![]() |
|
|
|||||||
| Ne-imigrantske vize Opšte teme o dobijanju i apliciranju za turističke, poslovne, medicinske i ostale ne-imigrantske vize |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
||||
|
||||
|
Ako si se sa skolom dogovorio da ti izda taj papir nece biti potrebe za transferom. Zna se tacno koja je svrha postojanja tih skola. Oni tako rade i funkcionisu da ljude odrzavaju u statusu, pomazu im oko dobijanja socijalnog broja, daju savete i smernice oko sredjivanja stalnih papira (u mojoj skoli je npr. pre dve nedelje imigracioni advokat drzao savetovanje koje je besplatno), a pri tom idu po ivici zakona ali ga ipak ne krse
Transfer je moguc tek po zavrsetku programa. Ukoliko zelis da transfer uradis u toku trajanja programa, tu vec mogu da nastanu peripetije. Nisam to isprobavao ali cu proveriti sta pise na I-20 obrascu vezano za tu situaciju.
|
|
|
|||
|
|||
|
Ja sam dobio turisticku vizu na 10g i planiram u martu da dodjem u USA i zanima me kako mogu da dobijem socijalni br...planiram da ostanem?
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
![]() Veliki pozdrav za tebe Magelan i stvarno se divim kada vidim da se jedna osoba toliko trudi da objasni, pomogne i izadje u susret tolikom broju ljudi sa razlicitim pitanjima. Kao i svi na ovom forumu i ja imam par pitanja. - Da li je uopste bitno koju skolu upisujes u USA, a koja se u potpunosti razlikuje od skole koju si zavrsio u Srbiji? Znaci da li je vezano za tvoju struku ili je totalno nebitno o kojoj se skoli radi? - Ok, skontao sam proceduru online prijave za neku US skolu i sta sve treba da se plati unapred, ali me interesuje kada se placa kompletna skolarina? Video sam da se ta cifra krece od $3000 pa na gore?. Znaci nakon prijave dobijas onaj I-20 obrazac od skole, ides u ambasadu na razgovor i npr dobijes vizu, sta dalje? Javljas li nesto skoli, kada im i da li im odmah uplacujes pare ili sta vec? - Sve prodje OK, dobijes vizu, odes u USA i javis gde treba. Unapred si dogovorio da ce ti obezbediti posao on campus i dobijes SSN. S obzirom da znam da taj SSN traje za ceo zivot i da se ne veze za poslodavca preko koga si ga i dobio, da li ga mogu iskorisititi i traziti posao na drugom mestu (znaci dati otkaz u campusu)? Jer F1 viza je studentska, pa ne znam kako na to gleda tamo neki poslodavac koji me prvi put vidi? - Vidim da si par puta komentarisao IT struku, pa me interesuje da li nesto vise znas o tome kako se kotiraju Microsoft sertifikati? Da li je sa tim sertifikatima "lakse" dobiti posao? Pocevsi od MCSA pa na dalje... Ili bolje receno, kako se kotiraju sertifikati uopste? Adobe photoshop, Corel... Nadam se da nisam ugnjavio pitanjima i da cu dobiti odgovor na iste. ![]() Ako ti to ne predstavlja problem, dobro bi bilo da mi posaljes tvoj mejl putem PP-a, jer imao bih nekih pitanja koja nisu bas za forum. ![]() Unapred zahvalan... |
|
|
||||
|
||||
|
@Boris_Bgd
- U principu nije bitno koju skolu upisujes (osim sto je neophodno da skola izdaje I-20). Ukoliko program tj. skola koju upisujes nema veze sa strukom aplikanta, dobro bi bilo u ambasadi dati dobar razlog zasto bas ta skola i bas taj program (jer ce to pitanje sigurno i postaviti). Zato je najbezbolnija i najsigurnija varijanta, bar po mom misljenju, prvo upisati neku skolu jezika zbog "usavrsavanja" i "napredovanja" na postojecem poslu u Srbiji, a onda ovde u nekom momentu preci sa engleskog na nesto drugo. - Sto se upisa tice, $3.000 je previse. Ja sam Kaplanu (prvoj skoli) platio sve ukupno nekih $2300 za 5 nedelja kursa jezika sto se ispostavilo kao vrlo skupo kad sam posle iskopao ove druge skole. U mojoj skoli I-20 dobijas tako sto skoli uplatis $850 i platis on-line Sevis fee koji je $200. Sevis placas drzavi, ne skoli. U skoli koja prima strane studente uvek postoji i osoba - refernet koji je zaduzen za strance i koji izdaje i salje I-20 obrasce. On ima pristup Sevis bazi i moze uvek da proveri kada si i da li si platio Sevis, da li si dobio vizu i gde (dakle sve mogu da vide) tako da kada se pojavis u USA i odes u skolu taj isti sluzbenik treba da te "aktivira" na Sevis sistemu kako bi se znalo da si u legalnom studentskom statusu. Umalo da zaboravim, skola ti izdaje I-20 tek kada uplatis dogovorenu sumu novca (od skole zavisi da li ce to biti $850 ili $30.000) ![]() - Job-on-campus neces tako lako ugovoriti iz Srbije. Jedino da vidis da kontaktiras sve ove skole ciji su linkovi postavljeni u postovima na ovoj temi pa ti se mozda i posreci. Ja u prvoj skoli nisam uspeo da dobijem posao. Tek sam u drugoj uspeo da se izborim za te potvrde i to je bilo 5 meseci posle ulaska u USA, pa dok je SSN stigao, pa dok sam povadio vozacku i ID u zbiru ispade 6 meseci (bilo je poprilicno cupavo). Ti mozes otkaz na tom poslu da das kad hoces, to tebi niko ne brani, samo sto trazenje svakog posla van kampusa, a bez dozvole imigracionog zvanicno nije dozvoljeno i predstavlja kresenje zakona... Kao i svakom non-imigrant-u, i na tvojoj kartici socijalnog broja ce pisati da ti je rad dozvoljen samo uz autorizaciju DHS-a (Department of Homeland Security). Neki poslodavci na to nece obratiti paznju, mada uvek imas mogucnost da samo napises u prijavi socijalni broj pa onda oni sami rade proveru da li se broj poklapa sa tvojim imenom i prezimenom... - IT i nije bas moje polje. Moji komentari su se uglavnom odnosili na to da ljudi sa IT iskustvom imaju dobre sanse da se "uglave" na dobro placene pozicije... Sta, kako, gde, zaista nisam kompetentan. Vise je jasmanac komentarisao IT jer je on u tom poslu, ja zaista ne znam nikog ovde u Cikagu licno ko se bavi IT strukom pa i nisam od neke pomoci... Veliki pozdrav
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Imam samo jos neko pitanje vezano za SSN. Ako sam dobro shvatio, pravo da radis sa F1 vizom ti je dozvoljeno SAMO za taj posao u kampusu? Kada odes da trazis posao na drugom mestu uz prikazivanje SSN-a poslodavcu, trazice ti i dokaz koju vizu trenutno posedujes. Jesam li dobro shvatio? Odnosno da li je autorizacija DHS-a to ili je u pitanju nesto drugo? Sve te ovo pitam u vezi SSN-a, zato sto sam na dosta foruma citao o iskustvima ljudi kojima je bilo bitno da dok im traje ta prva legalna viza koja im dozvoljava vadjenje SSN-a, svi preporucuju da to prvo urade (uz vadjenje ID i DL), a posle i kada istekne viza KAO bas ih briga niko te vise nista ne pita. Malo mi je to cudno da niko ne vrsi proveru. A i mislio sam da upisem neku skolu za ucenje jezika, jer sve ostalo odudara od moje struke (nije IT). ![]() Hvala jos jednom. P.S. Jos ovo. Da li je upis u te USA skole i predaja papira u ambasadi (predaja za F1 vizu) ogranicena u toku godine (tipa septembar i april recimo) ili je upis u toku cele godine?
|
|
|
||||
|
||||
|
@Boris_Bgd
- U prvoj godini F1 statusa ti je zvanicno dozvoljen rad samo u okviru skole (on-campus). Posle prve godine skolovanja, imas mogucnost da imigracionom posaljes zahtev za rad van skole (of-campus) ukoliko im prilozis dokaz da je doslo do drasticnih finansijskih promena kod osobe koja te sponzorise (to mozes biti ti ili npr roditelj ili neko trece lice ukoliko se odlucis da roditelja u onim formularima stavis kao sponzora). U tom slucaju dobijas dozvolu da radis van skole 20 sati nedeljno. Isto tako, ukoliko posle programa u skoli dobijes OPT (praksu) koja traje godinu dana, tada imas pravo da raidis off campus. U oba slucaja ti od imigracionog stize dozvola za rad koju prilazes poslodavcu. E sad, to sto ti poslodavci gledaju kroz prste pa ti ne traze dozvolu za rad dok je jos nema, to je njihov propust koji ide u tvoju korist (i neces biti ni prvi, a ni poslednji koji se tako provlaci). Uostalom, vecina njih ni ne zna sta znaci recenica koja je ispisana na kartici vezana za ogranicenje. Sve se na kraju svede na slogan "Don't ask - don't tell"... - Imigraciono i poresko su do skoro bili totalno nepovezane firme i niko ti nije gledao u poreskom pod kojim ti uslovima, gde i kako radis ukoliko si na pocetku godine prijavio porez. U poslednje vreme (tako su mi bar rekli poznavaoci prilika), te dve "firme" su pocele diskretno da komuniciraju, i ume da bude nezgodno ako godisnje preteras 30k. Ukoliko imas neku manju platu ne bi trebalo niko da te dira (ume da bude "sumnjivo" ako on-campus zgrces preko 30k). - U drzavi Illinois, provera se jos uvek radi samo na nivou poklapanja socijalnog broja i imena i prezimena. Jos uvek nisu poceli da proveravaju podobnost za rad (E-verify program u Ilinoisu i nije bas omiljena igracka), ali to ne znaci da ces biti lud i prijaviti se za posao u federalnoj ustanovi ![]() - Skolu mozes upisati kad god hoces. Pogotovo za engleski imas stalno termine tako da nisi vezan za odredjene mesece u godini. - Sa SSN-om mozes da izvadis ID i DL sa studentskom vizom jos samo u Illinoisu, a da ti pri tom ne ogranice trajanje dokumenta na datum isteka vize. U ostalim drzavama te ogranice, a kad viza istekne tesko ces nekom glupavom salterskom radniku da objasnis da si jos u statusu, iako je tvoja viza istekla i NEMA REIZDAVANJA osim za one koji su jos pod stare dane vadili ID i DL dok nije poostreno pre par godina. U Maryland-u si ranije mogao da dobijes sva dokumenta i nisu gledali datum isteka vize. Ko je tad izvadio sad samo produzuje, a novopridosli ostaju kratkih rukava. Znam gomilu njih koji iz ostalih drzava dolaze u Cikago pre isteka vize da bi izvadili vozacku i ID dok viza u pasosu ne istekne. Ovde lepo dodjes u DMV, prilozis pasos i SSN i daju ti dozvolu na 4 godine (4 godine plus do rodjendana), a ID na 5 godina (plus do rodjendana) i niko ti ne gleda kada istice viza - bitno je da jos nije istekla u tom momentu. Dokle ce tako biti, ne znamo. U svakom slucaju, za 4 tj. 5 godina ja se pojavljujem u DMV-u sa starom vozackom i samo vadim novu (bez pasosa). Last edited by Magelan; 08.01.2011 at 02:14. |
|
|
|||
|
|||
|
Imam i ja jedno pitanje, da li nakon zavrsetka skolovanja moze da te zaposli americka firma?
Da znam da li posle skolovanja da jurim firmu ili zenu
|
|
|
||||
|
||||
|
Naravno da moze. Neki standardni put za sredjivanje statusa ukoliko vec dolazis sa studentskom vizom je:
F1 -> OPT -> H1B -> EBx Green Card -> US Citizenship OPT - Optional Practical Training (praksa u trajanju od godinu dana nakog zavrsenog programa u skoli) EB1, EB2, EB3 - Employment based Green Cards (broj zavisi od nivoa obrazovanja i jos nekih parametara, to jos nisam proucio do detalja) Ukoliko ujuris zenu u medjuvremenu, onda si skratio proces Koliko, to vec zavisi u kojoj etapi sklopis brak Jer ako se ozenis odmah po sletanju sa aerodroma, eto americkog pasosa za 3 godine (plus jos par meseci). Ukoliko se ne ozenis, onda sve ovo ume da se zestoko oduzi.....
|
|
|
|||
|
|||
|
Odlicno, bas mi je taj info trebao. Krecem polako sa pripremama
![]() Sa druge strane, nije mi toliko vazno da dobijem njihovo drzavljatsvo vec mi je vaznije da se dokopam H1B vize. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
... A, mislio si na školovanje? Pa može i to... ![]() A sada ozbiljno: H1B viza je teško za dobiti osim ako se ne zaposliš u nekim većim firmama (Microsoft, IBM, Cisco... za šta su iskreno šanse veoma male), jer je ta viza logistička noćna mora i košta poslodavca dosta para. Dakle, nijedan poslodavac ti je neće obezbediti ako ne bude baš siguran da mu ti trebaš. Dobra stvar je to što se možeš prijavljivati na GC lutriju dok si na H1B vizi i lako preći na nju ako je dobiješ.
|