![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
E vako zeleo bih da se jave ljudi i da kazu svoje misljenje na temu toga ko je otisao da bi ziveo bolje a posle shvatio da je skoro isto (mozda i bolje u srbiji po pitanju socijalnog zivota) jedino je finansiski u boljem polozaju, i odlucio je na osnovu samo toga da ostane u usa. naravno neocekujem sad kriticare u vezi pitanja i popovanja sta je pravo a sta krivo, aj uzdravlje.
|
|
||||
|
||||
![]()
Ja nisam (jos) otisao niti sam izvucen, ali citajuci 2 meseca skoro ovaj forum shvatio sam sledece:
"Kompjuterska" zanimanja su trazena i dobro se placaju. Skoro sva ostala zanimanja donose dobre rezultate ako oboje rade. (Ovo pisem o parovima, pojedincima naravno da moze biti bolje i lakse kad se brinu samo o sebi). Ako muz ili zena rade i imaju zaradu recimo 1500$ cisto mesecno, sa tim mogu podmiriti kompletnu ishranu i stanovanje sa dazbinama (i jos da im ostane), dakle od 1 plate mogu ziveti. (sto na nasim prostorima nema sanse). Neka i drugi supruznik toliko zaradi to im je extra Bingo. (Sad necemo pisati o zdrastvenom osiguranju, jer ako ja matori ne razmisljam o tome, ne morate ni vi mladi ![]() Ja sam konkretno diplomirani muzicar (i tezgaros), pa se nadam da cu vrlo brzo naci tezgu za svirku a kada budem savladao jezik u dobroj meri nadam se da cu se moci ubaciti negde kao teacher. Sa dnevnim poslom teacher-a i nocnom svirkom, vrlo se nadam da cu moci dobro zaraditi...a ako mi se omakne i samo svirka na "mracnim" mestima ili sa bendovima, moze biti i bez teacher-skog posla. Mislim da bi problem mogao nastati kod onih koji steknu diplomu kod nas pa samo u svojoj struci zele naci posao i onda mesecima apliciraju samo za svoje zanimanje. Pretrazivao sam dosta Craig's list sajt, stanove i posao...i nekako mi se cini da se svega moze naci. Doduse, ko sto rekoh, to je moje misljenje koje sam stekao citajuci forum i upijajuci informacije. Verovatno je stvarnost drugacija ali ako za pocetak ne ocekujes previse i budes skroman, vremenom ces postici sta zelis. Svako ko je otisao da radi i zivi u USA ima svoju pricu koja je zavisna od toga kakvo zanimanje ima. Tvoj posao tj. zanimanje diktira tvoj buduci zivot i perspektivu...naravno, kao i spremnost za ucenjem i napredovanjem. |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sa jednom platom hranim nas troje, otplacujem nova kola, u prodavnici samo trpam u kolica sta mi se kupuje, cene ne zagledam. Tu sam od plate mogla da uzmem kredit za fotoaparat, ili za klimu, ili za krevet. Kola i to nova, malo morgen. Tako da, sto se mene tice - ne kajem se jedne sekunde.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Ja bih ipak malo preciznije rekla da su programeri trazeni (oni sto ovde spadaju u "Computer Science" i "Computer Engineering"), ali samo ako imaju veoma veliku vestinu u veoma specificnim programskim jezicima, tj. ako imaju primenljivo znanje. Diploma kao diploma jeste neopodna ali nije jedini preduslov.
Muzicari su ipak umetnici i to je ipak zanat. A biti programer je zanimanje, neko bi rekao da tu treba znanje, ali oni koju predju na nivo umetnosti (da znaju da prave mala cuda) e ti su trazeni. A poredjenje jednih i drugih ipak su malo babe i zabe. Ne rade ti "kompjuterasi" kuci da nesto budze vec u firmama koje zaradjuju milijarde dolara i gde se ima jako veliki tempo. |
|
|||
|
|||
![]()
Ovako,ja nisam jos otisao,niti sam izvucen takodje,ovde u Srbiji mi nije lose,(U recenici NIJE cuci mala doza ironije) dakle,zelja mi je da odem tamo za buducom zenom,da se zaposlim kao fasader i ako sam po struci mesar,i skolovan za kuvarskog teh. i trgovinskog teh. (2 diplome,2 cetvorogodisnje skole),plan mi je da naucim znat fasadera(sto i nije tesko) a gledao sam na netu da je prosecna godisnja zarada istog oko 60.000$,a imam i neke (Ne)sigurne alternative u NY,poznanik zivi tamo vec par godina i bavi se istim zanatom,drugi poznanik isto,ja sam kontao da zaradim ovde radim kod oca u mesari(planiram da idem u GER na sezonske poslove kod zeta i naucim zanat,i time skupim sto vise para,jer nikad se nezna za dobit na lutriji) i odem za NY ,i zivim skromno takodje da radimo ja i zena tamo,snasli bi se.Drago mi je sto sam ovo podelio s vama,a iz ovog teksta je izvucena sledeca pouka:
Ovde mi je solidno,radim kod oca,privatnik je,imucstvo je na solidnom nivou,ali zelim novi zivot,u novoj zemlji,skroman zivot,normalan,harmonican da kazem tako,jer sam nekako sentimentalno vezan za NY i ako nisam nikad bio tamo,moj razlog je to. Hvala ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Kao sto sam vec negde postovao... nedostaju mi moji najblizi, ali hvala skajpu pa se cujemo i gledamo. Nedostaje mi gluvarenje kakvog ima samo kod nas, ali sve manje i manje. Nedostaju mi ulice i zgrade koje sam gledao celog zivota. Onda se presaberem, vidim sta ovde imam, kakvu buducnost mogu da obezbedim svom detetu, cujem kuknjavu iz zavicaja kako je tesko ziveti... i prodje me sva nostalgija. Ni jednog trenutka nismo zazalili sto smo dosli!
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by vuxanne; 10.04.2012 at 19:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Da sam ovde dosao sam ja mislim da ja ne bih izdrzao i da bi se vjerovatno vratio dole. Sreca pa sam dosao za suprugom i sad kad smo dobili pojacanje ![]() Vremenom se prioriteti mijenjaju i nove stvari zamjenjuju one stare.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A ja sam ovde posto sam bila student upala u istu pricu, upoznala masu ljudi, doduse iz celog sveta. I na kraju je bilo opet izlazaka, rodjendana, proslava. Toliko da sam se na kraju i umorila od tolikih slavlja i kad smo dobili dete nije mi uopste prelaz (na zivot bez izlazaka) smetao. |
![]() |
|
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Nova prijava za DV-2013 od clana nedin | nedin | Stare teme | 5 | 20.10.2011 01:22 |
Happy Nova 2010. Year :) | dare_ns | Vaša strana | 5 | 02.01.2010 04:16 |
Nova vlast = Nova pravila | nelson | Vaša strana | 2 | 30.12.2008 15:47 |
![]() |