![]() |
|
|
|||||||
| Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
| Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi | ||||
| Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
| Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
Zdravo na site,
Nashiot slucaj e sleden...sega zaminuvame za U.S., adresata na garantot,kade shto treba da ni pristignat zelenata karta i SSN e vo New Jersey, no nie ostanuvame vo New York. Sakam da prasham vo vrska so SSN...dali e zadolzitelno da odime vo office vo NJ ili toa moze da go napravime i vo bilo koj office vo NY? Vi blagodaram odnapred
|
|||
|
|||
|
Imam Usa viza turisticka-biznis za 10 godina.Preko slovenska firma stalno idemo raditi u Usa.Ali nemam ssn.Kako ga mogu dobiti?Jeli mogu aplicirat u neke agencija sta nude posla u usa pa tako nekako da se uzme?Hvala puno.
|
|
|
|||
|
|||
|
Ti na turistickoj vizi NE SMIJES raditi dok si US. Samim time nemas nikakvog zakonskog uporista da dobijes SSN dok si na turistickoj vizi. Reci firmi da se ne zeza sa radnicima, kad tad ce vas uhvatiti i banirati iz US za stalno.
|
|||
|
|||
|
Pozdrav svima,
Kupili smo karte, krecemo 13 jula, planiram sutra da uplatim onaj fee 165$ za izradu dok. Mozda i od toga zavisi kad ce dokumenta stici, mislim da je bolje pre polaska uraditi to... |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Meni treba ss number da mogu poloziti za auto u usa.Zato sta idem vec 5 puta i zaustavi me policija i poceli su raditi i probleme da trebam izvaditi driving licence zato sta mogu voziti sa europsku vozacku samo 6 meseca mislim neta tako. |
|
|
|||
|
|||
|
Nama su stigle zelene karte tacno 60 dana od momenta ulaska.
Savet kada su u pitanju licne karte: Posto smo imali tu privilegiju da upadnemo u "Zuti folder" gde su pored nas iz Srbije (ili mi pored njih) Rusija, Sirija, Bugarska, Hrvatska, Kazahstan i jos nekog sam sigurno izostavila, za nas "povlascene" vaze posebna pravila. Na svakoj tastaturi stoji zalepljen zuti stiker sa spiskom navedenih drzava, cim vide pasos odmah vam zalepe i zuti stiker, pa sve zutim folderom i svaki sluzbenik ustukne pred tobom zutom bojom. Vec je neko to spominjao ovde, ali valjda nam udje voda u usi i ne ispratismo sve detalje. Licnu kartu, posle socijalnog broja smo smatrali cistom formalnoscu, medjutim u mom slucaju je to trajalo nepuna 2 meseca. Muz je tako reci imao srece, otisli smo zajedno 09.04. polozili teorijski deo vozackog, ali su nam rekli da ne mozemo oboje polagati istog dana na istom vozilu. I resismo ajd on ce prvi, a ja cu sutradan. Suprug je polozio, odradili mu vozacku, ali mu je nisu dali. I tu krece odlaganje. Sledeceg dana nisam mogla jer su mi rekli, vasa dokumentacija je skenirana, socijalni broj, potvrda iz banke, pasos sa vizom i poslata u Springfild na proveru, kada to provere, onda cu ja moci da polazem. Za dve nedelje nam stize pismo iz Springfilda da posaljemo izvod iz banke, potvrdu nisu smatrali validnim dokazom adrese /naravno ni njihovo pismo koje smo dobili na adresu a oni jesu drzavna institucija/. Sada su u DMV nase izvode skenirali i poslali. Meni jos nisu dali dali da polazem dok ne stigne potvrda iz Springfilda. Posle desetak dana, suprugu stize koverat sa vozackom dozvolom, a meni da su dokumenta u redu. Odem u DMV sada polozim izrade dozvolu i salju za Springfild Pokusavam da razumem, adresu ste proverili, vizu, sve, imam dva pisma iz Springfilda, nazalost sluzbenici veoma ljubazni ali sa distance kazu procedura. Kada sam polusala da nazovem Springfild, u prvoj turi cekanja, bili su strpljivi trazili broj predmeta proverili i dali nam informacije, a u drugoj turi cekanja, prvo pitaju koji pasos kada kazem Srpski bez provere samo kazu rok je od 35-45 dana za odgovor. Ne moram spominjati da sam bila vise nego ljubazna i obzirna za vreme i trud koji izdvoje za mene, ali.. Kada sam pokusala da objasnim da je sve vec provereno, oni ponove svaki put kada odete u DMV i odradite bilo sta, predate neki dokument koji je nedostajao ili sl, kao da ste podneli novi zahtev krece novih 45 dana roka. Otisla sam i licno u DMV, rekoh ajd mozda ne formulisem dobro upit, sluzbenica je zvala Springfild i ni njoj nisu dali da kaze konkretno ime posle izgovorenog drzavljanstva dobila je isti odgovor. Lakse bi mi bilo da sam ovo znala onog dana kada sam polagala, ne bih izasla ni na jedan test tog dana. Samo sam htela da podelim svoje iskustvo s nekim koga ovo tek ceka. Teorijski licnu kartu mozete dobiti za dve do tri nedelje, a mozete cekati i to 45 dana, pa vise puta tako. Obratite paznju. |
|
|
|||
|
|||
|
Ja sam pisao na ovu o ovome i na temama trucking usa i na temi vozacka dozvola, da sam cekao 12 radnih dana na dozvolu za auto.
To nije bilo bas pre mnogo vremena, tamo negde kraj marta i aprilske teme |
|
|
||||
|
||||
|
Muzu danas tacno mesec dana kako je u USA, a juce mu stigao GC.
DV-2016 Prvi put, dve prijave 05.05.2015. "Session time out" 07.05.2015. SELECTED! ![]() CN 2016EU00001xxx 11.07.2015. Poslat DS-260 10.10.2015. Ponovo poslat DS-260 06.01.2016. Intervju 18.04.2016. Vize odobrene
|
|
|
|||
|
|||
|
Nisam se javljao otkako sam stigao u SAD, pa evo da podijelim iskustvo..
Stigao sam u SAD 20.5., s obzirom da sam u toku popunjavanja ds260 potvrdio da hocu da mi se izda SSN, nisam nigdje isao i SSN je stigao na adresu nakon 10ak dana. U medjuvremenu sam polozio vozacki, a GC je stigao prije dva dana...otprilike 40ak dana od dana ulaska, a onaj fee sam platio odmah nakon dobijanja vize...nekad u januaru. Rentao sam vec apartman, uveo internet, koristim prepaid ATT jer moze u samsung kojeg vec imam...Neko jeftino auto sam kupio i registrovao na svoje ime, platio osiguranje za auto, otvorio racune u dvije banke, dodao kartice i bankovni racun na paypal.... Ako ko misli da mu mogu sta pomoci nek se javi?
|
|||
|
|||
|
Mi smo ušli u SAD 15. marta, SSN smo oboje dobili nakon samo nedelju dana, a što se tiče GC, mužu je stigla nakon dva meseca, dok ja svoju i dalje čekam. Šta se ispostavlja? Da je USCIS pobrkao lončiće i poslao moj GC na adresu koju smo naveli prilikom popunjavanja DS obrasca, a ne na novu adresu koju smo naveli na aerodromu. Tako da su mužu lepo poslali GC na novu adresu u Čikagu, a moj je otišao u Teksas gde je nekad živeo njegov drug ali se u međuvremenu odselio. Sad treba ponovo da mi pošalju i da čekam još mesec dana da stigne.
Što se tiče vozačke, ja još nisam polagala a muž je položio test bez greške, prihvatili mu u DMV dva dokaza o adresi, da bi mu posle tri nedelje stiglo pismo iz Springfilda da jedan dokaz nije validan jer ima samo broj ulaza ali ne i broj stana. Onda je išao u DMV da im da novi dokaz o adresi i sada čeka da to ponovo ode do Springfilda pa da mu pošalju dozvolu (ili jave da opet ne valja). Ima mesec dana kako je položio, ako ne i više. A mi mislili da ovde administracija radi kao sat...
|