ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 12.03.2011, 09:41
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Necu da otvaram novu bzvz temu. Ukljucim tv jutros i ova reklama me saceka, a taman smo se preselili u kaliforniju
Reply With Quote
Staro 12.03.2011, 10:57
Mirko86 Mirko86 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa Prikaz poruke
Necu da otvaram novu bzvz temu. Ukljucim tv jutros i ova reklama me saceka, a taman smo se preselili u kaliforniju
Svaka im cast.Umesto da se bore protiv ilegalne imigracije oni se bore protiv legalne.
Reply With Quote
Staro 12.03.2011, 11:47
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mirko86 Prikaz poruke
Svaka im cast.Umesto da se bore protiv ilegalne imigracije oni se bore protiv legalne.
Ljudi su samo ocajni i ne znaju vise gde da se okrenu...a posla nema. Predpostavljam? Covek je mozda donekle i u pravu, imas jednu odredjenu kolicinu poslova koji nisu dovoljni za ljude koji su vec tamo ceo svoj zivot, a vlada dovodi nove i nove emigrante da dele to sto vec nije dovoljno. Mislim da on nije toliko protiv new comers koliko je protiv vladine politike da dovodi sve vise i vise ljudi da jedu iz istog (malog) tanjira.
Uvek ima i zloca, nacionalista, koji ne vide dalje od svog nosa svakako.
Sa jedne strane ih razumem, a sa druge malo te teraju da se zamislis o celoj slici onoga sta te ceka, mnogo dobrih stvari ali i par losih sa kojima ces MORATI da se uhvatis u kostac, kad tad.
Nijedna zivotna okolina nije savrsena, uvek ce biti nesto/neko sto ce da smeta. Vestina je pronaci onu kombinaciju koja ce tebi licno najvise da odgovara uz cenu koju moras platiti dok pokusavas da se prilagodis. A prilagoditi se moras, ili - nazad odakle si dosao!
Znas ono, ne plati na mostu, platices na cupriji. Samo da cuprija ne ispadne skuplja od mosta.
Staro 12.03.2011, 17:23
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Score Prikaz poruke
Ljudi su samo ocajni i ne znaju vise gde da se okrenu...a posla nema. Predpostavljam? Covek je mozda donekle i u pravu, imas jednu odredjenu kolicinu poslova koji nisu dovoljni za ljude koji su vec tamo ceo svoj zivot, a vlada dovodi nove i nove emigrante da dele to sto vec nije dovoljno.
Nisu oni ocajni, nego budale! 99% rodjenih Amerikanaca, naturalizovanih Amerikanaca ili onih koji su godine proveli ovde na racun raznoraznih viza su APSOLUTNO u boljem polozaju nego bilo koji emigrant koji dodje u Ameriku. Tako da je mozda vreme da mi snimimo reklamo sa adekvatnim prevodom nase poslovice: Uzdaj se u se i u svoje kljuse!
A ono sto sam ja primetio je da najvise kukaju najveci neradnici i pogotovo oni koji imaju problem sa disciplinom. Ja sam pristao da staziram, dakle neplacena pozicija, jer sam zeleo i zelim time da se bavim do kraja zivota. Moj plan uopste nije bio da mi oni ponude placenu poziciju, vec da mi to bude americka referenca koju mogu da iskoristim za nalazenje placenog posla. Potpisao sam ugovor na 3-6 meseci. U doba ekonomske krize, onu su mi posle mesec i po dana raskinuli ugovor i ponudili placenu poziciju. I ne, nisu bili u deficitu sa zaposlenima, covek koji je radio taj posao je dobio da bira, premestaj ili otkaz. I on je sigurno sada kivan na mene i na ostale legalne emigrante.
A mozda treba da bude kivan na sebe? Za one koji su ikada ucestvovali na prenosu uzivo nekog dogadjaja znaju koja tenzija ume da vlada i koliko nema mesta za greske. Sve se proverava do iznemoglosti, a za greske se gubi posao. Moj prethodnik u takvoj situaciji misli da je zanimljivo i duhovito da tonskom mikseru iskljuci atmosferu, a da se onda ne javlja na radio dok ga tonac, verovatno u pred infarktnom stanju, zove iz reportaznih kola. Meni to nije bilo smesno ni kada mi je pricao. Mozda sam ja zbog toga cudan, ali sada Bogu hvala imam posao...
Staro 12.03.2011, 18:29
Stari vuk

Nepromenjeno

Dodjes vamo pa vidis, svaka basta pod konac, ko to odrzava? u 90% slucajeva imigranti, odes u prodavnicu, jednu od onih shto se zavrshavaju sa mart ili onih robovlasnisckih (sa ultra popustima), tu ne rade amerikanci... osim na sefovskim pozicijama (i to jedva) da ne kazem da je u celoj prodavnici radilo samo 3 amera koji su beli(od 70 i kusur zaposlenih). Ko ce da radi u gradskoj cistoci i da odnosi djubre, ko ce da cisti ulice, ko ce da radi onako prekvalifikovan sve one najgore i najprljavie poslove u 90% imigranti.
Tako da drage sadashnje i buduce kolege i koleginicie imigranti neka vam je sa srecom.
Na kraju krajeva spot je finansiran od idijota koji bi i ovako i onako hleba preko pogace, koji idu na letovanje umesto u Mexiko u New Mexiko zato shto je noviji, kupuju samo u prodavnicama koje se zavrsavaju sa mart. Da ne duzim dalje i nasi su se cigani na jednoj od pijaca bunili protiv kineza, koji im oduzimaju tezge i zamolili druga predsednika da ih vrati kuci u japan.
Reply With Quote
Staro 12.03.2011, 19:48
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Da, spot je glasno rekao ono sto mi medjusobno pricamo uz kafu, i sto pricamo sa kolegama na pauzi kad se malo bolje upoznamo... Ne znam sta sem toga da kazem jbg, osim da budem iskrena. Ja sam look up udruzenje, iskreno nisam ni znala da postoje a vidim da su sve sami PhDs i JDs u Board of Directors...da li su rasisti ili nisu, u to necu da ulazim, malo je sumnjicav patern u prezimenima...

E sad, ja cu da lajem - a vi mi politicki korektno kazite da lazem. Da napomenem - ja cu ovde prva da skocim na svako omalovazavanje i vredjanje po bilo kojoj osnovi (rasnoj ili bilo kakvoj drugoj). Pre nego sto pocne kritikovanje (mozda) samo da napomenem da mi je najbolja koleginica na poslu Latina koja se nakon udaje preselila u deo grada koji je 80% "beo" a druga koja je iz Azije je pobegla glavom bez obzira u Santa Moniku iz istih razloga...Skakala sam ja i u Vojvodini i pisala citave tekstove o tome sta mislim sto neko ko je rodjen u Srbiji ne prica srpski Ta "prava" iz sedamdeset i neke su tu drzavu i dovela dokle su je dovela, a slicno nesto mi se "vidja" i ovde...

Dakle - ovaj spot... Kod njih na sajtu pise ono sto je cinjenica - prodjes ulicom i vidis zenu u dvadesetim koja trudna vuce za sobom petoro dece i ti znas da oni zive od tvog poreza i jos se pitas kako da napravis pare da svoje (buduce) dete posaljes u skolu gde nece da slusa "frfljavi" engleski. Uzelo mi godinu dana da nadjem zgradu u komisluku gde od ranog jutra nece da mi drnda tranzistor, vristi Telemundo, cipele smrde u hodniku a gace necije vise na terasi. Onda ti kroz plafon procuri voda jednom godisnje kad padne kisa jer iranski komsija mora da ima international dish i ladno ti izbusi plafon. Ti mu kazes "Good morning, how are you" a on ti godinama samo klima glavom. Ni da bekne. Podjes na posao a vise od pola zgrade spava, neki na unemployment, neki na SS benefits, neki na workers compensation a neki cuvaju sitnu decicu - vecina imigranti. U autobusu na prozorima nema uputstva na engleskom kako u slucaju opasnosti otvoriti prozor, nego samo na spanskom. Pozoves DirecTV i pola sata ne mozes da izadjes iz menu jer mora automat da istrtlja opcije na spanskom, kineskom, japanskom, hibro, farsi i sto god vec...sednes u kola i kad vidis kosooku zenu u pedesetim za volanom od kojeg se jedva vidi - bezis po mogucstvu dve trake dalje. Odes jednom godisnje na "nasu" zurku a ono utrkivanje koje vise zajebo drzavu a ti ispadas valjda budala u njihovim ocima.

Sto vreme vise prolazi, mnogo mi je veliko sranje ova politicka korektnost... ovde svaka dzudza moze da se buni sto ces da kazes "Srecan Bozic" jer nije politicki korektno. Kad te pitaju da opises osobu koju si video (kao mene policijac pre neki dan - uh to je posebna prica, mozda je dodam u PS) a ja krenem da se "becim" da poVatam politicki korektan opis... pa tu umesto klasican lopov, crnac koji na prvi pogled znas da ne pripada ispred vrata tvoje firme krenes sa "African-American, 40s, casual look, not executive-like" i ostala sranja... onda ti dodje koleginica crnkinja i pita te svasta pa kad krenes da mucas, ona ti kaze "ma bre jel crnac" a ja se kiselo nasmejem - kao joj pa jeste. Zovem Verizon, ne razumem coveka. Odem u radnju, kasirka me nista ne razume kako hocu da mi se upakuje supa. Udjem u Coffee Bean - blam zivi, isklimah se glavom na svakojaka pitanja a nemam pojma sta rece bre.

Sta je moja poenta - kad ja kao svezi imigrant, dakle prva generacija pizdim nacisto od svih ovih stvari, sta je tek sa rodjenim Amerikancima? Ne verujem iskreno da ce ovolika korektnost da donese dobro. LAPD molim te menja procedure jer nije fer da kad proveravaju pijanstvo oduzimaju aute ako neko nema dozvolu kod sebe - kao targetuju ilegalne imigrante. SAY WHAT?! Taj sto vozi bez dozvole i osiguranja ce sutra da udari u nekog, ubije neciju decu i pobegne a ja cu da se nerviram da li je targetovan?! Mislim, nek ide zivot...

Svega ovog ne bi bilo kad bi imigranti prestali da teraju amerikance da se prilagode njihovoj kulturi umesto obrnuto... Nismo mi nebeski narod i ne radimo posao bolje od Amerikanaca - ima i kod njih losih radnika a ima i nas losih. Ne placu Ameri za imigrantskim radnicima i njihovom pamecu - ako smo dobar kadar zaposlice nas, a ako nismo onda nece.

Anyhow, stvarno pomalo zavidim Francuzima i Britancima... boli njih uvo da budu politicki korektni - a Australijance posebno. Evo nekoliko citata od Australijskog PM:

"IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave It. I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks on Bali , we have experienced a surge in patriotism by the majority of Australians."

"This culture has been developed over two centuries of struggles, trials and victories by millions of men and women who have sought freedom. We speak mainly ENGLISH, not Spanish, Lebanese, Arabic, Chinese, Japanese, Russian, or any other language. Therefore, if you wish to become part of our society, Learn the Language!"

"Most Australians believe in God. This is not some Christian, right wing, political push, but a fact, because Christian men and women, on Christian principles, founded this nation, and this is clearly documented. It is certainly appropriate to display it on the walls of our schools If God offends you, then I suggest you consider another part of the world as your new home, because God is part of our culture."

"We will accept your beliefs, and will not question why. All we ask is that you accept ours, and live in harmony and peaceful enjoyment with us."

"This is OUR COUNTRY, OUR LAND, and OUR LIFESTYLE, and we will allow you every opportunity to enjoy all this. But once you are done complaining, whining, and griping about Our Flag, Our Pledge, Our Christian beliefs, or Our Way of Life, I highly encourage you take advantage of one other great Australian freedom, THE RIGHT TO LEAVE.."

"If you aren't happy here then LEAVE. We didn't force you to come here. You asked to be here. So accept the country YOU accepted."

Moguce da sam blizu svog prvog ban-a na ovom forumu Doduse, bilo jednom da sam provristala na temi o socijalnoj pomoci gde su "nasi" imigranti odma' po sletanju hteli da detaljisu sta sve moze da se uzme - ne ono hej daj da nadjem pos'o, nego odma' sta tu moze da se ucari sto pre to bolje... i posle dobijes ovakve spotove. Ma... jesmo imigranti ali ga preterasmo
Reply With Quote
Staro 12.03.2011, 20:37
Stari vuk

Nepromenjeno

Da se razumemo ja se apsolutno slazem sa cinjenicom da ako si emigrant ne treba da ocekujes da ce ti se otvoriti crveni tepih i komitet za dobrodoslicu, vec ces morati da grabesh jako za sve zivo. Ako se vec selish u neku drzavu nauci jezik... pa i u kurgistan da se selim naucila bi kurgistanski (uz duzno postovanje). Fakat je da Kalifornija ima daleko vecu emigraciju nego bilo koja druga drzava osim NY (mislim... mrzi me da proveravam cifre sada). Takodje je cinjenica da kada bi Kalifornija bila drzava za sebe, bila bi 8 ekonomija u svet, ali je ovo sve sada ShBBKBB. Amerika je bila i ostala drzava emigracije, i svi su osim nesrecnih izvornih indianaca doshli od nekud u nekom momentu, to takodje vazi i za Australiju ... e sada na koji nacin to je vec drugo pitanje i rasprava za drugu temu. Svako ima razlicite razloge dolaska i bega od onoga gde je bio u to vise ni ne moze da se ulazi. Ajde da zavrshim sa necim lepim
Reply With Quote
Staro 12.03.2011, 20:56
tamacharly tamacharly je offline
Drug član

Datum prijave: 27.05.2009
Nepromenjeno

svaka cas zana, potpuno se slazem!!!
Staro 12.03.2011, 22:49
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
............................
Sto vreme vise prolazi, mnogo mi je veliko sranje ova politicka korektnost... ovde svaka dzudza moze da se buni sto ces da kazes "Srecan Bozic" jer nije politicki korektno. Kad te pitaju da opises osobu koju si video (kao mene policijac pre neki dan - uh to je posebna prica, mozda je dodam u PS) a ja krenem da se "becim" da poVatam politicki korektan opis... pa tu umesto klasican lopov, crnac koji na prvi pogled znas da ne pripada ispred vrata tvoje firme krenes sa "African-American, 40s, casual look, not executive-like" i ostala sranja... onda ti dodje koleginica crnkinja i pita te svasta pa kad krenes da mucas, ona ti kaze "ma bre jel crnac" a ja se kiselo nasmejem - kao joj pa jeste. Zovem Verizon, ne razumem coveka. Odem u radnju, kasirka me nista ne razume kako hocu da mi se upakuje supa. Udjem u Coffee Bean - blam zivi, isklimah se glavom na svakojaka pitanja a nemam pojma sta rece bre.

Sta je moja poenta - kad ja kao svezi imigrant, dakle prva generacija pizdim nacisto od svih ovih stvari, sta je tek sa rodjenim Amerikancima? Ne verujem iskreno da ce ovolika korektnost da donese dobro. LAPD molim te menja procedure jer nije fer da kad proveravaju pijanstvo oduzimaju aute ako neko nema dozvolu kod sebe - kao targetuju ilegalne imigrante. SAY WHAT?! Taj sto vozi bez dozvole i osiguranja ce sutra da udari u nekog, ubije neciju decu i pobegne a ja cu da se nerviram da li je targetovan?! Mislim, nek ide zivot...

Svega ovog ne bi bilo kad bi imigranti prestali da teraju amerikance da se prilagode njihovoj kulturi umesto obrnuto... Nismo mi nebeski narod i ne radimo posao bolje od Amerikanaca - ima i kod njih losih radnika a ima i nas losih. Ne placu Ameri za imigrantskim radnicima i njihovom pamecu - ako smo dobar kadar zaposlice nas, a ako nismo onda nece.

Anyhow, stvarno pomalo zavidim Francuzima i Britancima... boli njih uvo da budu politicki korektni - a Australijance posebno. Evo nekoliko citata od Australijskog PM:

"IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave It. I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks on Bali , we have experienced a surge in patriotism by the majority of Australians."

"This culture has been developed over two centuries of struggles, trials and victories by millions of men and women who have sought freedom. We speak mainly ENGLISH, not Spanish, Lebanese, Arabic, Chinese, Japanese, Russian, or any other language. Therefore, if you wish to become part of our society, Learn the Language!"

"Most Australians believe in God. This is not some Christian, right wing, political push, but a fact, because Christian men and women, on Christian principles, founded this nation, and this is clearly documented. It is certainly appropriate to display it on the walls of our schools If God offends you, then I suggest you consider another part of the world as your new home, because God is part of our culture."

"We will accept your beliefs, and will not question why. All we ask is that you accept ours, and live in harmony and peaceful enjoyment with us."

"This is OUR COUNTRY, OUR LAND, and OUR LIFESTYLE, and we will allow you every opportunity to enjoy all this. But once you are done complaining, whining, and griping about Our Flag, Our Pledge, Our Christian beliefs, or Our Way of Life, I highly encourage you take advantage of one other great Australian freedom, THE RIGHT TO LEAVE.."

"If you aren't happy here then LEAVE. We didn't force you to come here. You asked to be here. So accept the country YOU accepted."

Moguce da sam blizu svog prvog ban-a na ovom forumu Doduse, bilo jednom da sam provristala na temi o socijalnoj pomoci gde su "nasi" imigranti odma' po sletanju hteli da detaljisu sta sve moze da se uzme - ne ono hej daj da nadjem pos'o, nego odma' sta tu moze da se ucari sto pre to bolje... i posle dobijes ovakve spotove. Ma... jesmo imigranti ali ga preterasmo
E, Zana, svaka ti cast!!!! Videh veliki post od tebe, rekoh, sace opet da ospe drvlje i kamenje, upomoc... A kako sam bio u krivu!! Ovo ja govorim godinama a ljudi me gledaju i kazu, daj koj ti je, pa jesi ti cuo za ovo ili ono..." Potpisujem svaku rec koju si ovde rekla kao moje misljenje... Hvala ti sto ga izgovori umesto mene....Nisam verovao da cu ovo ikada reci, al jebes ga, zivot je cudo!
Staro 12.03.2011, 23:49
Zoxy Zoxy je offline
Član

Datum prijave: 28.10.2010
YU lokacija: Smed. Palanka
Nepromenjeno

Nisam bas odusevljen ovim,sto je Zana napisala,ali je 100% u pravu.Da ovde tako stoje stvari,mi ne bi pisali ovako kulturno,kao ona.
Ako vec idem tamo (dace bog ) nije lepo da im pustam turbo-folk i objasnjavam im na Srpskom,zasto je to dobro .
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja