![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Jel si probala da se povezes sa nasima? Nemoguce je da nema bas nikakvog posla. Ovde je na primer mnogo manja sredina i nasih nema koliko i u Chi, pa opet moze po nesto da se nadje. Mora bre da ima nekog posla a narocito za tebe jer kapiram da si obrazovana i da jezik nije problem
|
|
||||
|
||||
![]()
Poznanica nase prijateljice je u Chicagu vec nekoliko godina, otisla je preko lutrije, dobila GC, a zivi od kelnerisanja. Osnovna plata joj je relativno mala, ali se na baksis dosta nakupi, pa izlazi preko 2000 mesecno. Od toga komotno placa stan, otplacuje kredit za kola, zivi relativno normalno i ceka da joj jaca polovina zavrsi papirologiju i dodje u USA.
Ne znam za Chicago, ali sam bas pre jedno nedelju dana pricao sa drugaricom iz gimnazije, ona je vec godinama u USA, dobila je i drzavljanstvo poodavno, kaze da jeste kriza, ali se poslovi uvek mogu naci.
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
|||
|
|||
![]()
Ovo je u poslednjih osam meseci, ljudi da se razumemo, ko bi stvarno zele da zivi u gradu gde je zima 7 meseci, i to ne mislim na zimu nesto ispod nule, nego minus deset pa dodash nesto shto se zove wind shield efekat pa to ispadne minus 25 pa puta sedam meseci ... svaki dan tako, a pride ovde nema dovoljno suncanih dana, pa ljudi masovno pate od depresije. Da li stvarno ovaj shto je postavio prvo pitanje zeli da zivi ovde?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A onda napises sledeci post i ja shvatim da nisam trebao ni da se izvinjavam... Bilo sta vodoinstalater, moler?!?! Ja sam podcenio tebe, a ti hiljade i hiljade ljudi koji rade ove, po tebi bilo kakve poslove....
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Pa ja tu zajebanciju od posla moram da probam...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Upravo ta tvoja zadnja recenica govori da kod nasih ona 100% nema sanse da nadje posao. Do sada od svih ljudi koje sam ja upoznao u chicago, 95% je dobilo posao preko neke veze (nije to uvek rodjacka veza i sl....pod veza podrazumevam da si znao nekoga u firmi...da nisi se tek tako prijavio na oglas). Ajd kada je vec ovakva tema....da dam i neko svoje misljenje. Chicago je izuzetno lep grad. Jedine stvari koje mi se ne svidjaju su: klima koja je cist uzas, monotonija ravnice i uzasan commute. Takodje, zakon je ovde malo....ahmm...previse liberalan. U svakom slucaju, sam grad kao grad je izuzetno lep i ima sta da se vidi. On je americka prestonica sto se hrane i restorana tice...pa ono.....ko voli da jede (kao ja npr), ovde ima sve i svasta da proba. Ima 9k restorana i 21k pubova. Leti ima mnogo dogadjanja (festivala itd), dok je zima mrtva....da mrtvija ne moze biti. Sto se poslova tice, ljudi to je ovde cista sreca. Fakat je da ako si fakultetski obrazovan i znas dobro engleski da imas manje sanse da nadjes "bilo kakav" posao, ali zato su ti vece sanse da ako ikada nadjes posao....u njemu i napredujes. Mozda cu zvucati kao rasista, ali po meni jedan belac koji se doseljava u ovu zemlju sa namerom da radi "bilo sta", trebao bi radije da bira gradove i drzave gde nema crnaca, meksikanaca, pakistanaca, indusa, azijata itd......jer upravo oni drze lobi "bilo sta" poslova. Takodje, lakse je dobiti bilo sta poslove ako si mlad (mislim na do 25 godina). Jedine konobare koje sam video preko 25 su oni u ekskluzivnim restoranima (a to su vec profesionalci). Manikir i pedikir npr. drze iskljucivo azijati....i neces videti nijednu radnju tog tipa da neko osim azijata radi u njoj. Pumpe i convenient store drze indusi. Liqueur store i tobacco store drze arapi itd. Jos na pumpama i ima drugih nacionalnosti, ali sef je uvek indus. Sto se naseg lobija tice....ako si jedan od onih sto nosi Ratka Mladica na plecima....onda je ovo raj za tebe. Ko razume...shvatice. |
|
|||
|
|||
![]()
Elektroinstalateri, moleri i ostali zaradjuju mnogo dobro. Sam start je mozda malo manje, ali ocekuj kroz par meseci oko 3k mesecno. Naravno, ako postanes clan unije (sto je tesko izvodljivo) i imas sertifikat za molera ili instalatera.....onda bar 5-6k mesecno. U principu, zaradjuju toliko da ti se ne isplati uciti... :-)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Drugi savet bi bio da se okusa u call centru. Razne vrste customer service poslova ima ih na stotine. Obicno se trazi jednogodisnje iskustvo ali ako se pokazes na intervjuu nije,obavezno. Ovo sto sam ja do skoro radio je fino placeno-collections. Amerima je neprijatno da se prepiru sa ljudima pa tako ima dosta stranaca koji to rade a kao sto rekoh placa se na procenat pa gornjeg limita za zaradu nema! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Ja sam vec nedelju dana u Chicagu. Jos nisam dobio SSN a nasao sam tri poslove, od kojih naravno odabrao sam jedan. Imam izvrsnu skolu iz Makedonije, a ne biram kakv posao cu da radim za pocetak. Nadam se kasnije da cu uspeti naci posao koji mi je po volji, u to sam jako siguran. Tako da, posao ima za svako ko zeli da radi, za neradnike nema nigde, ni u Americi, ni na Balkanu.
2009EU00021xxx 19.05.2008- dobio prvu kovertu 23.05.2008- uzvratio sam svojom kovertom 29.05.2008- dobili su moju kovertu 16.03.2009- poslata druga koverta 15.05.2009- zakazan lekarski 26.05.2009- zakazan intervju ![]() VISA U PASOSU |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
koji/kakav vencani list traze | Anci Komanci | Prva koverta | 17 | 24.02.2011 15:22 |
Koji delovi grada? | curcin | Lokacije u USA | 9 | 27.02.2009 01:50 |
Korisni linkovi za ljude koji su dobili prvu kovertu | landlord | Vaša strana | 0 | 12.07.2008 08:36 |
Na koji način doći (i ostati) u USA? | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 06.09.2007 15:03 |
![]() |