ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Banke, kreditne kartice, računi u Americi » Bitni linkovi
Uspešan početak Krediti u USA Kreditna istorija Kreditne kartice Pomoć oko kredita

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 07.10.2011, 07:51
Gugly's Avatar
Gugly Gugly je offline
Stari vuk

Datum prijave: 22.09.2010
Nepromenjeno

E ljudi, imam neke evre koje sam poneo iz Srbije..kapiram da zbog loseg kursa bolje da ih ni ne konvertujem u dolare, neko sacuvam kad budem putovao kuci..
je l' mogu evri da se drze ovde u banci? Kao kod nas onaj devizni racun..
Ja inace tek treba da otvorim racun, onaj osnovni, debitni..
Reply With Quote
Staro 07.10.2011, 16:42
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Gugly Prikaz poruke
E ljudi, imam neke evre koje sam poneo iz Srbije..kapiram da zbog loseg kursa bolje da ih ni ne konvertujem u dolare, neko sacuvam kad budem putovao kuci..
je l' mogu evri da se drze ovde u banci? Kao kod nas onaj devizni racun..
Ja inace tek treba da otvorim racun, onaj osnovni, debitni..
Evre ne mozes primijeniti kod njih u banci, mozda samo na aerodromu po uzasnom kursu. Cuvaj, pa ako zatreba trazi od nekih Yu tamo da se zamijeniti (ako neko bude isao u Evropu)

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 06.11.2011, 17:52
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Mi imamo racune sa "velikom" bankom skoro deceniju - ne mogu da kazem da sam nezadovoljna poslovanjem, naprotiv. Imamo svog bankara, sve sto nam treba biva brzo zavrseno, imamo branch blizu kuce...Medjutim vec poduze vreme razmisljam o tome koliko sve te povoljnosti koje nudi banka nama u stvari i sluze: ne koristimo billpay jer placamo racune direktno na sajtovima kompanija koje nam pruzaju usluge, cekove ne uplacujemo jer imamo direct deposit, novac ne podizem jer nam nikada ne treba nesto mnogo gotovine tako da uzimamo cash back kad kupujemo nesto u grocery store... Po svemu ovome ispada da je u stvari neka online banka bolje resenje za nas, a da "mogucnosti" usluga koje velike banke nude potencijalno mogu da nam budu potrebne jednom u ko zna koliko godina.

No, sve sam ja tako analizirala vec poduze vreme ali nesto i nisam bila voljna da menjam banku, nekako mi se nije mililo da selim IRA, mama je na jednom od racuna a da bi smo je ponovo ubacili mora da bude prisutna...

Medjutim, krenu da se desavaju ove stvari, pocnu da mi skacu na zivce koliko su drski - mislim na velike banke generalno... e sad, moja bnka nije imala bail out ali sve jedno. Pocnem da citam izvestaje koliki procenat depozita vracaju u kredite malim preduzecima i klijentima za kredite za kuce i aute - i usablaznim se. Interest rate su na najnizem nivou ikada, ali sta to vredi kad umesto ocekivanog davanja kredita velike bnake samo gledaju kako da zarade novac.

Pocnem onda da analiziram i 401k, saving i sve ostalo... i na sve to stigne mi email od moje banke da od 19-og novembra krece naplata $10 po otvorenom racunu! Da se razumemo - bili bismo excluded, ali sama cinjenica da oni prikriveno ciljaju na klijente koji nemaju primanja pa nemaju ni direct deposit, koji nemaju saving u odredjenom iznosu jer nemaju odakle pa na sve to jos i da njima zaradjuju... e, tu mi je pala klapna, jer bi isto tako i mene tretirali u toj situaciji.

Zar da me par sati prenosa IRA ili to sto mama moze lako da podigne novac spreci da prekinem poslovanje sa nekim koga prezirem? Mi smo prebacili racune u Credit Union prosle nedelje. Naravno, nismo kao nezrela deca zatvorili racune i nismo impulsivno reagovali. Uradicemo sve to polako jedno po jedno. Za 401k planiram da pricam sa HR managerom u firmi. Fees su dva puta vece nego uobicajeno - te se ja mislim, zamislite situaciju gde TV koji vam se svidja kosta $500 u vecini radnji a vi odete u jednu koju vam je firma preporucila i platite isti taj TV $1,000 ili $1,500 samo zato sto vasa firma voli tu radnju. Nije kompanijski 401k uvek dobro resenje.

Nece ovo da stane tek tako, muka je Amerikancima vise - ljudi koji su smanjili svoje troskove, nece se vratiti istim troskovima cak i kad ekonomija krene da se popravlja. Zasto bi neko ko je shvatio da moze bez kupovine auta svakih pet godina sad naprasno poceo ponovo da trosi tolike pare kad ne mora? Zasto bi se neko sa online stream vratio na cable? Zasto bi ponovo ulazili u dvogodisnje ugovore i zasto bi se pecali na neke velike rasprodaje kad su i vrapci ukapiral da se roba za rasprodaje posebno i namenski proizvodi samo za te rasprodaje i da je daleko nizeg kvaliteta?

Juce su u Los Angeles bili redovi ispred velikih banaka - ljudi dosli da zatvore racune na National Transfer Day. Bili su redovi i ispred kreditnih unija - da otvore racune. Eto. Ko god misli da njegov glas ili pobuna nista ne vredi neka samo pogleda sta je uradila devojka koja je sa jednostavnim FB postom inspirisala 680,000 ljudi da zatvore racune u jednoj od velikih banaka.
Reply With Quote
Staro 20.11.2011, 19:12
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja licno imam cekovni u kreditnoj uniji i cekovni u velikoj banci vec pet i po godina. Neka mi oba. Poslodavac moze da podeli "direct deposit" koliko gde hoces da ti se uplacuje. A nijedna mi nije u gradu, sve koristim "online".
Reply With Quote
Staro 25.05.2012, 12:15
Milosdv's Avatar
Milosdv Milosdv je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.01.2009
US lokacija: Hollywood, FL
YU lokacija: Beograd, Voždovac
Nepromenjeno

Što se banka tiče ima dosta sličnosti sa "našim bankama" za dobijanje kredita, zadržavanje depozita, šišanje sa mašinicom ili makazicama pa polako(mislim na raznorazne takse) , odbijanje klijenata koji sve ispunjavaja jel im se može....

Napišite malo više detalja o tim kreditnim unijama, pročitao sam prethodne postove i bacio pogled malo na netu.

Sve te unije posluju po nekom sličnom principu, jel se drže neke slične politike ? (nećemo da šišamo, ali profit moramo da pravimo - ok)

Da li su sve kreditne unije član neke "centralne unije" pa pokrivaju jedna drugu ako im krene loše ili ...

Ako stavim novac kod njih jeli on osiguran ako ta unija pukne?

Po vašoj oceni wels i capital su još uvek "bolje" od ostalih ili ima novih. Dajte imena tih velikih banaka ako ste zadovoljni sa njima.

Zana
Skoro godinu dana od kada si prebacila račun kod Credit Union, kakvi su utisci?

Hvala
Pozdrav

Last edited by Milosdv; 25.05.2012 at 12:22.
Reply With Quote
Staro 25.05.2012, 16:24
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja imam cekovni i racun za stednju kod Purdue Federal Credit Union klikni vec sest godina. Ne placam sto ga imam nista a plata mi ne leze tamo. Ali da bi u njoj otvorio racun treba da radis na tom faksu. Nemam pojma kako otvaraju ljudi koji nisu. Meni su dali racun treceg dana kad sam bila u SAD i cekovni, i za stednju i kreditnu karticu sa limitom na 500 dolara. A nisam imala jos ni SSN... Mana: nemas ATM-ove svuda, samo u mestima gde je taj univerzitet . Ali za to ja koristim drugu banku koje ima svugde J.P. Morgan Chase i to njihovu kreditnu Chase Freedom klikni sa programom da ti vracaju pare kad potrosis odredjeni broj novca preko nje. Bas su mi juce vratili oko 70 dolara za ovaj mesec...

U poslednje vreme Obama je pokretao neke akcije da se sistem naplate kredita preko rata vezan za kreditne kartice napravi nesot transparentnijim. Obicno ljude navuku sa 0% APR (0% kamata na godisnjem nivou) pa je promene posle cini mi se prve godine. Pa ako kasnis, podignu je i tako u krug sve dok kredit ne otplatis... A najvise se ovi pogube kad ne ukapiraju da je APR godisnja kamata a ne ukupna. Pa moras da je pomnozis sa brojem godina. Npr, zajam za kucu kad kazu 4 % APR nekim zvuci ih pa nije mnogo ali kad to prevedes na 30 godina x 4 % po godini i kad to ispadne 120 % znaci da placas na kraju kucu 220 % tj 2.2 x ona njena nazivna vrednost u oglasu + takse, osiguranja sta vec. Ovo ja karikiram da bi racunica bila laksa, nije bas tako znam.

Ali fascinantno je kako ljude ovde navuku na kredite, pogotovu studente i mlade, lako se navade da samo upadaju u sto vecu i vecu bulu... Pa se nadaju kad se zaposle sve ce to da otplate...

Last edited by vuxanne; 25.05.2012 at 16:34.
Reply With Quote
Staro 25.05.2012, 19:27
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Ma vec smo pricali o kreditima, i moje misljenje je da je to super kad kupis nesto na x mjeseci bez kamate. Nikad ne prelaziti neki procenat ukupnih primanja i sve je za 10.

Sto se tice kredita za kucu i kamata, tu bi se slozio da uzimaju lopatom. Ali ako imas mogucnost da kupis kucu/stan i da ti mjesecna rata bude manja ili jednaka mjesecnoj renti u istom ili manjem stanu/kuci, onda koga briga koliko oni na kraju uzmu? I uvijek mozes ranije vracati dug pa iznos koji bi platio za kamatu drasticno smanjis, kao i broj godina.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 30.05.2012, 07:07
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno моје искуство у вези кредитне картице...

Ево и ја да напишем нешто на ову тему.
Чим нам је стигао социјални број, истог дана смо отишли (са пријатељицом) у Chase банку и отворили рачуне, ја чекинг и сејвинг а моја жена само чекинг. Иако сам ја био доста упућен у све трошкове вођења рачуна и постављао доста питања (које су банкару преводиле моја жена и пријатељица) опет нисмо били добро информисани или нисмо лепо схватили, како год...
Речено нам је да ћемо избећи месечни фи од 12$ за вођење рачуна ако имамо месечни директни депозит од најмање 500$, али иако смо приликом отварања рачуна депоновали чекове од плате, није нам објашњено да то није директни депозит већ само ако фирма уплаћује плату директно на рачун (а наша фирма то не ради...). Када сам то схватио (после отварања рачуна и повратка у стан) био сам бесан и осећао се преварено, али пошто смо веома брзо почели да радимо и зарађујемо (ја непуних 65 сати по слетању а моја жена недељу дана после мене), нисмо потрошили новац који смо понели из Србије па смо релативно лако од старта испунили услов за избегавање плаћања одржавања рачуна тако што смо имали у сваком моменту најмање по 1.500$ на чекинг рачунима односно ја 300$ на сејвинг рачуну.

Прву апликацију за кредитну картицу сам имао после два месеца од отварања рачуна (то је очигледно била грешка, али ајде...) и наравно да су ме одбили јер нисам имао ни превише пара на рачунима ни било какав рачун на моје име чијим се плаћањем утиче на кредитну историју. Још сам ја тада сам (иако сам доста слаб са енглеским) покушао да све објасним службенику банке који је американац.
Касније сам аплицирао за кредитну картицу у Таргету и одбили ме због недовољне кредитне историје (да не дужим сада, али смо 4 месеци користили бесплатан гас, јер нам ништа није стизало, никакво обавештење а нисмо хтели сами да се пријавимо и тек када је стигла опомена пред искључење гаса тренутном резиденту у стану, тј нама, тек тада смо се пријавили за гас и почели да га плаћамо) јер нисам имао ни рачун за телефон на моје име пошто ми више одговара припејд варијанта а и у будућности, бар за сада, не планирам постпејд.
И када сам половином априла био до банке да стопирам плаћање јер нисам био задовољан услугом коју сам платио, тада искористим прилику да опет аплицирам за кредитну картицу. (на стотинак метара од мог посла је Чејс банка у којој ради једна српкиња, једна хрватица и један босанац, па могу нормално да причам и да ме разумеју у потпуности а и ја њих). Дакле, код те наше дивне жене (иначе су у свим филијалама изузетно љубазни и чим примете да нешто чекаш обавезно неко прилази и нуди помоћ, тако да нема беспотребног губљења времена. Ово је бар моје искуство), аплицирам за кредитну картицу и објасним јој да мени кредитна картица треба само због кредитне историје, да сам срећан и са мојом дебитном картицом, али да морам да градим ту историју. Кажем јој да имам само два рачуна за гас плаћена на моје име, од којих је први био трећина обавезног депозита и тек један прави рачун, и ништа више осим солидног стања на сејвинг рачуну, који је и она сама видела.
Она ми је рекла да ћемо да пробамо и ако ме одбију да пробам код радњи типа Бестбај и слично да ми они издају неку кредитну картицу. Када сам јој рекао да су ме одбили у Таргету рекла ми је да ће ме вероватно одбити и сада у Чејсу, али да ће она да напише специјалан захтев јер су ми финансије солидне и никакву глупост нисам направио.
Углавном, када смо попуњавали апликацију, мало смо дотеривали реално стање (ставили смо да сам годину дана на овој адреси на којој сам, уместо тадашњих 6 месеци, да ми је годишња зарада већа него што јесте и рекла ми је да се овде научим да тако радим).
После пар дана стиже мени коверта и одбијеница због недовољне кредитне историје!
Ја већ бесан, почињем да размишљам да мењам банку иако сам задовољан Чејсом, али ако већ неће да ми дају кредитну... кад дан-два после срећем на послу, у радњи у којој радим ову нашу из банке и сва срећна (јер је успела да купи 8 карата за концерт Лепе Брене иако јој неко рекао да су све карте продате ) ми каже да сам добио кредитну картицу. Ја јој кажем, па како прекјуче ми стигло писмо да сам одбијен а она ми одговори овим речима: да је својим магичним рукама извела магични трик (шта год то било ) и да ми је одобрена картица. Када сам дошао у стан, видим и-мејл од банке у којој ми честитају на добијеној картици. Рекох себи, ова се није шалила (стварно једна предивна жена која се баш потрудила, а нисам јој што се каже ни род ни пријатељ...).
Када ми је за пар дана на адресу стигла картица, видео сам да је лимит 800$ и онда сам ишао до банке да се захвалим жени и да активирамо картицу и да је питам како је најпаметније да је користим јер ми је циљ прављење кредитне историје. Рекла ми је да се трудим да је често користим али да ми буде на располагању око 60% лимита, значи око 480$. Направили смо налог за онлајн плаћање и сада је све ок.
А датум одобрења картице и почетка крдита је на 7 месеци и један дан од слетања у УСА.
Картицу редовно користим за сва плаћања и када се накупи нека цифра платим колико треба да би ми расположени лимит био најмање 60%, како ми је саветовано.

Да поменем да сам презадовољан што ми је банка (наравно, био сам код те наше службенице, која није обичан шалтерски радник) изашла у сусрет и одбила плаћање јер нисам био задовољан услугом коју сам платио (у питању је био рачун од 87$), тако да сам ја у принципу веома задовољан овом банком иако практично не постоји камата на штедњу, али не може све да буде идеално...
Staro 30.05.2012, 17:31
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
Када ми је за пар дана на адресу стигла картица, видео сам да је лимит 800$ и онда сам ишао до банке да се захвалим жени и да активирамо картицу и да је питам како је најпаметније да је користим јер ми је циљ прављење кредитне историје. Рекла ми је да се трудим да је често користим али да ми буде на располагању око 60% лимита, значи око 480$. Направили смо налог за онлајн плаћање и сада је све ок.
А датум одобрења картице и почетка крдита је на 7 месеци и један дан од слетања у УСА.
Картицу редовно користим за сва плаћања и када се накупи нека цифра платим колико треба да би ми расположени лимит био најмање 60%, како ми је саветовано.

Да поменем да сам презадовољан што ми је банка (наравно, био сам код те наше службенице, која није обичан шалтерски радник) изашла у сусрет и одбила плаћање јер нисам био задовољан услугом коју сам платио (у питању је био рачун од 87$), тако да сам ја у принципу веома задовољан овом банком иако практично не постоји камата на штедњу, али не може све да буде идеално...
Kroz ova maltretiranja oko kreditnih smo svi prosli, neki vise, neki manje (zavisi kada si dosao). Sluzbenik u banci moze da napravi override na odrednjeni broj zahteva u toku meseca. To su te "magicne ruke" :-). Bez toga, ne vidim svrhu postojanja sluzbenika u banci (ne vidim je ni sa tim, ali ajde). Generalno, ono sto oni urade je isto sto ti uradis od kuce preko interneta. Popunis aplikaciju za kreditnu karticu, kliknes na dugme, neki glupi algoritam u teksasu odlucii da li mozes da je dobijes ili ne....i to je to. Sluzbenik uglavnom nece da radi override (pogotovo ne amer da izadje u susret imigrantu). Ako imas srece, moze ti se desiti da naidjes na tako neku ljubaznu nasu osobu koja zeli da ti pomogne. Secure credit card je po meni ipak najbolji nacin da se krene i da se izbegnu ova maltretiranja. Jednostavno, uzmes secured (ali ne iz bank of america....jer su oni idijoti koji i za to odbijaju). Chase nazalost ne nudi secured, ali ima gomila banki i kreditnih unija koje nude. Kada uzmes secured, ne trazis nista godinu dana. Eventualno mozes pokusati nakon 6 meseci neke prodavnice (ali ne best buy ili costco...kod njih je najzajebanije jer su veliki iznosi).

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 31.05.2012, 18:00
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Da Best buy je najgori sto se tice odobravanja kartica. Costco je nudio koliko se sjecam american express, a ta mi se ne svidja jer je preko 100 dollara godisnja clanarina (ako se ovoga dobro sjecam).

Ako vam treba kartica slicna onoj od best buy-a probajte uzeti jednu od newegg-a. Ja sam je bio dobio bez problema, u par dana razmaka kad me je best buy odbio.

Moja iskustva sa secured karticom od BOA veoma pozitivna. Nakon godinu dana nam vratili novac i pretvorili karticu u non-secured.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes