ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.11.2013, 15:49
branchilo branchilo je offline
Član

Datum prijave: 21.11.2013
YU lokacija: Banjaluka
Nepromenjeno

You can sponsor one relative regardless of age or relationship only if you do not have a living spouse or common-law partner, conjugal partner, a son or daughter, parent, grandparent, sibling, uncle, aunt, nephew or niece who could be sponsored as a member of the family class, and you do not have any relative who is a Canadian citizen or a permanent resident or registered as an Indian under the Indian Act.

E ovaj dio nisam pažljivo pročitao. Znači, ne smiješ imati ni žene, ni djece, ni roditelja, ni rođaka tamo i tek onda možeš sponzorisati 1 rođaka da dođe. E tugo moja.
Reply With Quote
Staro 25.11.2013, 16:04
Emiiuki Emiiuki je offline
Drug član

Datum prijave: 25.10.2012
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Baš tako, ni kučeta ni mačeta, upravo sam krenula da ti napišem.
Čula sam da je to sponzorisanje ranije bilo drugačije regulisano ali je promenjeno pre neku godinu. Jetrva ima sestru u Edmontonu pa su i oni planirali da odu preko tog programa ali, dok su se smislili hoće li ili ne, zakon se promenio pa sada više nemaju dileme...
Mada, negde sam pročitala, ali stvarno ne mogu da se setim gde, da su ostale još dve provincije sa tim starim pravilima. Prilično sam sigurna da je Manitoba jedna od njih, ali ti to ništa ne vredi ako imate samo jednog rođaka u Kanadi.
Što se tiče FSW mislim da nije realno očekivati da se tvoje zanimanje pojavi na listi zanimanja, bez ljutnje... Čime se supruga bavi, koliko staža ima, možda da tako pokušate? Ako imate bilo kakve šanse, krećite odmah da se pripremate pošto sve procedure traju godinama, a i koštaju. Mi smo izašli iz tog poželjnog raspona godina i zato gubimo bodove, a i ko zna kada će krenuti novi krug prijava pošto će ponovo promeniti zahteve od 2015 ali se ne zna šta će biti do tada.
Reply With Quote
Staro 25.11.2013, 20:35
Član

Nepromenjeno

Ma kakve ljutnje, svjestan sam ja toga. Bolje bi bilo da sam zanat kakav završio. Moja diploma ne vrijedi tamo ništa, iskustvo još manje. Vjerujem da mi to čak ne bi uvažili ni kao znanje engleskog jezika, da bih opet morao polagati IELTS.

Supruga je završila prvo višu poslovnu školu prije 10-tak godina. Prije dvije godine smo skuckali nešto para da upiše treću godinu i da dobije zvanje diplomiranog ekonomiste i visoku školu što je ovdje još moguće sa 180 ECTS poena. Mada joj je zvanje usko specijalizovano, piše joj da je Diplomirani ekonomista - menadžer za javnu upravu i administraciju. Nadali smo se da će imati više šanse na prijavi za neki državni posao tako, no kako to već kod nas biva - bez poznanstva i kinte ništa.

U svakom slučaju, ona ima preko 10 godina iskustva u administraciji. Štaviše ovih dana će joj biti jubilarna desetogodišnjica kod ovog gazde, a i prije toga je radila sličan posao nešto jače od godinu. U pitanju je i veleprodaja i maloprodaja, obrt je popriličan, radnika malo, te je radila sve, od naručivanja do preuzimanja i izdavanja, direktan rad sa kupcima, a kad zatreba čak i istovar, kako to već biva kod privatnika. Ostala je tako dugo jer je odgovorna osoba, a do posla je danas doći teško boljeg, da ne kažem ikakvog. Sve znate.

Godine prolaze neosjetno, po 5 odjednom, reklo bi se. Sad su nam 32.
Reply With Quote
Staro 25.11.2013, 21:48
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Datum prijave: 25.07.2010
US lokacija: Ko zna!? Mozda NYC jednog dana.
YU lokacija: Gradiska, RS, BIH
Nepromenjeno

Da se nadovezem na pricu. Mislim da je pored Manitobe, bila ukljucena i provincija Saskatchewan, ali nemoj me drzati za rijec. Proslo je vec nekoliko godina kako je izasla lista deficitarnih zanimanja o kojoj sa vec pisao, tako da nisam u toku od kako je ona na snazi.
Ne znam da li si na faksu pored eng. trebao uciti i drugi strani jezik? Koliko se sjecam, u Banja Luci je to bilo prije novog sistema. Vidim istog smo godista, pa sam se toga sjetio. Ne znam kako je sada!? Ako si kojim slucajem, uzeo kao drugi strani jezik francuski, onda pokusaj se raspitati za Quebec. Oni imaju poseban program imigracije od ostatka Kanade, jer su bas autonomija za sebe.
Prvi jezik im je francuski i to stavljaju kao prioritet.
Eto, ako sam ti barem malo pomogao, bice mi drago!
Staro 26.11.2013, 04:08
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik branchilo Prikaz poruke
Ma kakve ljutnje, svjestan sam ja toga. Bolje bi bilo da sam zanat kakav završio. Moja diploma ne vrijedi tamo ništa, iskustvo još manje. Vjerujem da mi to čak ne bi uvažili ni kao znanje engleskog jezika, da bih opet morao polagati IELTS.

Supruga je završila prvo višu poslovnu školu prije 10-tak godina. Prije dvije godine smo skuckali nešto para da upiše treću godinu i da dobije zvanje diplomiranog ekonomiste i visoku školu što je ovdje još moguće sa 180 ECTS poena. Mada joj je zvanje usko specijalizovano, piše joj da je Diplomirani ekonomista - menadžer za javnu upravu i administraciju. Nadali smo se da će imati više šanse na prijavi za neki državni posao tako, no kako to već kod nas biva - bez poznanstva i kinte ništa.

U svakom slučaju, ona ima preko 10 godina iskustva u administraciji. Štaviše ovih dana će joj biti jubilarna desetogodišnjica kod ovog gazde, a i prije toga je radila sličan posao nešto jače od godinu. U pitanju je i veleprodaja i maloprodaja, obrt je popriličan, radnika malo, te je radila sve, od naručivanja do preuzimanja i izdavanja, direktan rad sa kupcima, a kad zatreba čak i istovar, kako to već biva kod privatnika. Ostala je tako dugo jer je odgovorna osoba, a do posla je danas doći teško boljeg, da ne kažem ikakvog. Sve znate.

Godine prolaze neosjetno, po 5 odjednom, reklo bi se. Sad su nam 32.
kad vec imas rodjaka u Kanadi neka proba da ti pronadje posao..Ne mora to posao u struci da bude, neka ti nadje bilo sta....pa posle odavde ima nekoliko nacina da se dodje do Permanent Resident-a
Reply With Quote
Staro 26.11.2013, 14:08
Član

Nepromenjeno

Lover, nice to meet you. Izbor je bio italijanski i njemački, ja sam uzeo italijanski jer je bilo lakše položit. Francuski nije bio za moju generaciju, sumnjam da bih ga izabrao i da je bio, težak je, majku mu. Al nešto kontam, imam par drugara na kursu koji rade francuski, da krenem kod njih na časove, da pređem bar 1. stepen, da uložim godinu dana u to, da li bi to bilo dovoljno da razmišljam o Kvebeku?

Botexag, how do you do. Misliš da bi moglo? Negdje sam čitao da poslodavci tamo trebaju dokazati da na kanadskom tržištu rada ne postoji radnik sa sposobnostima koje njima trebaju. Lupam, kako bi opravdao što hoće da zaposli molera iz Bosne? Ili bauštelca. Stručan za neke majstorske poslove nisam.
Reply With Quote
Staro 26.11.2013, 19:03
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Datum prijave: 25.07.2010
US lokacija: Ko zna!? Mozda NYC jednog dana.
YU lokacija: Gradiska, RS, BIH
Nepromenjeno

Citat:
Lover, nice to meet you. Izbor je bio italijanski i njemački, ja sam uzeo italijanski jer je bilo lakše položit. Francuski nije bio za moju generaciju, sumnjam da bih ga izabrao i da je bio, težak je, majku mu. Al nešto kontam, imam par drugara na kursu koji rade francuski, da krenem kod njih na časove, da pređem bar 1. stepen, da uložim godinu dana u to, da li bi to bilo dovoljno da razmišljam o Kvebeku.
Sjecam se, da su mnogi tada birali italijanski jer je laksi, izmedju ostalih i moj kum. Mozda se i znate, on je upisao 2000-te!? Pokusaj sa kursom francuskog i raspitaj se na sajtu imigracije za Quebec, odvojeni su od ostatka Ca. po procedurama. Mnogima predstavlja poroblem taj jezik i zbog toga manje ljudi aplicira. Namjerno sam rekao na sajtu imigracije za Quebec, jer je to potpuno drugi sajt od onog zvanicnog sajta vlade. Pozdrav!

Last edited by lover; 26.11.2013 at 19:08.
Reply With Quote
Staro 27.11.2013, 00:50
Član

Nepromenjeno

Kuma ti ne znam sa fakulteta, meni je prvi izbor bio ekonomija. U engleski sam slučajno, usput zalutao, vremenom batalio ekonomiju i ostao u prosvjeti. Ne kajem se, krivo mi samo što mi to nije prvi izbor bio.

Ništa, pročitaću ovih dana to za Kvebek. Da vidim šta tu kažu. Francuski, kažu, ima tešku gramatiku, ali sve se usvoji nekako.
Reply With Quote
Staro 27.11.2013, 04:28
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

Citat:
Lover, nice to meet you. Izbor je bio italijanski i njemački, ja sam uzeo italijanski jer je bilo lakše položit. Francuski nije bio za moju generaciju, sumnjam da bih ga izabrao i da je bio, težak je, majku mu. Al nešto kontam, imam par drugara na kursu koji rade francuski, da krenem kod njih na časove, da pređem bar 1. stepen, da uložim godinu dana u to, da li bi to bilo dovoljno da razmišljam o Kvebeku?

Botexag, how do you do. Misliš da bi moglo? Negdje sam čitao da poslodavci tamo trebaju dokazati da na kanadskom tržištu rada ne postoji radnik sa sposobnostima koje njima trebaju. Lupam, kako bi opravdao što hoće da zaposli molera iz Bosne? Ili bauštelca. Stručan za neke majstorske poslove nisam.
naravno da je izvodljivo....
najteze je naci firmu koja hoce da te zaposli...sve ostalo od dokaza do stucnosti je mnogo lakse srediti....
s obzirom da imas rodjaka, uvek neko ima prijatelja koji je voljan to uciniti...
to je trenutno najlaksi nacin dolaska u Kanadu
i pre se papiri srede nego sa federalnim programom
Reply With Quote
Staro 29.11.2013, 00:52
Salec's Avatar
Salec Salec je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.05.2013
US lokacija: Phoenix
Nepromenjeno

Jako je tesko naci firmu koja hoce i moze da te zaposli, osim ako nemas neko specijalno zanimanje. Koliko je meni poznato, poslodavac mora da dokaze da ne postoji adekvatna radna snaga na podrucju cele Kanade, pa tek onda moze nekog sa strane da zaposli...

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja