ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.02.2009, 11:32
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

A dal' se u Americi moze ziveti bez kredita?
Za sta bi mi trebao kredit ako za kola imam a za normalan zivot uspevam da zaradjujem. Kucu ne zelim da kupujem na kredit vec npr. skupljam godinama i onda kesiram sve. Prednosti i mane ovakvog razmisljanja i mozda funkcionisanja?
Do sada nikada nisam hteo cekove (da ih ne bih pustao na odlozeno), dozvoljene minuse i kreditne kartice (samo debitne). Dal' je tako moguce ziveti i u States, ne vidim zasto ne bi bilo?
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Staro 21.02.2009, 12:42
malasestra's Avatar
malasestra malasestra je offline
Drug član

Datum prijave: 05.02.2009
YU lokacija: Slovenija
Nepromenjeno

Ako može kod nas onda može kod njih sigurno jer Amerika je sinonim za kapitalizam a u kapitalizmu ako imaš pare sky is the limit. I ja sam takav čovek, ne volim da budem ničiji rob pa zato kupujem samo ono što mogu da uzmem za keš, ako to ne mogu onda i ne uzimam.

Filozofija je svuda po svetu ista i važi i za SAD. Ako imaš lovu ne treba ti nikakva kreditna istorija ili šta već.
Reply With Quote
Staro 21.02.2009, 16:49
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik xeg Prikaz poruke
A dal' se u Americi moze ziveti bez kredita?
Za sta bi mi trebao kredit ako za kola imam a za normalan zivot uspevam da zaradjujem. Kucu ne zelim da kupujem na kredit vec npr. skupljam godinama i onda kesiram sve. Prednosti i mane ovakvog razmisljanja i mozda funkcionisanja?
Do sada nikada nisam hteo cekove (da ih ne bih pustao na odlozeno), dozvoljene minuse i kreditne kartice (samo debitne). Dal' je tako moguce ziveti i u States, ne vidim zasto ne bi bilo?
Poenta je imati kreditnu istoriju e sada imas nekoliko grupa vezanih za credit score no credit risk, medium credit risk, hi credit risk i no credit history ... npr ako nemas karticu kreditnu ti nikada ne mozes preci iz grupe "medium credit risk" u no credit risk, a samim time ne mozes npr. ne mozes dobiti kredit kada ti treba za neshto ... npr kucu ili kola. Upoznala sam ljude ovde koji zaradjuju vise od milion godisnje... i u zivotu nisu imali kreditnu karticu... kada su pokusali da konkurisu za kredit za npr. poslovni prostor nisu mogli to da dobiju jer su "medium credit risk". Imas naravno caka kako i to da zaobidjes... uzmesh "kredit" ali ga otplacujes svaki mesec na vreme... cito da bi izgradio svoj kredit skor ... koji trenutno treba da ti je preko 600 FICO poena.
Znaci nije u pitanju sta ti hoces ... mislim ja u zivotu nisam zajmila novac a kamoli dizala kredit... a sada ovde morash to fiktivno da radish da bi ti se stvorilo to neshto shto se zove credit history. Pazi cak i kada hoces da iznajmis stan u nekom boljem kraju moras da prilozis credit history.
Reply With Quote
Staro 21.02.2009, 18:55
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa Prikaz poruke
Pazi cak i kada hoces da iznajmis stan u nekom boljem kraju moras da prilozis credit history.
Da, ovo sam vidio na craig list, kod dosta stanova da ih rentas provjeravaju ti credit history, i ako sam dobro upraito to bi trebalo da kosta oko 35 $.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 21.02.2009, 19:57
Stari vuk

Nepromenjeno

ne nego oni hoce da ti naplate to shto oni moraju da obave... a to je provera kreditne istorije... nemojte se zacuditi ako naletite na raznorazne fee-ove koje morate da placate... npr move in fee, sales fee svashta neshto fee meni je to bilo strasno na pocetku ali ok...
navikne se covek na svet
Reply With Quote
Staro 21.02.2009, 20:58
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Sto se klima tice, na Floridi su sve centralnog tipa prosto zato sto je to ovde nasushna potreba. Samo mobilna naselja (chitaj sirotinja) imaju tzv wall units.

O kreditnim izvestajima je dosta receno i sve je tacno, a ako imate neka pitanja mogu vam pomoci oko demistifikacije istih jer sam godinu i po dana shtampao kreditne izvestaje za Equifax (jedan od 3 kreditna biroa) pa sam video na 1000 izvestaja.
Reply With Quote
Staro 21.02.2009, 22:58
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Hej Lucky - hvala ti, taman sam se pitala kako da srocim to za klime eto to je pravi opis: split sisteme i wall units retko koji management dozvoljava u zgradi jer izgleda grozno, a i skupo je...U svojoj kuci mozes da radis sto god hoces, i poslednje za sta ces da se odlucis su pomenuti sistemi. O tehnickoj naprednosti ne bih da govorim, o tim detaljima mogu da zamolim moju drugu polovinu posto on programira residental and commercial automation sisteme od kojih neki sistemi kostaju i oko 1 mil... to se da videti ovde. Ja ne bih zaista rekla da smo zaostali. Laundry rooms u zgradama na primer su jedno, a u kucama nesto sasvim drugo... niko zivi nema takve masine za ves vec nesto sasvim drugo... tako isto i za ostalo: jedno su zgrade koje nisu luxury a drugo condo ili kuca...

Struja - ja trosim za uredjaje i frizider i placam od $50 do $70 mesecno (svaka dva meseca). Amerikanci trose struju ali ne za klasicno za grejanje kao sto se to radilo u Srbiji. Postoje drzave sa umerenom klimom gde to mozes sebi da priustis ali uglavnom ne, tako da kad Dreamer trazite sledeci stan, birajte grejanje na gas. Ja ne savetujem everything included in rent, vec samo water and trash. Vise o struji ovde.

Sto se kreditne istorije tice, ja se tu ne bih opterecivala previse osim sto sve treba da se placa na vreme i da se ne otvaraju bespotrebne kartice. Lucky ce o tome bolje. Mislim da je jedan od vaznijih parametara ratio dozvoljene kreditne linije i iskoriscenja, odnosno koliko su kartice napunjene. Ne postoji odredjena taktika da utices na svoju istoriju, osim kao sto rekoh da se ne zaduzujes van svojih mogucnosti i da placas na vreme. Ja suprotno od izrecenog, smatram da department store karte kao sto su Best Buy i Old Navy dobre za pocetak da se gradi nekakva istorija... ali bez preterivanja jer su njihovi interesi visoki te je dobro placati ceo iznos na kraju meseca, ali nekad ih pusti i da nesto zarade i to je dobro... Za auto na primer - first time buyer nikad ne mozes da dobijes dobar interes osim ako ti neko drugi ne potpise....

Dalje za credit history - Lucky ce to opet bolje, ali nista nije permanent. Bilo bi i suludo da jeste, jer sta ako ti neko ukrade identity a tebi to stoji zauvek? Istorija se popravlja ili pogorsava tokom vremena, i ako ne gresim record je za 7 godina tako da i oni koji bankrotiraju je opet grade (kako bi inace Donald Trump poslovao hihihihhii evo mu korporacije opet odose u propas' napomena: korporacijsko poslovanje ne utice na credit shareholders, da ne bude zabune). Postoji i nekoliko razlicitih nacina proveravanja - te tako landlords koriste drugacije parametre od onih koje koriste car dealerships...jer su njima najbitnije evictions i racuni...

Eto...samo polako i srecno!
Reply With Quote
Staro 22.02.2009, 00:07
Stari vuk

Nepromenjeno

Sve zavisi od slucaja do slucaja... Zana ... sada u ovakvoj krizi prodavci se ponasaju drugacije... tako su ovi nasi prijatelji ... (zelenasi todje) dobili auto za 0% interesa... a to im je prvi auto na kredit i pride imaju kredit za nameshtaj... a ovde su godinu dana... naravno da su unishtili kreditnu istoriju jer su imali 15+ inquiry za mesec dana... tj. neko im je preko 15 puta proveravao kredit... ali su uspeli da izvuku ono sta su hteli
Reply With Quote
Staro 22.02.2009, 03:33
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Sto se kreditne istorije tiche sve je lepo objashnjeno ovde http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=213

Znaci, svezhi emigranti, samo pratite uputstva odatle i nema da omanete

Nemojte se previse cimati oko credit reporta. Sve placajte na vreme i samo malo strpljenja jer vas potencijalni kreditori gledaju kao "finansijsku novorodjenchad" - da se tako eksplicitno izrazim
Reply With Quote
Staro 22.02.2009, 14:01
wrath:of:the:lich:king's Avatar
wrath:of:the:lich:king wrath:of:the:lich:king je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.11.2008
US lokacija: Ohio
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

ovde nema onih klima koje imamo mi u Srbiji (dvodelnih)....to je ovde 23 vek. Ovde su ti svi jos sa onim tzv. window unit....mogao si ih videti osamdesetih godina kod nas....nazalost, ovde ti je jos to high tech. Sto se grejanja i hladjenja tice, srbija je 23 vek za ameriku. I kome god to da spomenes, kaze ti "stare su zgrade"....mislim....kakve to ima veze...stare su i kod nas, pa turimo klimu. ETO IDEJE ZA POTENCIJALNI BIZNIS )
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja