ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 04.12.2012, 23:00
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja u kancelariji imam tri vrste cipela i tri razlicita dzempera jer nikad nisam sigurna koja ce temperatura biti
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 06:59
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Pa ja mislim da sam ja priej par postova napisao troskove ili ej to bilo na nekoj drugoj temi.
Pelene pampers - $24
Formula - $21
Nutella (2 velike tegle) - $10
Gallon mlijeka - $1.7
Organic mlijeko - 3 kartonske kutije u paketu po 1.86 L za $10
Jadro veliki - $3.5
Plazma keks - oko $2
Karton piva 24 komada - onog losijeg oko $15 onog boljeg oko $24

Za garderobu pogledati ovaj link:
http://www.carters.com/

Cuvanje djeteta u trajanju od 6 mjeseci - cijena povratne avionske karte od Bosne do USA

Eto ako te jos nesto interesuje pitaj, pa cemo probati da odgovorimo.
landlord hvala na odgovoru/cenama ...interesuje me koliko izađu mesečni troškovi kad se sve zbroji (stan, režija, auto, gorivo, hrana), koliko je dovoljno za skroman a normalan život na mesečnom nivou?

Da li se može sve pokriti sa jednom platom ako imate dete ili moraju dve plate?

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 07:17
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

A cuj Peja nema tu jednog odgovora. Kad imas jednu platu onda MORAS da se pokrijes. Zavisi i od posla i visine te jedne plate.

O tim troskovima smo vec pisali, ja sma ovde vec tri i po godine i imam drugacije troskove u odnosu na vrijeme kad sam tek dosao. Kad tek dodjes ucis, poredis cijene sa cijenama u domovini. Sokiran si. Sve ti se cini preskupo. Onda polako prestajes da to poredis. Mene je dugo vremena drzala navika punjenja rezervoara za 15 ili 20 dollara. Jer sam u Bosni punio tipa za 20 KM. Onda se i to pormjeni. Pocnes da sipas pun rezervoar. Pa nakon nekog vremena odes nazad u Bosnu uzmes od sestre auto i odes na pumpu i naravno gorivo je skoro na rezervi i ti odes da napunis i po obicaju kazes do vrha jer si to sad vec naucio i to te ispadne 100 KM i onda se sjetis kako ti je odjednom sve jeftinije u USA.
OK malo sam se udaljio od teme.
Dakle kad tek dodjes kupujes i trazis ono najjeftinije, dok ne nadjes posao. Kad nadjes posao, ako nije nesto placen, onda ces se odvaziti i kupiti auto, pa ces i dalje kupovati jeftinije stvari i placati ratu za auto. Pa onda dobijes jos bolji posao, kupujes vise stvari, sad ti je vec mrsko da ides i juris one jeftine stvati, pa i dalje isto trosis. Ili stedis isto...
I tako kad oboje radite, kupis i kucu pa onda otplacujes tu kucu i mijenjas krovove, popravljas grijanja i dalje imas istu kolicinu para kao i na pocetku.

Ne znam jesam li bio bas decidan. Ali ono sto hocu da kazem, kad pocnes da zaradjujes vise, kupovat ces vise stvari koje ti realno ne trebaju i zivjet ces u malo boljem stanu/kvartu ali ce ti i dalje isto para ostajati kao i napocetku.
Sistem je tako napravljen da svako moze da zaradi da prezivi, ali te i tjera da trosis ono sto zaradis. Ja to zovem rat race. Kao onaj mis u kavezu koji trci u onom krugu.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 08:12
Daliborable Daliborable je offline
Drug član

Datum prijave: 05.05.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik nina-venus Prikaz poruke
Da,da-Peja je iz Hrvatske,nisam pazljivo citala.A ako ste ceo zivot bili u Beogradu,onda su vam tek sigurno pogledi suzeni sto se Balkana tice.Mesoviti brakovi su skladni dok ne puknu bas zbog toga sto su mesoviti.I tad se redovno svaka ptica svome jatu vraca.Nema pravila,ali treba biti obazriv,samo to kazem,zvucite idealisticki,zato kazem da ste romanticni.Lepo vam je supruga rekla da ste pesimisticni,ja bih rekla da ste takvi po pitanju Srbije,a nije sve opet tako crno.Nisu svi ljudi isti kalup,nekome je vase crno sivo,a vase belo crno.
Moje jato je mesovito!!!

Nego sta bi sa temom, molio bi admina da brise ovakve nebuloze il si otvarajte novi topik tipa "segregacija u glavi jad u zbilji" ili "sisa nacionalizma gorko mlijeko daje". Svak ima pravo izbora al brate skidajte se sa ovog foruma.
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 08:43
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Ih prijatelju pa ti je vrati, a taman smo je fino iskulirali.
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 10:28
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
A cuj Peja nema tu jednog odgovora. Kad imas jednu platu onda MORAS da se pokrijes. Zavisi i od posla i visine te jedne plate.

O tim troskovima smo vec pisali, ja sma ovde vec tri i po godine i imam drugacije troskove u odnosu na vrijeme kad sam tek dosao. Kad tek dodjes ucis, poredis cijene sa cijenama u domovini. Sokiran si. Sve ti se cini preskupo. Onda polako prestajes da to poredis. Mene je dugo vremena drzala navika punjenja rezervoara za 15 ili 20 dollara. Jer sam u Bosni punio tipa za 20 KM. Onda se i to pormjeni. Pocnes da sipas pun rezervoar. Pa nakon nekog vremena odes nazad u Bosnu uzmes od sestre auto i odes na pumpu i naravno gorivo je skoro na rezervi i ti odes da napunis i po obicaju kazes do vrha jer si to sad vec naucio i to te ispadne 100 KM i onda se sjetis kako ti je odjednom sve jeftinije u USA.
OK malo sam se udaljio od teme.
Dakle kad tek dodjes kupujes i trazis ono najjeftinije, dok ne nadjes posao. Kad nadjes posao, ako nije nesto placen, onda ces se odvaziti i kupiti auto, pa ces i dalje kupovati jeftinije stvari i placati ratu za auto. Pa onda dobijes jos bolji posao, kupujes vise stvari, sad ti je vec mrsko da ides i juris one jeftine stvati, pa i dalje isto trosis. Ili stedis isto...
I tako kad oboje radite, kupis i kucu pa onda otplacujes tu kucu i mijenjas krovove, popravljas grijanja i dalje imas istu kolicinu para kao i na pocetku.

Ne znam jesam li bio bas decidan. Ali ono sto hocu da kazem, kad pocnes da zaradjujes vise, kupovat ces vise stvari koje ti realno ne trebaju i zivjet ces u malo boljem stanu/kvartu ali ce ti i dalje isto para ostajati kao i napocetku.
Sistem je tako napravljen da svako moze da zaradi da prezivi, ali te i tjera da trosis ono sto zaradis. Ja to zovem rat race. Kao onaj mis u kavezu koji trci u onom krugu.
Hvala landlord na odgovoru, pretpostavio sam je da je tako da je "Sistem je tako napravljen da svako moze da zaradi da prezivi, ali te i tjera da trosis ono sto zaradis. Ja to zovem rat race. Kao onaj mis u kavezu koji trci u onom krugu" ali ipak je lakše kad se pročita od nekog ko je tamo, sa iskustvom boravka

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Daliborable Prikaz poruke
Moje jato je mesovito!!!

Nego sta bi sa temom, molio bi admina da brise ovakve nebuloze il si otvarajte novi topik tipa "segregacija u glavi jad u zbilji" ili "sisa nacionalizma gorko mlijeko daje". Svak ima pravo izbora al brate skidajte se sa ovog foruma.
Daliborable mislim da nije potrebno potezati ovakve postove, taman smo ih zaboravili a ti ih vadiš...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica Prikaz poruke
Ih prijatelju pa ti je vrati, a taman smo je fino iskulirali.
Tačno zvercica mislim da nema potrebe za vraćanjem ovakvih postova, pa ovo je tema o nečemu sasvim drugom!

--
Još jednom bih molio da se na temu javljaju samo oni koji imaju da napišu nešto o temi, a ne da okolišamo a o deci i iskustvima sa njima u USA ni reči...

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 11:01
Daliborable Daliborable je offline
Drug član

Datum prijave: 05.05.2012
Nepromenjeno

B]Daliborable[/b] mislim da nije potrebno potezati ovakve postove, taman smo ih zaboravili a ti ih vadiš...

Tako je da se brise i moj i postovi onih prethodnih pa kad se fino skroluje da se ima set kvalitetnih informacija za rodeitelje sa klincima, buducim Amerikancima.
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 14:24
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik peja Prikaz poruke
landlord hvala na odgovoru/cenama ...interesuje me koliko izađu mesečni troškovi kad se sve zbroji (stan, režija, auto, gorivo, hrana), koliko je dovoljno za skroman a normalan život na mesečnom nivou?

Da li se može sve pokriti sa jednom platom ako imate dete ili moraju dve plate?
Meni je za nas troje potrebno mesecno oko 4000 dolara.
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 14:38
dinna3008 dinna3008 je offline
Drug član

Datum prijave: 20.04.2012
US lokacija: Houston
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Ja mislim da troškovi života i općenito količina novca mjesečno koliko vam treba da "preživite" zavisi i od mjesta u kojem živite i životnog standarda tamo.
U potpunosti se slažem sa svim što je Landlord napisao. Jednostavno pokriješ se koliko ti je jorgan dug , na početku jeste teško, i svima je bilo teško, jer ne treba očekivati da po dolasku ovdje odmah postaješ direktor neke kompanije i zarađuješ mjesečno $5000...kako kažu baby steps...polako preko trnja do zvijezda, bitno je samo biti uporan i ne odustajati na preprekama.
Reply With Quote
Staro 05.12.2012, 15:32
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica Prikaz poruke
Dred, sve mi to izgleda previše čudno. I baš jedva čekam da vidim svog supruga i sebe, da li ćemo se navikavati ili opirati tim čudnim običajima?
Znas kako, ja mislim da na neke stvari necu nikada moci da se naviknem i da ce mi uvek biti cudne, ali sam isto tako siguran da cu nauciti da zivim sa njima i da ih prihvatim kao deo drustva u koje sam dosao. To je najbolji savet koji mogu da ti dam - prilagodi se koliko god mozes, prihvati sve sto nije direktno protiv nekakvih tvojih temeljnih stavova, a nauci da zivis sa ostalim.

Sto se tice troskova, mi izlazimo sa oko $3000 mesecno, a po nekad i manje, ako se bas ne sirimo tog meseca previse. Ono sto je postovao Landlord, kao da mi je citao misli - u pocetku brojis svaki cent, gledas cene, ubedjujes sebe da je glupo da istu stvar placas vise samo zbog firme, kad je sve to isto... onda ti vremenom budzet poraste, pa bi ipak da biras bolje. Kada smo dosli, ja sam mislio kako su nasi prijatelji koje smo ovde upoznali blago isfolirani jer kupuju klopu u marketu koji je barem 15% skuplji od onog u kome smo mi kupovali. Sada, i ja volim da odem u taj bolji, lepse je uredjen, odaje utisak viseg nivoa, ma sta to znacilo, i nekako mi je lepo kad tu kupim neke stvari kojih nema u drugim radnjama... naravno, vecinu i dalje kupujem u jeftinijem, jos mi se nije u potpunosti opustila ruka kada poteze kreditnu karticu... ali bice, Boze zdravlja... Ali je tacno da sam potpuno drugim ocima gledao na $20 kad smo dosli i sada, dve godine kasnije.
Jos jedna opaska, ranije sam je vec negde pominjao, ali ne skodi da je ponovo navedem - kad dodjete imacete gomilu izdataka da skrpite domacinstvo. Malo njih dodje sa nesto vise od par kofera, a kad se uselite u svoj stran trebace sto sitnica. Znam samo za jedan slucaj da je jedna od nasih forumasica spakovala celo domacinstvo i poslala brodom za Ameriku, stiglo joj posle jedno mesec dana ili jace. Muz vec bio tamo, nasao stan i docekao nju i decu, pa su se malo snalazili dok im nije stigao kontejner sa stvarima. Moze i tako, ali verovatno bez aparata koji trose nasu struju i idu u nase uticnice.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Odgovori

Tags