu", nego samo "jeftino". Pri tom su se uvek davali primeri stvari koje stvarno jesu jeftinije u US, ali i onih koje nisu. Pogotovo nasi cesto umeju da kazu "Oni zapadnjaci imaju vece plate, a kod njih sve jeftinije". Kada sam dosao ovamo naoruzan tim informacijama, umalo me fras nije uhvatio. Prvi zakljucak je bio "ili ja nemam pojma gde su prave prodavnice, ili svi lazu". Ispostavilo se da i u jednom i drugom ima istine. Jednostavno ljudi ovde naviknu naspram plata da je dolar-dva nista, dok u Srbiji to ima jacu vrednost. I onda se vrati u Srbiju i uvidi stvari koje jesu tamo skuplje (npr. garderoba) i da zakljucak da je Amerika jeftinija....a nije sve bas tako....samo covek valjda prvo vidi ono sto je skuplje, kao sto sam ja prvo uvideo da je ovde plastika==zlatu...jer im je zlato i dijamanti 5x jeftinije, a plastika 10x skuplja...naravno, ne mislim bukvalno :-)
Last edited by dreamerns; 20.03.2009 at 19:18.
|