ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 31.03.2011, 02:08
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik steficacvek Prikaz poruke
Vidis, ja nikad nisam presla polovinu limita i za 6 mjeseci skor mi je presao u excellent. Ali skor sam po sebi nije vazan, recimo jos uvijek ne mogu dobiti kredit za auto bez cosigner-a, zato sto nemam long history (tek nekih 6-7 mjeseci ... )

MM je dobio kredit od forda nakon tri meseca boravka u zemlji bez co- signer(a). doduse to je bilo 2008, ne znam da li je to i dalje moguce
Reply With Quote
Staro 31.03.2011, 03:58
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dmi Prikaz poruke
MM je dobio kredit od forda nakon tri meseca boravka u zemlji bez co- signer(a). doduse to je bilo 2008, ne znam da li je to i dalje moguce
Da, vjerujem da je u dilersipu moguce dobiti kredit, znam ljude koji su i bez istorije uspjeli kupiti auto, odnosno uzeti na lizing. Ja sam isla u kreditnu uniju jer nisam bas odusevljena uslovima koje dileri daju, a i ne zelim kupiti novo auto.
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 18.04.2011, 23:55
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Imam jedno pitanje za zelene koji su vec u Americi ili za sve koji znaju iskustva drugih . Pitanje vuce koren od banke pa sam ga stavila ovde nadam se da nije off .

Evo ovako: mi smo kad smo dosli imali ovde drugara koji nam je pomogao oko banke, kupovine kola i iznajmljivanja stana. E sad, odveo nas je u banku koja ima jako male filijale, to je inace neka stara banka, svi se medjusobno znaju sa strankama, potpuno su u domacinskoj atmosferi i naravno poznavali su naseg drugara posto firma u kojoj on radi ima racun kod njih - i otvorili su nam racune (checking & savings) odmah drugi dan po dolasku bez SSN-a i samo sa pasosima (kad smo kasnije dobili SSN mnogo su se obradovali ). Odmah po otvaranju racuna dali su nam desetak privremenih cekova koje mozemo da koristimo dok ne dobijemo kartice i regular cekove (sa stampanim nasim imenima i adresom) - za sta je trebalo da prodje 2-3 nedelje. Ovi privremeni cekovi su bili cashiers check koje landlord kod kojeg smo otisli da iznajmimo stan ne prihvata posto je to isto sto i placanje kesom a oni kes ne primaju uopste. Tako da je umesto nas ovaj nas poznanik napisao svoj personal cek kao depozit za rezervaciju stana, i taj cek mu je vracen kad smo mi zavrsili svu papirologiju i usli u stan. Inace to je bio jedini stan koji je bio slobodan i to tek za vise od dve nedelje i morali smo da ga rezervisemo.

Bilo bi super da neko napise svoje iskustvo sa pocetka (ako se secate) - da li i druge banke daju samo ove kes-cekove na pocetku (pretpostavljam da je kod svih isto) i da li ste i vi imali ovu situaciju da landlord to ne prima - tj. kako ste resavali rezervisanje i placanje stana na pocetku? Sta se desava ako nemate nikoga da vam "pozajmi" svoj cek - da li je neko od vas imao ovakvu situaciju?

Postavljam ovo pitanje zbog svih novih a posebno zbog onih koji planiraju da dodju a nemaju nikoga ko ce im zaista pomoci, nego mozda imaju samo neciju adresu na koju ce im stizati dokumenta - i samo to, a sve ostalo moraju sami da zavrse. Kakvo je vase iskustvo?
Reply With Quote
Staro 19.04.2011, 16:54
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Orange Prikaz poruke
I
Bilo bi super da neko napise svoje iskustvo sa pocetka (ako se secate) - da li i druge banke daju samo ove kes-cekove na pocetku (pretpostavljam da je kod svih isto) i da li ste i vi imali ovu situaciju da landlord to ne prima - tj. kako ste resavali rezervisanje i placanje stana na pocetku? Sta se desava ako nemate nikoga da vam "pozajmi" svoj cek - da li je neko od vas imao ovakvu situaciju?
Nisu to cash checkovi, nego privremeni cekovi koji nemaju tvoje ime i podatke....i koji niko zivi ne prihvata, ali ih banke na pocetku iz pitaj boga kog razloga dele. Ja sam u pocetku koristio money order za rentu.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 19.04.2011, 18:35
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Bank of America daje odmah po otvaranju racuna privremenu "plastiku" kojom se klijent koristi dok ne dobije stalnu karticu za sta treba oko nedelju dana.

Chase i FifthThird ne daju te privremene kartice i tu moras da cekas nekih 5-7 dana.

Sto se tice placanja stana, kod mog stanodavca za MoveIn fee i prvu stanarinu je posao odradila obicna Visa Electron kartica Raiffeisen Banke.

U krajnjoj liniji, postoji i mogucnost da se u svakom Currency Exchange kupi prepaid Visa ili Master card na koju se moze deponovati novac za te neke hitne situacije i kupovine dok ne stignu kartice od banke.
Reply With Quote
Staro 19.04.2011, 19:00
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Mi kada smo došli, dali smo money order za depozit za stan, prvi mesec smo platili sa tim privremenim čekovima, landlord nam nije pravio problem oko toga. A sada plaćamo sa normalnim čekovima.

Banka nam je Chase
Reply With Quote
Staro 19.04.2011, 21:02
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Ovo sto smo mi koristili su bili sigurno cashiers check, da li mi to zovemo i privremeni cek ili su to dve razlicite stvari ne znam. Na ovom ceku je secam se duznik bila banka a ne mi, s tim sto banka vec ima nas novac kod sebe ali nam racuni nisu jos aktivni za e-banking - tako sam ja to razumela (sa tim cekom smo uspeli da kupimo polovna kola drugi dan). Mozda ja brkam loncice.... Ali dobro generalno ovaj nas slucaj znaci nije pravilo i ne mora sve da traje 2-3 nedelje, i ovo sa karticama je super resenje .
Reply With Quote
Staro 19.04.2011, 23:41
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Orange Prikaz poruke
Ovo sto smo mi koristili su bili sigurno cashiers check, da li mi to zovemo i privremeni cek ili su to dve razlicite stvari ne znam. Na ovom ceku je secam se duznik bila banka a ne mi, s tim sto banka vec ima nas novac kod sebe ali nam racuni nisu jos aktivni za e-banking - tako sam ja to razumela (sa tim cekom smo uspeli da kupimo polovna kola drugi dan). Mozda ja brkam loncice.... Ali dobro generalno ovaj nas slucaj znaci nije pravilo i ne mora sve da traje 2-3 nedelje, i ovo sa karticama je super resenje .
Cashier check definicija, a privremeni cek ili privremena chekovna knjizica su oni cekovi bez imena u zaglavlju (sa kucama, macama i tigricima) i sluze za ucenje dece, novopristiglih itd... kako da ispisu isti. Privremeni cek uglavnom niko ne prima, mozda mama i tata prime, a cashier chekck uglavnom svi primaju jer su naslovljeni sa imenom osobe koja ih koristi i koja ce ih unovciti odstampani u banci. Banka uglavnom naplacuje ovu uslugu.
Da ponovo napisemo, mozete koristiti
Money order (uglavnom se to radi za do 1000 dolara) - izdaju ih podjednako i money exchange office i banke
Cashier check (uglavnom preko 1000 dolara) - Uglavnom ih banke izdaju
Ako nekome treba malko vise jos objasnjenja ima toga jos ovde

Last edited by kaneolopa; 19.04.2011 at 23:52.
Reply With Quote
Staro 15.08.2011, 04:23
Aura's Avatar
Aura Aura je offline
Drug član

Datum prijave: 23.11.2010
Nepromenjeno

Je li se ikome desavalo da mu banka u kojoj nema racun salje aplikaciju za kreditnu karticu? Mislim na ljude koji su ne toliko dugo u Americi, nemaju kreditnu karticu i nemaju kreditnu historiju.
I koliko je to uopce istinito u smislu jel zbilja dobijam kreditnu kad apliciram ili samo apliciraj pa AKO dobijes.
Reply With Quote
Staro 15.08.2011, 05:19
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Aura Prikaz poruke
Je li se ikome desavalo da mu banka u kojoj nema racun salje aplikaciju za kreditnu karticu? Mislim na ljude koji su ne toliko dugo u Americi, nemaju kreditnu karticu i nemaju kreditnu historiju.
I koliko je to uopce istinito u smislu jel zbilja dobijam kreditnu kad apliciram ili samo apliciraj pa AKO dobijes.
Da, to se stalno desava. Prvi put sam dobio takvo pismo vec posle par meseci od dolasku u Ameriku zato sto sam imao nekoliko letova od kojih je jedan bio preko United-a pa su mi velikodusno ponudili njihovu karticu. Sreca moja da sam poslusao savet dobronamernih ljudi sa foruma pa sam sve to ignorisao inace bih u tom momentu bio srecan sto sam brzo dobio (ako bi je uopste i dobio) kreditnu karticu, a sad bih plakao jer bi im davao $95 dolara godisnje bez potrebe.
Meni je tada receno da to nije zvanicna ponuda za karticu vec sam "preapproved" i da to nikako ne garantuje da cu karticu i dobiti. Tada sam se bio odlucio za bezbedniju varijantu sa "secured card" i sada cekam

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja