![]() |
|
|
Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana. |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Par zapazanja koja mogu da imaju veze sa necim a i ne moraju ni sa cim:
Moja svekrva (da je ziva i zdrava – nekad nismo bile u ljubavi ali to mnogo bolje sad funkcionise iz tudjine preko telefona) nikako nije mogla da razume zasto joj snajka stalno visi u kafani umesto da kuva i sprema muzu kod kuce ko i svaka normalna zena, je’l te. Tokom vremena je to postala jedna od omiljenih tema u komsiluku, a snaja novinarka posteno probala da objasni da sve sazna pre u kafani nego u opstinskom PR office (u vrsackoj pivnici uvek visila politicka grdska elita i svita, te snajka uz kriglu tocenog piva uvek pre roka i vremena saznavala za koju tacku ce DSS da glasa a protiv cega ce radikali da se bune, o SPO sa dva odbornika od koji je na zalost sve zavisilo i da ne pricam). Sve u svemu, ne samo to nego i razno razne inspiracije su tu meni nadolazile za razne tekstove na neke od kojih se i dan danas onako lalinski od srca ponosim. Da napravim malu digresiju, u Vrscu vec stolecima narod slozno zivi, sve podeljen na lale i dodjose, “ne obracajuci paznju” ko je Rumun, Madjar, Srbin, pravoslavac ili katolik. Nekako tih dana bas pre nego sto mi podjosmo put Amerike, Djelic izbacio kampanju “Da i komsiji krava bude ziva i zdrava”. Opet, nekako bas tih dana u Subotici, mladic spske nacionalnosti upao u madjarski kafic zeleci da vidi jednu devojku koja je ocigledno i nekom drugom zapala za oko. Par sati kasnije petorica mladica madjarske nacionalnosti prebise gorepometog tako silno da im ni to nije bilo dovoljno nego jadnika nabise na kolac ko u stara turska vremena. Nadlezni organi rekose pice uzrok svemu i pocese da uveravaju uzbudjeni narod da incident nije na nacionalnoj osnovi. Nekoliko dana pre toga, lokalni odbornik opso’vo svu familiju sa zenske strane kolegi rumunskog porekla. Ovaj ga prijavio za sirenje nacionalne netrpeljivosti i mrznje. Ja sedim i razmisljam – kako sad? Kako mi to procenjujemo sta je na nacionalnoj osnovi a sta nije… I napisah ja jedan tekst, poslednji pre iseljenja, objavljen nekoliko dana pre poletanja. Tekst je bio naslovljen “Da i meni krava bude ziva i zdrava”. Napisala sam zasto sam protiv da u Vrscu postoji Uciteljski fakultet na rumunskom jeziku (dan danas nisam promenila misljenje – pronadjite mi jedan takav univerzitet u USA, Austriji i slicno – deca mogu da uce svoj jezik pri crkvenoj skoli; Hibro skola u Americi ima obavezan predmet jezika za svoje studente, sve ostalo je na engleskom jeziku i po istom programu kao i drugde). Kako meni taj ucitelj da uci moje dete u skoli koriscenje padeza kad se frlja na sve strane sa istim? Eto, isto mislim i ovde: necu da mi dete uci nakaradni engleski…Odemo jednom prilikom u Kustilj, naselje pored Vrsca da snimamo obicaje Bozicne – divota, deca na ulici, pesma svuda, mi kao mala deca… dok nismo ogladneli i usli u radnju. Niko nas ne razume. Sva sreca, kolega snimatelj Rumun iz Bele Crkve te se sporazumesmo nekako. Ja napisah u tekstu gorepomenutom: daj, neka mi neko kaze zasto je normalno da neko bude rodjen u zemlji Srbiji i da zivi u istoj 40 godina i da ne prica srpski jezik? A kuda to vodi? Mozes ti i ovde da ne pricas engleski samo je pitanje koje ces onda poslove da radis i koliko ces da budes placen. Ali jos ne sretoh nekog da je rodjen ovde a da ne prica engleski – iz principa… I tako – napisah ja da nemam nista protiv toga da komsiji krava bude ziva i zdrava ali ne ako to znaci da moja treba da crkne i da ja treba da izgubim svoja prava na slobodan govor i misljenje da bi neko drugi to isto pravo imao zagarantovano zakonom. Nasa sloboda je garantovana do one granice dok ne ugrozi tudju slobodu zar ne? Istog dana kolega iz redakcije RTS mi rece u nasoj omiljenoj pivnici, sve onako uz pivce, da sam Naci… eto! E sad zasto ja ovo sve pisem i gde to treba da stoji nemam pojma, ali nekako kao sto sam ranije dobijala inspiraciju u kafani, ovde istu dobijam na forumima jer kafanu bas i nemam nigde naokolo… E sad, kad vec besedim kao dragi nam Djole Balasevic, ja sam odrasla u prosvetnoj porodici, u malom mestu gde su se svi “frljali” jezicki ali sestri i meni je pretila kazna neizlaska u grad zbog istog… promeni Matica Srpska pravilnik nekoliko godina pre mog doseljenja ali ja rekoh ne moze! Neces ti meni da nepravilno proglasis za pravilno jer “se jezik razvija i menja” i posto ne oducise silan narod da se ne kaze “oba dvojica” vec "obojica” resise da “oba dva” proglase za dublet i pri tom da primene sibilarizaciju i palatalizaciju ne samo na licna domaca imena nego i na strana. Te tako Mel Gibsonu kad primenis nase jednacenje suglasnika po mestu tvorbe pise se Mel Gipsonu! Prevrte se meni nesto zelucu jer moj Vladika Banatski dobi svoj “Vladichin dvor” i recept postade “domacichin” i knjiga postade “Milichina”…. E, ne kod mene – da je hiljadu puta i Matica Srpska… Pa onda, ne verujem da su ukinuli izuzetak od jednacenja po zvucnosti da d prelazi u t u svim slucajevima osim kad se nalazi ispred s i sh te ce tako biti preDsednik ali i poTpredsednik… Stvaranje reci: predak – mnozina predaki – nepostojano a predki – kgh u czs ispred i predci – jednacenje suglasnika po zvucnosti pretci – t se gubi ispred c preci; slicno tome izuzeci, zadaci itd. E ako moje dete bude htelo – znace, ima od koga da nauci. Ako nece, onda nece – bolje da bude spelling bee… Sta jos htedoh da istrabunjam – da, naravno da smo neslozni ovde jer smo neslozni i tamo, ali sta da se radi. Zato ja i nemam nista protiv da me neko kritikuje oko stavova koje imam jer ja sam moje odluke donela – nisam srpkinja u Americi neko amerikanka rodjena u Srbiji i necu da mi neko meri haljinu i cipele kad odem u crkvu i da mi se podsmeva sto jos nisam kupila kucu ne pitajuci da li nisam htela ili nisam mogla… sta cu ja nekom tamo da objasnjavam da idem na koncerte, premijere, predstave, balete i ne znam gde jos umesto na nedeljno druzenje uz kolo i sarmu… to sve ispricah vec jednom i ti me D$D iskritikova opasno ali eto… daj sebi jos koju godinu pa videcemo… Secam se da je neko komentarisao kako razno razni ispiti postoje na college ovde – da, i jedan od obaveznih je Communication gde naucis kako da komuniciras sa ljudima koji su na razlicitom nivou od tebe a da ne udjes u conflict… pa postoji i Business Communication koji ja imam sledeceg semestra… e to je ono sto mi nismo naucili u skolama tamo: razbijala sam ja gramatiku i diferencijale, i znala svaku godinu i front iz oba rata (oni treci se jos nisu desili) ali niko me nije naucio kako da resavam konflikt i kako da reagujem kad se sef na poslu ponasa kao skot. E pa dobro mi svi dosli u Ujedinjene Americke Drzave gde te sef sa osmehom na licu otpusta a ti mu pruzas ruku kad izlazis iz firme jer ne zelis da rusis mostove za sobom… i gde nijedan kolega ne vice na tebe kad prica i gde ti se svaki professor obraca sa postovanjem… Umetnost komunikacije - sta mislite da smo malo spretniji u tome, da li bi ovoliko nas bilo ovde? Da su samo neki ljudi znali kako da komuniciraju i da se dogovore? I tako – smog check ili ne, covek nadje informaciju kad mu treba, nekad se sati provedu u redu ili na telefonu, a vreme kosta… ako neko zna informaciju recice, ako ne zna – potrosice se vreme na customer service gnjavazu i saznace se prava informacija. Valjda… hvala sto ste citali moje misli napisane eto tek tako. Sta cu kad mi dodje inspiracija… Ne pisem kao moderator – Srdjevicu seci gde ti volja… brisi ako tako treba, nema ljutnje sa ove strane… Ajd u zdravlje! Last edited by Zana; 22.10.2008 at 05:49. Razlog: ispravila slovne greske lol |
|
|||
|
|||
![]()
E,pa Zana ajd uzdravlje i ziveli,jer jer j...s zdravlje ako nismo zivi i j...s zivot ako nismo zdravi..klo,klo,klo,...uh bas prija ovo vrsacko pivo(valjda se v,pise malim slovom:naughty:)
|
|
||||
|
||||
![]()
@Zana:
Skidam ti kapu, odlican post, u slovce. :clap: Gledajte, ljudi, da izjavljujete neslaganje uz argumente, i bez nipodastavanja druge strane. Svi smo ovde zbog druzenja/pomoci, ne ide, brate... :smrc: Nego, kako smo presli u teski offtopic... :deniselo:
|
|
![]() |