ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 27.11.2012, 14:38
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik peja Prikaz poruke
Meni je to ono što se sviđa u Americi i celoj priči oko nje, što nije bitno koje si rase, vere što je i sama država nastala naseljavanjem i što je sve izmešano...

dosta mi je ja Srbin, ti Hrvat on Musliman, možeš misliti, valjda je bitan čovek a ne vera, ime, poreklo i sl...imam neki utisak da se Srbija tj. ceo Balkan nikad neće otarasiti tih predrasuda, dikriminacija...

Zato i želim da moje dete odrasta u nekom drugom okruženju, nadam se puno boljem

p.s.
pozivam još jednom sve koji su u USA sa decom da podele utiske, iskustva sa svima nama koji nameravamo otići preko bare
Upravo to. Koga briga. Koji god da si od bilo koje nacije na Balkanu za ove ovde si "Eastern European". Njima je evropa zapad i istok i cao. Pa pogledajte samo taj DV lottery program. Jel vam palo nekad na pamet da razmislite otkud to i zasto? Zasto "Diversity". Pa bas zato. Mesanjem ljudi raznih rasa, nacija, vera, isljenja bas se i desava Amerika i izbegava bilo kakva polarizacija. Citala sam neke knjige o istorijama naseljavanja. I bas to je i sustina - diversity. Da svako ko dobije drzavljanstvo ponosno kaze za sebe da je Amer/Amerikanka i da se niko ne busa u prsa izlegao sam se ispod ove ili one sljive/oraha/cega god. Amer je svako. I to ponosan, kace zastave svuda, ispred kuca, na majicama, na cemu god. Delimicno to lici na onaj princip u Jugoslaviji kad su svi govorili da su Jugosloveni, nije toliko bilo u prvom planu da se secira svacije poreklo. Ovde cete retko cuti da se neko naziva Teksasaninom, Ohajcem, Kalifornijcem. To ne identifikuju sa svojom nacijom, vise kao onako neka egzotika ako je neko ziveo negde ceo zivot tipa Sumadinac, Krajisnik, Zagorac i slicno, onako vise kao lokacija kuce i doma. A najlepse od svega je sto se za 10 godina (ovo je primer nije fiksan broj) svako ovde pocinje osecati istim tim Amerom i istim tim Ohajcem jer su jako otvoreni za strance. Ako probate da radite u nekoj EU zemlji, dodjos ste do kraja zivota. I vase dete sve da se i rodi tu nece svugde automatski biti oberucke prihvaceno kao sto je ovde. Ovde je Amer od rodjenja niko to nece nikad dovoditi u pitanje. A u mnogim zemljama EU nece rodjenjem dobiti drzavljanstvo.
Reply With Quote
Staro 27.11.2012, 16:11
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

@vuxanne - ne bih se bas u potpunosti slozio sa tvojim stavom. Mislim da sve ovo gledas kroz ruzicaste naocale. Pa do prije 50-tak godina iste rase ovde nisu isle skupa u skole, vozile se u istim dijelovima autobusa...
Jel ti mislis da su oni svi to preko noci zaboravili i rekli mir mir niko nije kriv..
Zasto jos uvijek imas krajeve u koje ne mozes otici ako si pogresne boje koze za taj kraj?

Sto se tice nasih imbecila ovde, kazes zaborave odakle su i sta su. Pa ja u Bosni nisam vidio ljudi koji su bili zatucani ko ovi ovde. Covjece oni su veci nacionalisti nego oni dole na Balkanu, iako skoro ni ne pricaju nas jezik.

Kao i svugdje i ovde cete naletiti na super ljude, na idiote...
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 27.11.2012, 16:13
ASSI's Avatar
ASSI ASSI je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.11.2012
US lokacija: gde me zivot odvede :)))
YU lokacija: Novi Sad
Pošalji Skype™ poruku korisniku ASSI
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dinna3008 Prikaz poruke
Peja iskeno ne znam šta vas interesuje da vam napišem. Pitajte me, šta vas zanima i ako budem znala odgovoriću vam
Mozda je neko ranije i pisao o tome ali nije na odmet cuti sto vise razlicitih misljenja jer svaka deca drugacije reaguju... elem, pitanje glasi:

Kako su reagovala deca od 3,4,5 ili 6 godina na selidbu, na nov jezik, na gubitak svih onih "privilegija" koja su imala kuci, na gubitak drugara iz Srbije, iz vrtica, na ispadanje iz zivotnog rituala (vrtic/drugari iz komsiluka/crtaci/spavanjac)koji su imali u Srbiji, na gubitak "drustvenog statusa" koji su izgradili u Srbiji medju vrsnjacima u vrticu i medju decom iz komsiluka? Sta da se ocekuje od klinaca prilikom adaptacije na jezik prvenstveno, na komunikaciju sa novim drugarima na jeziku koji je u pocetku ipak za njih potpuno stran, a bilo bi lepo cuti i sve te neke decije anegdote vezane za odlazak u USA, naravno jasno mi je da je svako dete i drugacija anegdota. Koliko im je uopste bilo potrebno vremena da se na to sve adaptiraju.
Isto tako bilo bi lepo cuti na koji ste nacin pripremali dete na ono sto sledi pred odlazak u USA, sta ste mu rekli da prihvati i prebrodi to sto lakse....

Eto milion pitanja, ne konkretno tebi nego svima voljnim da pricaju o tim temama...
Staro 27.11.2012, 17:43
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
@vuxanne - ne bih se bas u potpunosti slozio sa tvojim stavom. Mislim da sve ovo gledas kroz ruzicaste naocale. Pa do prije 50-tak godina iste rase ovde nisu isle skupa u skole, vozile se u istim dijelovima autobusa...
Jel ti mislis da su oni svi to preko noci zaboravili i rekli mir mir niko nije kriv..
Zasto jos uvijek imas krajeve u koje ne mozes otici ako si pogresne boje koze za taj kraj?

Sto se tice nasih imbecila ovde, kazes zaborave odakle su i sta su. Pa ja u Bosni nisam vidio ljudi koji su bili zatucani ko ovi ovde. Covjece oni su veci nacionalisti nego oni dole na Balkanu, iako skoro ni ne pricaju nas jezik.

Kao i svugdje i ovde cete naletiti na super ljude, na idiote...
Ne kazem ja da je sve ruzicasto. Ali na drzavnom nivou se rade da im taj "diversity" program uspe. Na drzavnom nivou rade da sto vise mesaju stanovnisto. Ako nije tako, sta cemo ti i ja ovde?

A boja koze je druga tema, jeste diversity ali je vise ipak rasna diskriminacija. Ja vise mislim na ove novije uvoze ljudi preko diversity kanala (ova lutrija je jedan od njih). Mozda ima veze sa tim ljudima koje ti pominjes. Mozda namerno gledaju da uvezu odredjeni broj iz odredjenih zemalja (ne znam kako odredjuju kvote koga ce odakle.).

A reci mi kakva ce biti deca tih ljudi koje ti nazivas imbecilima. To ce biti mali Amerikanci koji nece znati da pisu na tom crnskom/gorskom/bosnjackom/sprsko-hrvatskom/zovi ga kako hoces jeziku. Ja pre svega mislim na decu i na buducu perspektivu. A taj kakav god tebi on izgledao kad prica, on je za ovu drzavu Amer i ima ista prava ko Amer cim dobije drzavljanstvo. Ako je ilegalac nikakva prava naravno nema. A to koliko je zatucan nece ga spreciti da kupi kucu, kola, da zaradi pare i da zivi ovde i ostaje. A tako nesto bi ga moglo spreciti u nekoj zemlji Evropske unije da dobije drzavljanstvo. A pogledaj u Grckoj kako sad vlada ima program za izbacivanje emigranata npr pa da vidis drugi ekstrem.

Ja ne govorim o super/ne super ljudima, idijotima, imbecilima. Nego o pravima koje zivotom ovde dobijes. O onim pravima koje dobijas nakon sto dobijes taj cuveni SSN i kad dobijes taj permanent residency (zelenu kartu) a kasnije drzavljanstvo. Drzava moze da ti da cak i drugi JMBG (SSN) ako si permanent resident ili drzavljanin nego sto dobijes kad si na privremenim vizama.

Moje iskustvo iz EU: primala sam platu u dve zemlje Evropske Unije i imala tamo neku verziju SSN i na kratko doduse (po jedno leto) videla i srela se sa strancima koji tamo zive (doduse sa onima sa visokim obrazovanjem mahom tako da ne znam sta se radi u tim mikro zajednicama u kojima ne moras ni jezik zemlje da znas u kojoj boravim). Tako da da dodam napomenu o takvim iskustvima i pricam. O svojim iskustvima i utiscima a ne o generalnim istinama. Svako ima svoju koju dozivljava kroz svoju prizmu. Za ljude iz moje branse je ovo mnogo otvorenija drzava od bilo koje evropske.

Last edited by vuxanne; 27.11.2012 at 17:49.
Reply With Quote
Staro 27.11.2012, 19:17
landlord's Avatar
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ne kazem ja da je sve ruzicasto. Ali na drzavnom nivou se rade da im taj "diversity" program uspe. Na drzavnom nivou rade da sto vise mesaju stanovnisto. Ako nije tako, sta cemo ti i ja ovde?

A boja koze je druga tema, jeste diversity ali je vise ipak rasna diskriminacija. Ja vise mislim na ove novije uvoze ljudi preko diversity kanala (ova lutrija je jedan od njih). Mozda ima veze sa tim ljudima koje ti pominjes. Mozda namerno gledaju da uvezu odredjeni broj iz odredjenih zemalja (ne znam kako odredjuju kvote koga ce odakle.).
Meni je ta rasna diskriminacija, ista kao sto je i kod nas ova nacionalna. Nikakve razlike. Imas par vecih kompanija koje promovisu diversity i zaposlit ce radi toga cak i nekoga ko nije dovoljno kvalifikovan a odredjene boje koze je.
Kod nas jedino u nekim zajednickim institucijama ces vidjeti da skupa rade hrvat/srbin/bosnjak i to se biraju prema nacionalnom kljucu. U privatnim firmama se to i te kako gleda ko koga zaposljava.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
A reci mi kakva ce biti deca tih ljudi koje ti nazivas imbecilima. To ce biti mali Amerikanci koji nece znati da pisu na tom crnskom/gorskom/bosnjackom/sprsko-hrvatskom/zovi ga kako hoces jeziku. Ja pre svega mislim na decu i na buducu perspektivu. A taj kakav god tebi on izgledao kad prica, on je za ovu drzavu Amer i ima ista prava ko Amer cim dobije drzavljanstvo. Ako je ilegalac nikakva prava naravno nema. A to koliko je zatucan nece ga spreciti da kupi kucu, kola, da zaradi pare i da zivi ovde i ostaje. A tako nesto bi ga moglo spreciti u nekoj zemlji Evropske unije da dobije drzavljanstvo. A pogledaj u Grckoj kako sad vlada ima program za izbacivanje emigranata npr pa da vidis drugi ekstrem.
Ta djeca ce biti ista takva. Jer ih ti ljudi odgajaju. Iako nece znati koji svoj jezik znat ce koga mrze. Mada ce negdje zaboraviti zasto mrze te druge. Ali to im nece biti bitno....
Ovo oko EU mi nije bas najjasnije sta si htjela reci. Veliki broj Bosanaca koji su otisli kao izbjeglice su dobili pasose(drzavljanstvo). Velika vecina njih u Svedskoj, Danskoj, Norveskoj. Manji broj u Holandiji, Austriji, Spaniji, Francuskoj. Oni koji su htjeli/mogli kupili su kuce.

[quote=vuxanne;34318]Ja ne govorim o super/ne super ljudima, idijotima, imbecilima. Nego o pravima koje zivotom ovde dobijes. O onim pravima koje dobijas nakon sto dobijes taj cuveni SSN i kad dobijes taj permanent residency (zelenu kartu) a kasnije drzavljanstvo. Drzava moze da ti da cak i drugi JMBG (SSN) ako si permanent resident ili drzavljanin nego sto dobijes kad si na privremenim vizama.
[quote]
Pa nisam ja rekao da ovde ne valja. Da me ne shvatis pogresno. Ne bih da pljujem po ruci koja me hrani. Ali samo sam zelio da kazem da nije to tako ruzicasto kao sto je zvucalo iz tvog posta.
Moja zapazanja su: vidio sam ovde gore nacionaliste nego u Bosni,
vidio sam rasizam i vidio sam kako to izgleda kad odes u kraj gdje nisi u vecini, i kako drugi gledaju ljude koji nisu vecina u gradicu u kojem ja zivim.

[quote=vuxanne;34318]Moje iskustvo iz EU: primala sam platu u dve zemlje Evropske Unije i imala tamo neku verziju SSN i na kratko doduse (po jedno leto) videla i srela se sa strancima koji tamo zive (doduse sa onima sa visokim obrazovanjem mahom tako da ne znam sta se radi u tim mikro zajednicama u kojima ne moras ni jezik zemlje da znas u kojoj boravim). Tako da da dodam napomenu o takvim iskustvima i pricam. O svojim iskustvima i utiscima a ne o generalnim istinama. Svako ima svoju koju dozivljava kroz svoju prizmu. Za ljude iz moje branse je ovo mnogo otvorenija drzava od bilo koje evropske.
[quote]

Pa ako gledas par ljudi oko sebe i na osnovu toga donosis sliku/sud onda je to nesto drugo. Da si dosla kod nas na ETF i druzila se sa tim ljudima mislila bi da je Bosna najbolja zemlja na svijetu.
26.2.2009 - AOS stigao

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 27.11.2012, 22:49
Amer

Nepromenjeno

Ne razumes me o cemu ja pricam i sta zelim da kazem. Ja vise govorim o brzini dobijanja drzavljanstva i pravima koje imas kao naturalizovani drzavljanin a ne to ko je super a ko nije ili koga ce cije dete da mrzi a cije ne. Ja govorim o pravima tog deteta koje ima u ovoj zemlji.

Ima razlike i to veoma izmedju rasne diskriminacije i nacionalne netrpeljivosti. Kad jedan Hrvat ili Bosnjak bude predsednik Srbije ili Srbin ili Bosnjak predsednik Hrvatske (ne verujem da ce ovo da se desi ni kad bi na vrbi rodilo grozdje). Ovde jeste da naravno da postoje tragovi proslosti ali samo pogledaj ko je predsenik zemlje pa vidi koliko su se pomakli ili koliko rade na tome. A kad cemo mi od svojih duhova da pobegnemo, sumnjam o skorijoj buducnosti.

Ja ne pricam o izbeglicama iz Bosne pre svega i kako su se one snasle po svetu. Ne znam stvarno. Pre svega mislim na ljude koje poznajem koji skoro dosli ovde preko lutrije ili skole (a vecinom to nisu izbeglice nego neko ko je nakon 2000 krenuo ovamo). Cini mi se da su izbeglice brze dobijale americko ili evropska nego sto ce neko ko ode negde preko posla. Ipak je to sasvim druga prica, nisu iste okolnosti i mislim da apsolutno se razlikuju. Bar one koje sam ja ovde usput upoznala.

A kad kazem to o pojmu nacije htela sam da kazem, ovde je svako ponosan na svoju federaciju a to iz koje je ko drzave se mnogo slabije pominje (oduda sam pominjala Sjedinjene Drzave u odnosu na Ohajo). Kod nas u kojoj god od sedam danasnjih drzava nastalih iz nekadasnje Jugoslavije zivis, svi ce i da se i dalje mere prema nacionalnostima i ko je odakle iz kog grada i sta je poreklom.

A nemoj misliti da sam pala sa kruske sto se raznih vidova diskriminacije tice, pa i sama spadam u minority. I ovde mi je prijatnije zilion puta nego kod nas na Balkanu u svojoj oblasti kao zeni. I kad pricam o tome kako ce nasa deca da dobijaju drzavljanstvo ovde rodjenjem pricam o nasoj deci a ne o svakoj grupaciji koja raste na ovom tlu.

Uvek govorim iz svog iskustva, jer njemu najvise i verujem. I kazem ti, ja nisam izbeglica, radila sam u dve firme u Evropi i osetila sam sta znaci za njih Eastern Europe. Kad te gledaju ko neku bedu sa visine kao sta ces im ti, samo im ti falis. Radila sam ovde na slicnom mestu (slicna oblast). Toga nema u poslovnoj komunikaciji. Sta ces na ulici cuti, to je druga tema i ovde i bilo gde.

A sto se gradica tice: idi u mesto iste velicine na Balkanu pa mi se javi sta ces doziveti od tolerancije lokalaca kao dodjos. Hoces li ikada naci posao? Isto vazi i za Zapadnu Evropu, mada posao mozda hoces naci.

Last edited by vuxanne; 27.11.2012 at 22:56.
Reply With Quote
Staro 28.11.2012, 07:07
buckuris buckuris je offline
Član

Datum prijave: 07.11.2012
Nepromenjeno

Razumljivo je da mislite na djecu i njihovo navikavanje na novu sredinu ali mislim da je pravo pitanje KAKO CU SE JA NAVICI NA MOJU DJECU U NOVOJ SREDINI?
Iz mog licnog iskustva i iskustva mnogih drugih (skoro 20 god. sam ovde tako da znam dosta nasih ljudi) mislim da su roditelji ti kojima ce ove promjene mnogo teze pasti nego djeci. Po mom misljenju djeca od 3, 4, 5, 6...sve negdje do tinejdzerskih godina su previse mala da bi im ista smetalo u novoj sredimi. Sve im je to nekako novo, zabavno, kao u crtanim filmovima. (zuti autobusi i tako to) Nego vi ste ti koji treba da razmisljate o sledecem:

Da li da dijete promijeni ime (ako je mnogo tesko za izgovor i spelling) da bi bilo bolje prihvaceno u svojoj novoj sredini?
Da li da ga upisete u privatni vrtic/skolu koja ih uci drugoj religiji?
Da li mozete da se obavezete da ga upisete na neki sport, da svira neki instrument ili slicno?
Da li cete biti odlucni da dijete prati svoje religozne praznike i tradiciju?
Da li cete mu braniti da se druzi sa djecom koja nisu iste boje koze ili religije kao vi?
Da li cete mu dozvoliti da pije gazirana pica sa pola kile leda?
Da li ce se u vasoj kuci izuvati njegovi prijatelji?
Da li cete mu dozvoliti da ide sa najboljim drugom u njegovu crkvu?
Da li cete pustiti vase dijete da prespava kod njegovog druga?
Da li cete insistirati da vase dijete prica na vasem maternjem jeziku sa vama?
Da li cete i kako cete reagovati na udzbenike iz istorije u kojima dijete uci mitove o svojoj maticnoj drzavi, licnostima i religiji?

To su neka pitanja kojih se trenutno mogu sjetiti za djecu manjeg uzrasta. Kasnije kad porastu dodju neka mnogo ozbiljnija pitanja kao npr.
Da li cete mu dozvoliti da vozi sa 16 god?
Da li cete mu braniti da se ozeni/uda za nekog ko je druge boje koze ili vjere?
...

Mala djeca mala briga. Velika djeca velika briga.
Reply With Quote
Staro 28.11.2012, 07:19
landlord's Avatar
Amer

Nepromenjeno

Vuxanne,

ti si izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Ti imas zanimanje koje je usko specijalizovano i za koje je potrebna posebna skola. Samim tim ce se za tebe ajd necu reci otimati, ali bit ce ti mnooogoo lakse naci posao nego drugim ljudima.

Ovaj forum citaju ljudi razlicitih profila, nivoa obrazovanja...
Ali bez obzira na zanimanje i obrazovanje, dosta njih nece imati tu srecu da nadju posao, cim dodju, u svojoj struci, vec ce morati da uzmu bilo sta da bi prezivjeli. Kad pocnu da traze poslove, natjecat ce se za posao sa ljudima koji imaju rodjake, preporuke... i onda ce se sjetiti tvog posta kako tu nema diskriminacije i kako je sve divno i krasno.
Ja imam kolegu koji je tu dosao i kojem su rekli ti ne mozes da budes inzinjer. Kad je on pitao zasto, rekli su mu pa nisi zavrsio skolu ovde. Nakon godinu i nesto je poceo raditi kao inzenjer. Ali morao je proci tu neku skolu i krenuti od dna. Nije to bas tako, ti dodjes kazes znate ja sam inzinjer dajte mi posao.

Samo treba reci ljudima sta realno da ocekuju. Ne pircati im bajke o savrsenoj Americi. Naravno ovo se ne moze porediti sa divljim zapadom koji kod nas vlada. Ali ja tvrdim da je SFRJ bila uredjenija i sigurnija drzava nego sto je SAD.

Dok si mlad, zdrav i mozes da radis ovo je zemlja za pozeljeti. Samo se treba pripremati za starost ili ne daj Boze bolest.
Prosla ponoc dosta i mene i mog trolanja.
26.2.2009 - AOS stigao

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 28.11.2012, 07:36
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dinna3008 Prikaz poruke
Peja iskeno ne znam šta vas interesuje da vam napišem. Pitajte me, šta vas zanima i ako budem znala odgovoriću vam
Zanima me kako je sad posle kratkog perioda u Houstonu, sad bi trebalo da je jako lepo vreme?
Zanima kako sa troškovima, da li bi ste nam mogli navesti troškove stanovanja, komunalija,ishrane?
Koliko se sećam naveli ste da samo muž radi, pa me zanima da li njegova plata uspeva da pokrije troškove i koliko je potrebno mesečno da bi mesec bili na pozitibnoj nuli

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Reply With Quote
Staro 28.11.2012, 07:48
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Samo treba reci ljudima sta realno da ocekuju. Ne pircati im bajke o savrsenoj Americi. Naravno ovo se ne moze porediti sa divljim zapadom koji kod nas vlada. Ali ja tvrdim da je SFRJ bila uredjenija i sigurnija drzava nego sto je SAD.

Dok si mlad, zdrav i mozes da radis ovo je zemlja za pozeljeti. Samo se treba pripremati za starost ili ne daj Boze bolest.
Prosla ponoc dosta i mene i mog trolanja.
Niko ni ne očekuje bajke, ali da se teškim radom može nešto više ostvariti nego na ex-YU prostoru e to očekujem možda ne sebi ali svojoj deci da !
SFRJ kao SFRJ je imala svojih mana i prednosti, svi kažu bilo je lepo i lako (otvaralo se, gradilo, putovalo isl.), ali dosta se loših osobina na kraju pokazalo, ali ideja je bila odlična samo izgleda ne za Balkan!

--

Svagde je dok si mlad i zdrav dobro, nigde nije dobro kad si star i bolestan!

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Reply With Quote
Odgovori

Tags
bebe, deca, odlazak, roditelji

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja